Ne ide se sa dosijeom u Premijer ligu – Lids će morati da traži novog vlasnika

Izvor: MozzartSport.com, 24.Sep.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne ide se sa dosijeom u Premijer ligu – Lids će morati da traži novog vlasnika

Masimo Ćelini u Italiji nije platio porez za jahtu vrednu 1.850.000 evra. A pravila na Ostrvu zabranuju ljudima protiv kojih se vode procesi da obavljaju najznačajnije funkcije u fudbalu, pa i da kupuju klubove

Sudija Sandra Leport nije imala milosti – Masimo Ćelino je prekršio zakon jer je pokušao da jahtu Neli, vrednu nekih 1.850.000 evra, uveze bez plaćanja carine. U visini od skoro 390.000 evra. Presuda je doneta na Sardiniji, ali reprekusija će biti i >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u Engleskoj. Jer, Ćelino još od januara pokušava da kupi 75 odsto akcija drugoligaša Lidsa i napadne plasman u elitu. Ali, u Engleskoj se tako nešto ne dozvoljava ljudima sa kriminalnim dosijeom.

Uprava Fudbalske lige stoga je još u martu blokirala transakciju, pošto Ćelino nije prošao takozvani vlasnički test. Ko padne na tom ispitu ne može da kupi više od 30 odsto bilo kog kluba, niti da bude imenovan na direktorsku funkciju u engleskom fudbalu. Ćelino je pao jer su na Ostrvu nepoželjni bogataši koji nemaju čist dosije, odnosno oni koji su osuđivani zbog "nepoštenja" kako se simpatično navodi u propisima lige.

Međutim, Italijan se žalio, a drugostepena komisija je poništila prvobitnu odluku jer nije bilo dovoljno dokaza protiv Ćelina. Sudija Leport sada je u potpunosti promenila situaciju, mada je Ćelino ponovo podneo žalbu te presuda nije konačna.

A kontroverznog Ćelina tek čekaju procesi za jedan Land Rover i manji brodić pod imenom Laki 23. Navići će se čovek na sudnicu. Protiv njega su se, naime, već vodili postupci zbog pronevera prilikom izgradnje stadiona Is Arenas na kojem igra Kaljari (Ćelinijev bivši klub), zbog toga što je 1996. prevario italijansko Ministarstvo poljoprivrede za 7,5 miliona funti…

"On je čovek sa kriminalnim tendencijama… sposoban da se koristi svim vrstama prevara kako bi ostvario cilj", navodi se u jednoj od optužnica.

Ćelino, pak, hladnokrvno odgovara: "Da sam znao da će ovako da me ponižavaju ne bih ni dolazio u Englesku. Rešiću te je…e probleme. Ja sam čovek koji igra po pravilima, ne volim da varam".

Na njegovu žalost dosije svedoči drugačije. A u Engleskoj ne prolazi svako. Pitamo se… Da li bi u Srbiji neko od fudbalskih pregaoca pao na pomenutom vlasničkom testu?

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.