Naneli o teškom početku sa Obradovićem i svom žrtvovanju

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 16:54

Naneli o teškom početku sa Obradovićem i svom žrtvovanju

Džejms Naneli pričao je otvoreno o iskustvima o višestrukim timovima u kojima je bio, evoluciji Željka Obradovića i povredi koja je mogla da mu okonča karijeru

Naneli je igrao mnoge sportove dok je odrastao i mogao je da ima budućnost u američkom fudbalu, ali odrastajući u senci svog starijeg brata Majkla, Džejms je sledio put do košarkaške zvezde.

Džejms je imao izvanrednu koledž karijeru, gde je čak igrao protiv Majkla, ali kada nije izabran na NBA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << draftu 2012, mlađi Naneli je spakovao kofere i karijeru počeo u Evropi.

Napustio je svoju prvu stanicu u Grčkoj nakon što mu klub nije platio, a zatim se seljakao nekoliko sezona, uz kratke pauze u NBA sa Atlantom i Filadelfijom, kao i u Španiji i Izraelu.

Sve u svemu, prošao je 11 klubova za osam godina. Sve vreme, Naneli je ostao samouveren.

"Nikad nisam sumnjao u sebe. Samo sam uvek želeo da svake godine podignem letvicu. Želeo sam svake godine da idem korak gore. To je bio moj cilj", objasnio je Naneli u podkastu sa Džoom Arlaukasom.

Izuzetna sezona u italijanskoj ligi sa Avelinom promenila je sve. Nanelijeva igra privukla je pažnju istanbulskog Fenerbahčea i ubrzo je krenuo u tursku metropolu da igra za najtrofejnijeg trenera u istoriji evropske košarke Željka Obradovića.

Naneli se spremao da sazna kako je igrati za trenersku legendu.

"Prva godina igranja za njega je teška", rekao je Naneli sa Arlaukasom, koji je pod Obradovićem 1995. osvojio Evroligu, "Morate zaslužiti njegovo poštovanje. Igrao je na najvišem nivou u Evropi. Igrao je na Olimpijskim igrama. Trenirao je najbolje igrače. Sve je video. Šta ćeš učiniti da budeš drugačiji ili da se istakneš ili da zadobiješ njegovo poštovanje?"

Na kraju, Naneli je uspeo da se istakne za Obradovića u sjajnom timu Fenerbahčea koji je osvojio Evroligu u svojoj prvoj zajedničkoj sezoni 2016/2017 i vratio se u finale sledeće sezone. Međutim, u toj drugoj sezoni njegova karijera je skoro naglo stala.

U utakmici u januaru 2018. protiv Baskonije, Naneli je bio frustriran trenerom Obradovićem nakon što uopšte nije igrao u prvom poluvremenu. Kada je ušao u igru u trećoj četvrtini, bio je nestrpljiv da se dokaže.



"Bred (Vonamejker) krade loptu, baci je gore i hteo sam da ga zakucam tako snažno jednom rukom i samo pogledam, i samo buljim trenera jer sam znao da dolazi tajm-aut. U smislu 'Trebalo je da igram'. Nije se tako završilo",
opisuje Naneli.

"Tako sam se spremao da zakucam jednom rukom i vidim da je Boboa došao i udario loptu u poslednjem trenutku. Pa sam podigao loptu, skočio sa pogrešne noge, zakucao je sa dve ruke i nisam imao dovoljno... Odrazio sam sa pogrešne noge pa nisam skočio dovoljno visoko. Nisam mogao da se uhvatim za obruč kada sam pokušao. Kada sam zakucao, samo sam čuo da je sve utihnulo i samo sam čuo zvuk pucanja, i to je sve čega se sećam".

Naneli je pao na svoj vrat i onesvestio se. Sledeće čega se seća je dolazak u bolnicu. Nanliju je dijagnostikovan potres mozga, devet krvarenja u mozgu i slomljena leva šaka.

Na kraju, on se potpuno oporavio kako bi pomogao Fenerbahčeu da se vrati na Fajnal-for. Nakon toga, Nanelijeva karijera je ponovo krenula uzlaznom putanjom.

Vratio se u NBA sa Minesotom, a takođe je igrao za Hjuston i Nju Orleans, pa Milan, opet Fenerbahče i Makabi u Evroligi te Šangaj u Kini pre nego što se ponovo spojio sa trenerom Obradovićem u Beogradu u leto 2022. godine.

Jedan od najvećih izazova za Nanelija poslednjih godina bio je odsustvo od porodice. On i njegova supruga odlučili su da, kako bi za svoje troje dece omogućili normalno detinjstvo, gde bi mogli da odrastaju na istom mestu sa istim prijateljima, deca ostanu u Sjedinjenim Državama sa majkom tokom sezone i dolaze samo u posete, umesto zajedničkog života u Beogradu. Stoga nije uvek lako Naneliju.



"Oni su mlađi, pa mi nedostaju sva njihova dostignuća, ostvarenja. Jednostavne male svakodnevne stvari zbog kojih želim da budem tu, poput odlaska iz škole, da im napravim doručak ujutru i da im pomognem da se spreme. To su stvari koje mi zaista nedostaju što mnogi ljudi ne razumeju kao žrtvu koju imamo kao igrači sa porodicama",
objasnio je Amerikanac.

Partizan u petak gostuje Panatinaikosu u Atini (20.15)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.