Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 14:41

Nastavak uspešne saradnje Skupštine APV i Narodne skupštine Republike Srpske

Nastavak uspešne saradnje Skupštine APV i Narodne skupštine Republike Srpske

Na bazi protokola o namerama Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske iz 2011. godine, Memoranduma o sardadnji službe dva parlamenta iz 2017. godine, kao i Protokola o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske iz 2018. godine, Poslanička grupa prijateljstva i saradnje Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske danas je održala video konferenciju na kojoj je zajednički sa partnerima iz Skupštine Republike Srpske, usaglasila i donela Godišnji plan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rada za 2021. godinu.

U okviru plana definisan je i način rada u uslovima aktuelne pandemije izazvane korona virusom. Oslanjajući se na dosadašnje uspešno realizovane, započete i planirane zajedničke aktivnosti, u cilju nastavka saradnje u uslovima pandemije, na obostrano zadovoljstvo pripremljen je Godišnji plan rada za 2021. godinu.

Između ostalog, plan obuhvata saradnju i zajedničke aktivnosti skupštinskih predstavnika, radnih tela i stručnih službi, kao i pružanje snažne podrške razvoju saradnje između lokalnih samouprava, privrednih subjekata, institucija i organizacija u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ispred Skupštine AP Vojvodine, na konferenciji su učestvovali generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske Aleksandar Zirojević, kao i člnovi predsedništva poslaničke grupe prijateljstva Dmitar Stanišić i Boris Novaković. Konferenciji je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić. Narodnu skupštinu Republike Srpske predstavljali su generalni sekretar Nebojša Zgonjanin i poslanici Srđan Mazalica, Dušica Šolaja i Andreja Dorić.

Naglašeno je i da nas je pandemija naučila da moramo da budemo solidrani, kao i da uspešna realizacija inicijativa i aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva ne bi bila moguća bez bratske i prijateljske podrške Narodne skupštine Republike Srpske. Učesnici su poručili da je pred svima zadatak da nastave kontinuirano da rade na stvaranju sistemskih preduslova za sprovođenje i dalje jačanje saradnje dva parlamenta, jer ona može svima da posluži kao primer dobre prakse saradnje koja se reflektuje u svim oblastima.

Nakon usaglašavanja i donošenja Godišnjeg plana rada za 2021. godinu, koji je u skladu sa Protokolom o namerama dve skupštine i Memorandumom o saradnji službi dve skupštine, jednoglasno su prihvaćeni i doneti sledeći zaključci današnjeg sastanka:

1. Podržava se i podstiče stvaranje sistemskih preduslova za formulisanje i sprovođenje politika kojima se osnažuje i unapređuje saradnja između Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske, a time i saradnja AP Vojvodine i Republike Srpske;

2. Podržava se i podstiče saradnja između institucija koje su relevantni subjekti u korišćenju finansijskih izvora za realizaciju zajedničkih projekata u okviru programa EU i grantova iz drugih izvora, kako na regionalnom, tako i na lokalnom nivou u AP Vojvodini i Republici Srpskoj;

3. Podržavaju se i podstiču predstavnici lokalnih i regionalnih nivoa vlasti u AP Vojvodini i Republici Srpskoj da svojim angažovanjem pruže podršku za uspostavljanje dobre prakse u svim oblastima saradnje;

4. Podržava se i podstiče jačanje paralmentarne saradnje kroz realizaciju aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva, kroz razmenu iskustava i produbljivanja saradnje poslanika i radnih tela Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske, kao i jačanje saradnje stručnih službi Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.