Izvor: MozzartSport.com, 07.Nov.2020, 13:49

Najuspešnji Zvezdini treneri u Evropi posle Barija: Samo trojica bolja od Dekija

Mladi strateg sa pet trijumfa izjednačio Pižonovo ostvarenje, sledi lov na Kosanovića i Muslina, Milojević je daleko

Drugom pobedom u grupnoj fazi Lige Evrope napravila je Crvena zvezda veliki korak ka evropskom proleću. Odškrinuli su crveno-beli vrata koja vode do nokaut faze, ali je pred Dejanom Stankovićem još posla, pre svega na psihološkom planu, kako njegovi izabranici ne bi prerano poleteli omamljeni mirisom plasmana u nokaut fazu i doživeli bolan pad. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<

Neophodna je bila promena srpskom prvaku prošle zime i po svemu viđenom se stiče utisak da je Zvezda napravila dobar izbor postavljanjem Stankovića na mesto šefa stručnog štaba. O tome najbolje svedoče rezultati. Nijedan početak nije lak, naročito kad se sedne na klupu kluba u kojem su očekivanja najveća i uskače u cipele čoveka koji je visoko postavio lestvicu. U trenutku kada je Dejan Stanković zamenio Vladana Milojevića, opravdano se postavljalo pitanje da li je bivši as Lacijai Intera, kao trener početnik, odgovarajući izbor. Na odgovor se nije dugo čekalo.

Nije se libio Stanković da pruži šansu mladim igračima, sačuvao je pozamašnu bodovnu prednost koju mu je u amanet ostavio Milojević, osvojio šampionsku titulu i oblikovao tim koji je nasledio. Na red su došle evropske kvalifikacije u kojima je Zvezda tri godine u nizu bila nepogrešiva. Promenjen format takmičenja uticao je na to da pritisak bude veći, a prostor za greške skučen. Stankovićeva Zvezda otvorila je eliminacione borbe ubedljivom pobedom nad predstavnikom Gibraltata, ali je pritisak u nastavku puta za Ligu šampiona uradio svoje. U Tirani je Zvezda prošla kroz iglene uši, Kipar je bio koban, usledila je selidba u plej-of za Ligu Evrope. Zvezda se nije po drugi put opekla u Nikoziji, obezbedila je četvrto uzastopno učešće u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Dejan Stanković ispunio je cilj i mogao je da odahne pošto je skinuo pritisak sa pleća, a Zvezda konačno zaigrala po njegovom ukusu. Pokazivao je šampionski gen tokom igračkih dana, a on se mic po mic preliva i na trenersku karijeru. Posle nepovoljnog rezultatu u Zinshajmu protiv Hofenhajma, crveno-beli počeli da pucaju iz svih oružja. Odlično izdanje na Marakani i pet golova u mreži Slovana ulili su ogromnu dozu samopouzdanja u Stankovića i njegove izabranike, a nedelju dana kasnije pao je i Gent. Dovoljno da se Dejan Stanković za kratko vreme pozicionira među najuspešnijim trenerima Crvene zvezde na evropskoj sceni u postbarijevskoj eri. Crveno-bele je u evropskim takmičenjima predvodio sedam puta i upisao je pet pobeda. Mnogim njegovim prethodnicima nije pošlo za rukom da toliko puta slave na sličnom uzorku utakmica.

Dejan Stanković polako ali sigurno gradi modernu, napadačku Zvezdu koja igra na gol više, ali je prve temelje evropske Zvezde udario Vladan Milojević. Kad se priča koja je zaostavština Milojevića uvek se napomene 11 bodova prednosti i utaban put do naslova prvaka koji omogućava lakšu stazu do evropske jeseni, ali se često po strani ostavlja klupski koeficijent. Rapidno je napredovala Zvezda na tom polju dok joj je kormilar bio Vladan Milojević.

Opravdano je uz Milojevićevo prezime stajala konstatacija „kralj kvalifikacija“. Po dolasku u klub uneo je nemačku disciplinu koja je za kratko vreme bila plodonosna. Njegov moto je bio rad, rad i samo rad, što je rezultiralo plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope prvi put posle deset godina. Tu se Milojevićeva Zvezda nije zaustavila. Crveno-beli su izborili evropsko proleće zahvaljijući granitnoj odbrani i taktički besprekornom fudbalu. U naredne dve sezone Milojević je otišao korak dalje. Zvezda je uradila ono što joj decenijama nije polazilo za rukom – plasirala se u grupnu fazu Lige šampiona i to dva puta, i nije bila nemi posmatrač. Zvezda je na Marakani bacila na kolena Liverpul koji je te sezone postao prvak Evrope, odolela je Napoliju, savladala Olimpijakos i bila nekoliko minuta daleko od novog evropskog proleća.

Tokom tri sezone pod vođstvom Vladana Milojevića, Zvezda je bila besprekorna u evropskim kvalifikacijama. Igrala je dvomeče 12 puta i svih 12 puta prošla, što će se dugo prepričavati i analizirati. Teško je, ipak, oteti se utisku da je Zvezdi pod Milojevićevom palicom nedostajalo više pobeda. Zaustavio se prethodni trener na 14 pobeda, a Zvezdu je u Evropi vodio 44 puta. U prvoj sezoni ostvario je sedam trijumfa, u naredne dve isto toliko što je pokazatelj razlike između Lige Evrope i Lige šampiona. Milojević zna da igra na rezultat, zato su kvalifikacije za njega bile poslastica. Često je Zvezda prolazila u narednu rundu zbog gola u gostima uz dva nerešena ishoda ili posle produžetaka, nekad i penala, ali se to ne vodi kao pobeda u Evropi.

Prethodnici Vladana Milojevića i Dejana Stankovića na Zvezdinoj klupi ni izbliza se ne mogu pohvaliti da su bili uspešni kao pomenuta dvojica, o čemu svedoče statistički podaci. Vladan Milojević je najuspešniji trener Crvene zvezde po broju pobeda (14) u poslednjih 25 godin). Prvi pratilac je Slavoljub Muslin sa devet trijumfa na 21 meču. Iako to mnogi ne slute, treći na listi je Milorad Kosanović koji je Zvezdu na evropskim utakmicama predvodio 18 puta, a slavio osam. I Muslin i Kosanović su na klupi crveno-belih boravili dva puta, a prvi mandati mogu se okarakterisati kao uspešniji.

Slaviša Stojanović uspeo je da prekine crnu serije Zvezde u domaćim okvirima i vrati titulu na Marakanu, ne i da pred početak sezone krunisane titulom vrati klub na evropsku mapu. Radovao se samo jednom u četiri utakmice, ali bilo je i onih sa slabijim učinkom poput Ratka Dostanića i Zdenjeka Zemana. I Aleksandar Janković jedan je od onih poput Dostanića i Zemana koji su trenirali crveno-bele u Evropi, a nisu iskusili slast pobede. Pod njegovim vođstvom Crvena zvezda je zabeležila dva neuspeha u grupnoj fazi UEFA kupa, u sezoni 2007/08, te nesrećno ispala od Bordoa u drugom mandatu. Janković je uoči meča sa Žirondincima nasledio Roberta Prosinečkog, a ni Veliki žuti nije uspeo da sa Zvezdom u evropskim takmičenjima ostvari zapaženiji učinak, mada će meč protiv letonskog Ventspilsa na Marakani ostati upaćen kao jedan od najubedljivijih Zvezdinih trijumfa u evrokupovima (7:0). Prosinečki se zaustavio na tri pobede iz osam pokušaja.

Dejan Stanković se trijumfom nad belgijskim vicešampionom izjednačio po broju inostranih pobeda kao trener Crvene zvezde sa Vladimirom Petrovićem Pižonom, a posle pauze će imati priliku da pretekne čoveka koji ga je kao golobradog momka gurnuo u vatru protiv Kajzerslauterna u Kupu pobednika kupova.

Najranije ispadanje iz evropskih takmičenja dogodilo se Zvezdi nakon sezone 2014/15. za koju joj nije izdata licenca za učešće u Evropi zbog dugovanja. Kairat je eliminisao je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisao tim Miodraga Božovića, pa je crnogorski stručnjak ostao na samo dva slavlja iz osam utakmica. Zapaženiji učinak u proteklih 25 godina nisu imali ni Miroljub Ostojić, Boško Đurovski, Dušan Bajević, Ljupko Petrović i Zoran Filipović.

UČINAK ZVEZDINIH TRENERA U POSTBARIJEVSKOJ ERI

Milojević 14 pobeda (44 utakmice)

Muslin 9 (21)

Kosanović 8 (18)

Stanković 5 (7)

V. Petrović 5 (14)

Prosinečki 3 (8)

Zenga 3 (8)

Filipović 3 (8)

Ostojić 2 (3)

Bajević 2 (4)

Lj. Petrović 2 (7)

Božović 2 (8)

Đurovski 1 (2)

Stojanović 1 (4)

Zeman 0 (2)

Dostanić 0 (3)

Janković 0 (4)

NAPOMENA: Računat je samo učinak u Evropi.

PIŠE: Stefan Tanasić

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.