Izvor: RTS, 17.Apr.2021, 12:22

Nebojša Baralić za RTS: Sve spremno za turnir u Jekaterinburgu

Međunarodni šahovski sudija iz Beograda Nebojša Baralić, glavni je sudija na turniru u Jekaterinburgu gde će se osmorica velemajstora boriti za mesto izazivača svetskog prvaka u šahu Magnusa Karlsena. Za Jutarnji program Nebojša Baralić je govorio o pripremama i trenutnoj situaciji dva dana pre početka turnira u Rusiji.
Turnir u Rusiji koji sa velikim nestrpljenjem očekuju igrači, ali i svi ljubitelji šaha širom sveta, treba da počne već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dva dana.

"Ovde je sve spremno, odnosno privode se završne pripreme za početak drugog kruga turnira kandidata koji sa nestrpljenjem koji očekuje šahovska javnost širom sveta. Prošle godine sam među poslednjima napustio turnir, ove godine stigao sam među prvima a samnim u avionu je bio i velemajstor iz holandije Gili Ani sa svojim sekundantom tako da igrači se okupljaju.", rekao je Baralić.
Prošle godine turnir je prekinut zbog pandemije a tu odluku je morao doneti glavni sudija.
"Prošla godina je zaista bila haotična. Koronavirus je sve uzdrmao i u tom trenutku je ceo svet, što se sporta tiče, bio u prekidu. Krenuli smo u potpunu neizvesnost. Scečano otvaranje je obavljeno pred 3000-4000 ljudi, da bi iste noći vlada Rusije zabranila sva sportska dešavanja izuzev turnira kandidata. Tako da u dodatnom pravilniku, koji je rađen pred samo takmičenje, postojala je odrednica da prekid turnira može doneti samo ruska vlada i druga instanca je Predsednik svetske šahovske federacije u dogovoru sa glavnim sudijom. Prekid je nastao zbog odluke Aeroflota da prekida letove sa ostalim državama i onda je bilo najbolje prekinuti turnir kako bi se igrači bezbedno vratili u svoje zemlje. I to je bio pravi trenutak za prekid tačno na pola turnira."
Nebojša Baralić je u govoreći o trenutnoj situaciji u Jekaterinburgu istakao da se zdravstvena situacija normalizovala i da u selom okrugu ima samo po stotinak novozaraženih tako da je situacija ohrabrujuća. Ukratko je opisao zdravstveni protokol kojeg svi učesnici moraju da se pridržavaju. Za kraj je osebno istakao značaj ovog turnira koji se održava svake druge godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.