Navijač kažnjen zbog rasizma

Izvor: B92, 31.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navijač kažnjen zbog rasizma



Nba liga i Orlando Medžik oduzeli su u ponedeljak sezonsku kartu navijaču zbog vređanja Dikembea Mutomba na rasnoj osnovi.

Human Hamzehlui nazvao je na poslednjoj predsezonskoj utakmici igrača Hjustona majmunom na šta je Mutombo burno reagovao sa terena.

Navijač je udaljen iz hale i liga je odlučila da mu zabrani pristup na bilo koji meč tokom cele sezone. Uprava Orlanda će mu vratiti novac koji je dao za sezonsku kartu.

"Ne mogu da kažem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sam srećan zbog te odluke. Ja tu ne mogu ništa. Oprostio sam mu, to je sve što sam mogao. Ne mogu da utičem na odluke komesara i uprave lige", rekao je Mutombo.

Navijač je napisao pismo izvinjenja centru Hjustona, a sredstvima informisanja je izjavio da nije znao da je reč koju je upotrebio toliko loša.

"Želim da Vam se izvinim za svoje nedolično ponašanje, a naročito za uvredljive reči koje sam Vam uputio. Ja ni u kom slučaju nisam rasista i kada bi me upoznali to bi ste i sami shvatili. Ono zbog čega sam kriv je loš izbor reči", piše u pismu upućenom Mutombu.

Mutombo je posle utakmice izjavio da bi sledeži put utrčao u gledalište, pa makar za to dobio suspenziju.

Portparol lige Tim Frenk je rekao da protiv igrača nije pokrenut postupak i da je cela stvar završena.

Hamzehlui je još dodao da ne bi prisustvovao ni jednoj utakmici Orlanda bez dozvole Mutomba i da je spreman da u njegov humanitarni fond uplati 5000 dolara. Uz to je izrazio želju da se lično izvini igraču.

"To mi je puno značilo", rekao je Mutombo i dodao da lično izvinjenje Hamzelhuia nije neophodno.

Mutombo ulazi u svoju 16. sezonu u ligi. Do sada je u karijeri postizao 10,6 poena, uz 10,8 skokova po utakmici. Prošle setone je kao rezervni centar bio starter na 25 mečeva svog tima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.