Najbolji tim svih vremena, al zamalo! Kako je Arsenal propustio šansu da vlada svetskim fudbalom (GRAFIKA)

Izvor: MozzartSport.com, 23.Jan.2015, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji tim svih vremena, al' zamalo! Kako je Arsenal propustio šansu da vlada svetskim fudbalom (GRAFIKA)

Svi su bili korak do potpisa za Tobdžije u trenerskoj eri Arsena Vengera, naravno, ne bi se sreli na vrhuncu moći, ali to ne opravdava francuskog stručnjaka što ih nije doveo... A za svakog je rekao ''bio je blizu''

Kupuj!

Natpis koji su navijači Arsenala često držali pred očima Arsena Vengera ne bi li ga naterali da ojača ekipu, bude konkurentan Mančester Sitiju i Čelsiju u borbi za trofeje. Doduše, dobili su prošle godine FA kup, prvi pehar >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << posle devet godina čekanja, ali nema tog poklnika fudbala koji ne bi stavio ruku u vatru da bi muzej na Emiratima bio bogatiji za još neku srebrninu da je Francuz ostvario makar deo planova otkako je Francuz pre 19 godina stigao u London.

Lista je impresivna i pri pogledu na nju verovatno pristalicama crveno-belih kreće voda na usta kad vide neka od najpoznatijih imena savremenog fudbala, uključujući Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Naravno, ne bi svi odjednom stigli u Arsenal, ali i sama pomisao da su koketirali, čak imali ponude tera ljude da se zapitaju da li bi to možda bio najbolji tim svih vremena?

Jer...

GOLMAN - PETR ČEH

Sadašnji golman Čelsija je pre 11 godina stigao na Stamford bridž, a mogao je da završi na tadašnjem Hajberiju.

Pre odlaska u Ren gledali su me ljudi iz Arsenala, ali pošto nisam mogao da dobijem radnu dozvolu posao je propao. U poslednji čas sam pomislio da je čovek koji je u to vreme bio šef skaut službe snmatrao da nisam bio dovoljno dobar za Premijer ligu. Zato se transfer nije ni ostvario“, priznao je Čeh nekoliko godina kasnije.

ŠTOPER - ĐERAR PIKE

Uspeo je visoki defanzivac da stigne do Premijer lige, ali u Mančester junajted, odakle se vratio u Barselonu i baš negde u godinama kad nije bilo jasno da li Katalonci ozbiljno računaju na njega pojavio se Arsen Venger. Još je otkrio da je, dok Đeraru bilo tek 15 godina, on odradio nekoliko treninga sa mladim timom Arsenala. A čak nije bio jedina želja, te da je izdejstvovao potpis tek jednog od trojice fantastičnih igrača tada mladog tima kluba sa Nou Kampa.

Želeli smo Fabregasa, Mesija i Pikea, a uspeli samo Seska da privolimo kod nas“, priznao je kasnije Venger.

ŠTOPER - VENSAN KOMPANI

Bila je 2006, Solu Kembelu je isticao ugovor, Venger je očajniji tražio rešenje u poslednjoj liniji i pogled usmerio ka Briselu, gde je u dresu Anderlehta stasavao sadašnji kapiten Mančester Sitija.

Imao sam sastanke sa Emiliom Butragenjom iz Reala, sa čelnicima Barselone, ali i sa Arsenom Vengerom lično. Doduše, u to vreme prelazak u vrhunski klub poput nabrojanih nije bilo pravo rešenje za Vensana, jer se on oseća usamljenim u okruženju gde nije cenjen na pravi način. Kompani nije takav igrač da bi bio treći ili četvrti izbor. Zato je otišao u Hamburg gde je bio starter“, otkrio je agent belgijskog reprezentativca Žak Lihtenštajn.

LEVI BEK - ROBERTO KARLOS

Slavni Brazilac je 2007. završio sa Realom i javno je govorio o želji da pređe u Arsenal.

To je definitivno bio moj pririortet po isteku ugovora sa Madriđanima, a Arsenal mi je priororitet, jer su mi tamo zemljaci Edu i Žilberto Silva“, pričao je kasnije Karlos, pošto je otišao u Fenerbahče, a Arsenal propustio šansu da da govede kao slobodnog igrača.

ZADNJI VEZNI - KLOD MAKELELE

Bile su mu 23 godine, najbolje za fudbalera, a on ne toliko poznat evropskoj javnosti, jer je igrao za Nant.

„Makelele je bio blizu potpisa za nas. Pojavio se odmah pošto je Patrik Vijera stigao na Hajberi u avgustu 1996, pa smo smatrali da je najbolje da ostene u Nantu“, rekao je Venger, a Klod kasnije izabrao Marselj, Real Madrid, Čelsi, PSŽ... Nije loša karijera, zar ne?

ZADNJI VEZNI - JAJA TURE

Četiri godine uzastopno najbolji igrač Afrike je čak jednom i obukao dres Arsenala. Bilo je to 2003. protiv Barneta, kad je bio na - probi!? U to vreme je njegov brat Kolo već bio član Tobdžija, Venger je želeo da ih spoji, ali su se ispračili prblemi u vidu dokumenata, tačnije radna dozvola o kojoj i ovih dana Arsen nema baš lepo mišljenje.

Jaja Ture je bio na vrhu moje liste želja, ali se zaputio ka Ukrajini jer nismo uspeli da mu sredimo pasoš za ulazak u Belgiju (na pripreme). Pogrešili smo, to je činjenicea, ali nije da ga nismo hteli, nego je samo izabrao da ode u Metaluirg iz Donjecka, gde je mogao bez pasoša“.

DESNO KRILO - ANHEL DI MARIJA

Argentinac sad košta 55.000.000 evra, a Venger je mogao da ga „prizemlji“ besplatno pre devet godina dok je vezista igrao za Rosario i povuče potez koji bi mu se višestruko isplatio.

Prepoznali smo talenat Di Marije kad mu je bilo svega 17 godina. Želeli smo ga u Arsenalu, međutim, on je izabrao Portugal, zatim Španiju. Zašto? Zato što nije mogao da dobije radnu dozvolu u Engleskoj“, pričao je Venger.

LEVO KRILO - GERET BEJL

Ovo je verovatno igrač iz Velike Britanije oko koga se Francuz najviše pokajao. U dobar kad je od Sautemptona kupio Tia Volkota (2006) mogao je da uzme i hitronogog Velšanina. Nije, iz razloga što su, kako reče, u to vreme „Ešli Kol i Gael Kliši popunjavali mesta levog beka“, gde je u to vreme igrao sadašnji prvotimac Real Madrida.

Moram da priznam, beše to velika greška, pošto Geret može da igra po krilu i u sredini terena. Na početku epizode u Totenhemu se mučio, onda je pomeren u sredinu terena i tu je bio fantastičan. Nekad karijera fudbalera zavisi samo od toga na kojoj poziciji igra“, objasnio je Venger.

NAPADAČ - KRISTIJANO RONALDO

Ako se uzme u obzira talenat demonstriran sa samo 17 godina verovatno da su svi klubovi na svetu žleli tadašnje krilo Sportinga. Naravno, među njima je bio i Arsenal.

Kristijano je bio korak do nas. Praktično je držao Arsenalovu „devetku“, ali... Desilo se to da ga je Karlos Keiroš odveo u Mančester i praktično nam ga ukrao ispred nosa. Naravno i Ronaldo je bio za toj jer je poznavao Keiroša iz Lisabiona. Takav je život, nekad date sve od sebe, ali naletite na ljude koji su jači od nas. Dešava se“.

NAPADAČ - LIONEL MESI

Kao što je već opisano u slučaju Đerara Pikea, bio je i Argentinac na spisku želja kluba iz severnog Londona. Čak kruži priča - iako u nju malo ko može da poveruje - da se transfer izjalovio zato što Venger nije mogao da obeća Mesijevoj porodici da će im po selidbi u britansku prestonicu obezbediti klub obezbvediti stan u centru grada!?

„Na kraju krajeva, čini mi se da ni Leo nije želeo da napusti Barselonu. Sigurno nije bilo zbog stana, nego zato što je Leo bio zadovoljan na Nou Kampu“, pravdao se Venger.

NAPADAČ - DIDIJE DROGBA

Ima ona čuvena priča u kojoj Zlatan Ibrahimović kaže „nisam igrač za probu“, objašnjavajući zbog čega je odbio šansu da se dokazuje u Arsenalu, ali ovoga puta u idealnom timu Vengerovih propusta na poziciji klasičnog špica biramo Didijea Drogbu. Najviše zbog toga što je napadač iz Obale Slonovače buklano maltretirao odbranu Tobdžija u dresu Čelsija kad god je stigao (15 golova). A mogao je da stigne na suprotnu stranu grada za svega 100.000 funti.

„Pažljivo smo ga pratili dok je bio u Le Manu, ali nismo bili jedni zainteresovani. Smatrali smo da Didije možda nije dovoljno spreman za Premijer ligu. Pogrešili smo, ali ko radi u fudbalu razume zbog čega smo tako postupili, jer smo u to vreme imali Tjerija Anrija. Rekli smo da ćemo pratriti Drogbin napredak, što znači da ga nikad nismo otpisali“, rekao je Arsen Venger.

A šta na to kažu navijači Arsenala?

(foto: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.