Ne mogu vlade da odlučuju koji sportisti mogu da se takmiče

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 23:52

"Ne mogu vlade da odlučuju koji sportisti mogu da se takmiče"

MOK je upozorio da ukoliko bi vlade odlučivale koji sportisti smeju da učestvuju na takmičenjima to bi bio kraj međunarodnog sporta kakvog poznajemo.

"Ne može biti na vladama da odlučuju koji sportisti mogu da učestvuju", naveo je Međunarodni olimpijski komitet (MOK)

MOK je već dugo pod pritiskom da zabrani ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče, čak i pod neutralnom zastavom, što je inicijativa MOK-a, nakon ruskog napada na Ukrajinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U martu je MOK dao predlog savezima da bi trebalo da dozvole sportistima iz tih zemalja da se takmiče kao neutralni.

S obzirom da Olimpijske igre u Parizu treba da počnu za nešto više od godinu dana, MOK još uvek nije doneo zvaničnu odluku o učešću ruskih i beloruskih sportista na Igrama.

MOK se poziva i na odluku Saveta ujedinjenih nacija za ljudska prava, kojom se savetuje da bi opšta zabrana ruskih i beloruskih sportista bila diskriminatorna i flagrantno kršenje ljudskih prava.

Vimbldon je, nakon prošlogodišnje zabrane, ove godine dozvolio učešće ruskih i beloruskih teniserki i tenisera.

Ukrajinski ministar sporta Vadim Gutsajt optužio je MOK za "dvostruke standarde" jer sugeriše da bi ruski i beloruski sportisti mogli da se takmiče u Parizu, dok je ministar ukrajinske vlade Oleh Nemčinov u aprilu najavio da vlada ne bi trebalo da dozvoli ukrajinskim sportistima da se takmiče na OI ako na njima budu učestvovali ruski sportisti.

MOK je kritikovao Ukrajinu što je "svojim sportistima oduzela šansu da se kvalifikuju za OI i da učine ukrajinski narod ponosnim" i to je ponovio u današnjem saopštenju.

"U tako ispolitizovanom sportu, univerzalne Olimpijske igre više neće biti moguće", saopštio je MOK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.