Naši priželjkuju 3:2

Izvor: Politika, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naši priželjkuju 3:2

Od danas na poprištu duela sa Švajcarskom koju predvodi Federer. – Šanse u mečevima protiv Vavrinke i u igri parova

Naša muška teniska reprezentacija je otputovala jutros u Švajcarsku. Protiv njenog tima biće na najvećem izazovu od kako se posle sankcija 1995. vratila na međunarodnu scenu.

U Ženevi se od 22. do 24. septembra bije bitka za Svetsku grupu u Dejvisovom kupu koju su naši, silom prilika, napustili 1992. Domaćin igra da ostane među 16 najboljih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekipa na svetu, a iskušenje s kojim će se Srbija suočiti je još veće jer će joj se suprotstaviti najbolji teniser današnjice Rože Federer.

Ljudski je nadati se da i prvoplasirani na svetskoj rang-listi može da ima loš dan, ali su naši reprezentativci Novak Đoković, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić i Ilija Bozoljac na jučerašnjoj konferenciji za novinare zborili razumno. Bili su jednodušni i u šali da Švajcarska ne može da iziđe na megdan s dve pobede u džepu samo ako Federer do petka polomi nogu.

Šalu na stranu, niko nije pretio neprikosnovenom, ali mu i niko nije priznao da je čovek-tim, jer se računa na uspeh i u igri parova drugog dana protiv dubla u kojem je Federer. Naši priželjkuju ukupnu pobedu s 3:2, uvereni da na drugoj "tabli" mogu da matiraju Stanislasa Vavrinku oba puta.

– Opet smo gosti kao u Izraelu i u Velikoj Britaniji, ali stara je fraza da je Dejvis-kup specifično takmičenje u kojem uloga favorita i domaći teren ne moraju da presude. O tome kakav je igrač Federer možda najbolje govori izjava Amerikanca Endija Rodika posle poraza protiv njega u finalu Međunarodnog prvenstva SAD – da je zastrašujuće da Švajcarac i dalje napreduje. Međutim, ne idemo s belom zastavom, već da pobedimo, – kaže Đoković. – Naša šansa je Vavrinka koga sam pobeđivao. S njim sam igrao i u finalu u Umagu nedavno, ali sam morao da predam meč zbog iscrpljenosti. I Tipsarević zna koje su mu slabe tačke. Sa Zimonjićem u dublu, bez obzira ko će da mu bude saigrač, imamo velike izglede.

Tipsarević, koji je na pitanje upućeno svima – ko može da donese prevagu na našu stranu – prstom pokazao na Đokovića, takođe ukazuje da Srbija može da pobedi u tri meča.

– Vavrinki zemljani teren više odgovara od brze podloge na kojoj ćemo igrati. Švajcarci su blagi favoriti jer imaju Federera, ali i protiv njega treba ići na pobedu.

Zimonjićev saigrač u igri parova trebalo bi da bude Bozoljac koji ocenjuje da su šanse u Ženevi podjednake i da treba biti optimista. Njih dvojica su protiv Britanaca Rusedskog i Mareja u Glazgovu prvi put igrali zajedno, ali se stekao utisak da se znaju u dušu. Federer retko igra u dublu, ali kada se odluči da se na profesionalnim turnirima uporedo ogleda i u igri parova, čini to s Ivesom Alegrom, saigračem u reprezentaciji.

– Izuzetno je važno da posle prvog dana bude nerešeno. Onda će do izražaja da dođe značaj dubla, a pritisak kod domaćina će da bude sve veći. Federer i Alegro su pobeđivali na turnirima, ali su ove godine retko igrali zajedno. Uz to, Alegro nije postizao dobre rezultate. Uprkos najlošijem žrebu koji je mogao da nas snađe, imamo šansu za pobedu. Nije smak sveta ako izgubimo, jer imamo odličnu ekipu koja može da uđe u Svetsku grupu već dogodine. Federer može da donese Švajcarcima sva tri poena, ali mu neće biti lako protiv Đokovića koji mu je u Monte Karlu oduzeo set osvojivši dva gema na njegov servis, što nije mala stvar, – zaključuje naš najiskusniji igrač Zimonjić koji je istakao da za to što je reprezentacija došla do praga Svetske grupe treba zahvaliti svima koji su krčili taj put posle sankcija.

Selektor Dejan Petrović je preuzeo reprezentaciju od Zimonjića koji ju je, ujedno i kao igrač, pretprošle godine iz Druge grupe Evroafričke zone uveo u Prvu. O meču sa Švajcarskom kaže:

– To je najteži mogući zadatak, ali i veliki izazov. Na Međunarodnom prvenstvu SAD sam gledao sve njihove reprezentativce. Korejac Vang, koga sam trenirao, čak je i igrao protiv Federera u prvom kolu. Ko će da igra saopštiću u četvrtak uoči žreba. Smatram da sam načinio pravilan izbor. Tipsarević u Dejvis-kupu uvek pruža najviše, a Bozoljac je istinski džoker s ubitačnim servisom.

U stručnom štabu su i trener Jovan Lilić, kondicioni trener Zoran Grbović i fizioterapeut Miloš Jelisavčić. Budući da naši stižu u Švajcarsku oko 11 časova, moguće je da već danas po podne održe trening na poprištu duela.

G. Anđelić

[objavljeno: 16.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.