Najveći skandal u istoriji fudbala

Izvor: RTS, 20.Nov.2009, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći skandal u istoriji fudbala

Policija širom Evrope uhapsila 17 osoba zbog sumnje da su umešani u nameštanje fudbalskih utakmica. Lažirane utakmice Lige šampiona, Lige Evrope, kao i brojni mečevi u nacionalnim ligama. Među uhapšenima i dvojica hrvatskih državljana.

Kao što je i najavljeno prošlog meseca iz Uefe, otkriven je veliki skandal oko nameštanja fudbalskih utakmica u Evropi. 

Policija u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Austriji uhapsila je 17 osoba zbog sumnje da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su učestvovali u nameštanju oko 200 fudbalskih utakmica u devet evropskih država, saopštila je policija u Bohumu.

Uhapšeno je 15 osoba u Nemačkoj, i dve u Švajcarskoj, u racijama policije na 50 lokacija. Zaplenjeno je više od milion evra u kešu, kao i veliki broj kompjutera.

Uhapšeni se sumnjiče da su podmićivali fudbalere, trenere i sudije, a zatim su velike sume novca ulagali u kladionicama širom Evrope i Azije, na rezultate nameštenih mečeva.

Među uhapšenima su i hrvatski državljani, braća Ante i Milan Šapina, prenosi agencija Tanjug. Braća Šapina bili su u središtu afere u Nemačkoj pre pet godina, kada je fudbalski sudija Robert Hojcer osuđen na zatvorsku kaznu, nakon što je priznao da je primio mito od 70.000 evra da namesti nekoliko utakmica.

Ante Šapina je tada, u Berlinu, osuđen na dve godine i 11 meseci zatvora, dok je njegov brat Milan prošao sa uslovnom kaznom.

Tragovi obimne istrage u Nemačkoj, u kojoj je učestvovalo preko 300 policajaca, vodili su do "Kafe Kinga" u Berlinu, koji je takođe bio u centru skandala od pre nekoliko godina.

U četvrtak je uhapšen i fudbaler F.K. Kikers Vurcburg, kluba iz nemačke treće divizije, javljaju nemački mediji. Kako se navodi, uhapšeni fudbaler već je bio umešan sa ranijim skandalima.

Prema natpisima "Noe osnabriker cajtung", u skandal su umešane i pojedine osobe sa severa Nemačke, neimenovani 34-godišnjak, koji je uz pomoć dva fudbalera Osnabrika namestio dve utakmice. Osumnjičeni je takođe među uhapšenima.

"Zidojče cajtung" piše da je takođe namešten prijateljski meč između regionalnog kluba SSV Ulm 1846 i turskog Fenerbahčea, odigran 14. jula ove godine.

"Osumnjičeno je još preko 200 ljudi, i očekujemo da će taj broj porasti tokom istrage", saopštila je policija.

Među utakmicama za koje se sumnja da su nameštene, nalaze i najmanje tri utakmice Lige šampiona, kao i 12 utakmica u novoformiranoj Ligi Evrope, za koje se veruje da su odigrane ove sezone. Policija nije otkrila da li su utakmice koje su pod istragom odigrane u kvalifikacijama, ili u grupnoj fazi Lige šampiona, odnosno Lige Evrope.

"Nastavićemo borbu protiv korupcije u fudbalu, bez ikakve tolerancije. Uefa će zahtevati najstrože kazne za bilo koga umešanog, pojedinca ili klub", rekao je Ćani Infantino, generalni sekretar Uefa.

Prema podacima koje je saopštila policija iz Bohuma, utakmice su nameštene u sledećim takmičenjima:

Liga šampiona - tri utakmice

Liga Evrope - 12 utakmica

Kvalifikacije za prvenstvo Evrope za mlade (do 21 godinu) - više utakmica, istraga je još u toku

Nemačka - četiri utakmice druge lige, tri utakmice treće lige, 18 utakmica i regionalnim ligama, pet utakmica u Oberligi, dve utakmice reprezentacije do 19 godina

Turska - 29 utakmica prve lige

Švajcarska - 22 utakmce druge lige

Belgija - 17 utakmica druge lige

Hrvatska - 14 utakmica prve lige

Mađarska - 13 utakmica prve lige

Bosna i Hercegovina - osam utakmica prve lige

Slovenija - sedam utakmica prve lige

Austrija - tri utakmice

Predstavnik Uefe, Piter Limaher, nazvao je ovu aferu "najvećim skandalom u istoriji fudbala".

Istraga je i dalje u toku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PS3 VidZone u Evropi

Izvor: ITsvet.com, 20.Nov.2009

Vidzone Digital Media, kompanija koja obezbeđuje besplatni PlayStation 3 muzički video servis, počela je da nudi svoje usluge širom Evrope. Korisnici u Holandiji, Portugalu i Austriji će biti u mogućnosti da pristupe servisu i preuzimaju sadržaje sa njega od 23. novembra dok će Švedska, Danska,...

Nastavak na ITsvet.com...

Nameštene tri utakmice Lige šampiona

Izvor: SrbijaNet.rs, 20.Nov.2009

Policija u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Austriji uhapsila je 17 osoba zbog sumnje da su učestovali u lažiranju skoro 200 fudbalskih utakmca u devet evropskih država, saopštila je danas policija u Bohumu. Medju utakmicama za koje se veruje da su

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Najveći skandal ikada: 200 nameštaljki, tri u LŠ

Izvor: Blic, 20.Nov.2009

Oko 200 utakmica u devet zemalja, uključujući i tri meča u okviru ovogodišnje Lige šampiona su pod istragom u centru najvećeg skandala oko nameštanja rezultata u istoriji evropskog fudbala, saopštili su zvaničnici...Policija je ove nedelje izvela oko 50 racija u Nemačkoj, Velikoj Britaniji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.