Najnovije istraživanje CIES: Dinamova škola prestigla Partizanovu! Zvezda deveta, u TOP 50 još tri srpska kluba

Izvor: MozzartSport.com, 23.Okt.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najnovije istraživanje CIES: Dinamova škola prestigla Partizanovu! Zvezda deveta, u TOP 50 još tri srpska kluba

Ajaks nedodirljv kad je proizvodnja igrača u pitanju, Real Madrid najbolji u „ligama petice“

Ajaks je i dalje lider, ali Partizan više nije druga najbolja škola fudbala u Evropi. Bar ne na osnovu istraživanja Internacionalnog centra za sportske studije, iz švajcarskog Nojšatela (CIES). Ova organizacija sprovela je istraživanje zaključno sa 1. oktobrom ove godine i došla do podatka da je odmah iza popularnih Kopljanika, koji ostaju neprikosnoveni lideru u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kategoriji, Dinamo iz Zagreba.

Hrvatski prvak napravio je pravi bum u odnosu na prethodno veliko istraživanje od pre četiri godine, jer se sa 14. probio na drugo mesto, koje su dosad držali crno-beli, kad je u pitanju proizvodnja igrača.

Široko istraživanje, sprovedeno u saradnji sa UEFA, obuhvata 31 najbolje prvenstvo širom Evrope, odnosno zastupljenost fudbalera u tim klubovima. Jedini uslov je da je neki igrač proveo bar tri godine (što u mlađim kategorijama, što u prvom timu) u jednom klubu, pre nego što je otišao u drugi. Ajaks je ubedljivo potukao konkurenciju, trenutno u najjačim ligama Starog kontinenta igra 71 bivši Kopljanik (lane ih je bilo 72, dakle drže standard), drugi je Dinamo iz Zagreba sa 67 takvih pojedinaca, dok je Parni valjak treći na listi sa 61 fudbalerom.

Od srpskih klubova, visoko deveto mesto drži Crvena zvezda (52), Vojvodina je 12. sa 47, a Rad 14. sa 42, a na listi od 50 prvih klubova dobro je pozicioniran i OFK Beograd (39. mesto), pošto trenutno 29 nekadašnjih Romantičara za hleb zarađuje u evropskim ligama.

Kad je reč isključivo o „ligama petice“, lider je Real Madrid pošto 41 igrač ponikao u ovom klubu i dalje se nalazi na kontinentalnoj mapi. Među prvih pet su još Barselona (34), Lion (31), Atletik Bilbao (29) i Mančester junajted (28).

Napomena: U zagradama je broj fudbalera koji su i dalje i matičnom klubu
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Znate li po čemu su i Partizan i Zvezda u Top 10 u Evropi?

Izvor: Sportske.net, 23.Okt.2017

Crno-beli bolje rangirani, ali je i Zvezda visoko plasirana...Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je svoju najnoviju listu klubova na osnovu broja igrača koji su ponikli u tim klubovima, a koji danas aktivno igraju širom Evrope...Partizan je i ranije bio u samom vrhu njihove liste,...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.