Izvor: MozzartSport.com, 08.Mar.2021, 13:11

Najefikasniji Partizanov napad u poslednjih deset godina

I to bez klasičnog napadača

Ofanziva kakva dugo nije bila. Pamte se bolji igrači, produktivniji centarforovi, strelci koji su maltene sami vodili do trofeja, ali napadački potencijal Partizana ove sezone je vredan istorijskih knjiga. Crno-beli su u dosadašnjem toku prvenstva postigli 66 golova, što je najbolje ostvarenje još od takmičarske 2010/11.

Zajednički imenitelj – Aleksandar Stanojević.

U prvoj „celoj“ sezoni na klupi Partizana, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Stanojević je komandovao ultraofanzivan stil i posle 26 kola njegov tim dao je 67 golova. Sadašnji zaostaje samo jedan jedini pogodak, ali je indikativan podatak da je cela decenija prošla u Humskoj, a da nijedna generacija nije bila ni približno efikasna kao ta koja je igrala i Ligu šampiona. Sve do aktuelne.

Najveći deo zasluga pripada upravo Stanojeviću koji je govorio kako su mu potrebne pripreme sa ekipom – letos je nije selektirao, već preuzeo od Sava Miloševića – i da će se njegove ideje ocrtati na terenu. Posle klimavo započete jeseni, pa stabilizacije pred zimu, ovog proleća najave su se obistinule. Napad Partizana funkcioniše kao švajcarski sat: jednom je stigao na vreme u Ivanjici, dvaput „otkucao“ u derbiju sa Vojvodinom, po tri gola dao je Napretku i Radniku, četiri Novom Pazaru, a posebno impresivan bio je na poslednja dva gostovanja, šest puta precizan u Inđiji, a pet na Banjici.

Podatak da je ovo najefikasnija Partizanova sezona u poslednjih deset godina (na obračunu od 26 utakmica) dobija na značaju ako se zna da ekipa igra bez klasičnog špica!? Umar Sadik je prodat još oktobru, njegova zamena Žan Kristof Bajbek više je vremena proveo u ambulanti, dok na terenu deluje jalovo i tromo, ali zato sve alternative funkcionišu besprekorno. Iako im uloga centralnog napadača nije prirodna. Trenutno je obavlja Filip Holender, u osnovi više krilo, silom prilika najbliži protivničkom golmanu, kome je zvaničan sajt Suprerlige pripisao i drugi pogodak u susretu sa Gaređevnarma („oduzeo“ ga Lazaru Markoviću), pa sad pozajmljeni fudbaler Lugana ima sedam egzekucija.

Klupsku listu strelca predvodi neumorni Japanac, Takuma Asano sa 14 preciznih hitaca u ligi, Bibars Natho je dao osam (na Banjici prvi put iz igre), Lazar Marković sedam, pre nego što je otišao u Almeriju Umar Sadik se zaustavio na šest, Sejduba Suma i Filip Stevanović po četiri, raznovrsnost se ogleda i u činjenici da je zadnji vezni Aleksandar Šćekić triput tresao mrežu, Nemanja Jović je autorizovao dva, po jedan Saša Zdjelar, Miloš Jojić, Nikola Čolić i Nikola Štulić, a pomogli su čak i defanzivci: štoper Igor Vujačić (dva), levi bekovi Ivan Obradović i Slobodan Urošević (po jedan). Autogolovi su viđeni protiv Rada, OFK Bačke i Novog Pazara.

Proširen krug strelaca pokazuje da se Partizan modifikovao. Ekipa zavisna od učinka stranaca (u jednom trenutku Sadik, Suma, Natho i Asano dali 60 procenata golova) postala je takva da skoro svako može da postigne gol. Poslednja dva meča van Humske najbolja su potvrda te teze: u Inđiji je bilo šest različitih strelaca, na Banjici četvorica.

I sve to bez klasičnog špica.

Sa ovih 66 golova iz 26 rundi, Partizan je značajno nadmašio ostvarenje iz prošle sezone kad je stao na 59, u sezoni 2018/19 imao je mizernih 39, a tri godine ranije redvono je stajao na „koti 48“, uključujući i prvenstvu kad je poslednji put bio prvak.

Od postanka Superlige (2006/07) do danas samo četiri puta je prebacio granicu od 60 golova na ovoj prolaznoj stanici. Najpre kod Stanojevića kad je i postavio rekord (2010/11, 67), pa još jednom pod njegovim vođstvom započeto, a dovršeno rukom Avrama Granta (2011/12, 61), zatim sa Vladimirom Vermezovićem i Vukom Rašovićem (2012/13, 62)i sad, te u sezoni kad je Marko Nikolić napravio prednost, a Zoran Milinković je sačuvao (2014/15, 60).

Svaki put kad je bio ovako efikasan osvajao je titule, Može li opet?

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.