Napustio nas Giga Moravac: Preminuo glumac Marko Nikolić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2019, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napustio nas "Giga Moravac": Preminuo glumac Marko Nikolić

Poznati srpski glumac Marko Nikolić, preminuo je u 73. godini, objavila je večeras na društvenim mrežama njegova kćerka Mina Nikolić.

Ona je na Fejsbuku okačila zajedničku fotografiju sa ocem, uz koju je napisala godinu njegovog rođenja i smrti (1946-2019).

RTS saznaje da je poznati glumac preminuo 1. januara u zvezdarskoj bolnici.

Nikolić je rođen 20. oktobra 1946. godine u Kraljevu.

Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radio i televiziju u Beogradu.

Bio je član Narodnog pozorišta od 1970. godine, a igrao je i na filmu i televiziji.

Najpoznatiji je po ulozi Dragiše Popadića, zvanog "Giga Moravac" iz serije "Bolji žživot".

Televizijsku slavu donela mu je i uloga Karađorđa, čiji je lik tumačio u seriji "Vuk Karadžić", ali i u televizijskoj drami "Karađorđeva smrt" i televizijskoj seriji "Teatar Srba".

Lik Karađorđa igrao je i u filmu "Šejtanov ratnik".

Nezaboravne uloge ostvario je i u filmovima "Biće skoro propast sveta", "Divlje godine", "Devojački most", "Užžička republika", "Boško Buha", "Petrijin venac", "Veliki transport", "Kvo Vadis", "Gluvi barut", "Dnevnik uvreda 1993", "Država mrtvih" i "Montevideo, Bog te video".

Dobitnik je i nagrade "Pavle Vuisić", koju dodeljuje Udružženje filmskih glumaca Srbije za žživotno delo.

Vukosavljević: Nikolić je odigrao mnoge uloge za pamćenje

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti glumca Marka Nikolića, u kome je istakao da je srpsko glumište ostalo bez još jedne markantne pojave.

"Otišao je glumac koji je odigrao mnoge uloge za pamćenje", napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća porodici i mnogobrojnim poštovaocima istaknutog dramskog umetnika.

Marko Nikolić u svesti mnogih ostaje najpre, prema rečima Vukosavljevića, kao glumac koji je u TV mediju oživeo lik Karađorđa, nakon dugog perioda bez ključnih tema iz srpske istorije.

"I oživeo ga je s punom glumačkom merom. I u drugim likovima spajao je snagu i senzibilnost, figure koje smo mogli prepoznati oko sebe i zavoleti. Bio je oličenje tzv. našeg čoveka, ali i tumač složenih i nijansiranih dramskih rola. Srpsko glumište ostaje bez još jedne markantne pojave koja je obeležila decenije iza nas u teatru, na filmu i televiziji", naveo je ministar Vukosavljević.

Vučić: Odlazak Nikolića veliki gubitak za srpsko glumište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas, povodom smrti jednog od najpoznatijih srpskih glumaca Marka Nikolića, telegram saučešća porodici, u kome je istakao da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsko glumište i kulturu.

"Primite moje najiskrenije saučešće. Marko Nikolić obogatio je srpsku i jugoslovensku kinematografiju nizom upečatljivih uloga po kojima ćemo ga uvek pamtiti", naveo je Vučić.

"Iako nas je napustio, temperamentni srpski domaćin Giga Moravac ostaće zauvek dragi gost u kući svih gledalaca, sa kojim se i danas mnogi poistovećuju", dodao je predsednik Srbije u telegramu saučešća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminuo glumac Marko Nikolić

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jan.2019

Poznati srpski glumac Marko Nikolić preminuo je u 73. godini, objavila je večeras na društvenim mrežama njegova kćerka Mina Nikolić...Ona je na Fejsbuku okačila zajedničku fotografiju sa ocem, uz koju je napisala godinu njegovog rođenja i smrti (1946-2019)...RTS saznaje da je poznati glumac...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.