Najbolji evropski klubovi izgubiće više od dve milijare evra

Izvor: B92, 26.Jan.2021, 17:29

Najbolji evropski klubovi izgubiće više od dve milijare evra

Zbog pandemije koronavirusa 20 najbogatijih evropskih fudbalskih klubova izgubiće više od dve milijarde evra do kraja ove sezone..

U 24. izdanju Dilojtove Fudbalske finansijske lige, izdvojeni su rezultati svetskih fudbalskih klubova s najvećim prihodima u sezoni 2019/2020, koja je prekinuta pa nastavljena posle tromesečne pauze zbog pandemije.

Kako se navodi, ove godine 20 najuspešniji klubova Finansijske lige ostvarilo je kombinovani prihod od 8,2 milijardi evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je 12 odsto manje nego u sezoni 2018/2019.

Gubitak od 1,1 milijarde evra rezultat je pada prihoda od prenosa utakmica za 937 miliona evra (23 odsto), pada prihoda od prodaje ulaznica u iznosu od 257 miliona evra (17 odsto) i pada komercijalnih prihoda u iznosu od 105 miliona evra (tri odsto).

Prosečan prihod kluba koji se nalazi na listi 20 najuspešnijih Finansijske lige iznosio je 409 miliona evra u sezoni 2019/2020, u poredjenju sa 464 miliona evra u sezoni 2018/2019.

Prema trenutnim podacima, rabati televizijskim kućama na ime nekorišćenih televizijskih prava za klubove "liga petice" iznose skoro 1,2 milijarde evra, a veliki deo tog iznosa snose klubovi Finansijske lige.

Prihodi od ulaznica klubova Finansijske lige verovatno će biti nepostojeći od marta 2020. godine, a čini se da gledaoci neće moći da se vrate na stadione u velikom broju do kraja ove sezone.

"Nema sumnje da je ovo jedan od najizazovnijih perioda sa kojima se fudbalska industrija ikada suočila. Odsustvo gledalaca na tribinama, odlaganje i otkazivanje utakmica, smanjeni prihodi od TV prava i potreba da se ispune očekivanja komercijalnih partnera značajno su uticali na pripremu izveštaja Fudbalska finaskijska liga za 2021", rekao je partner u Dilojt Sektoru za analizu sportskog poslovanja Den Džons.

On je dodao da su klubovi Finansijske lige pretrpeli najveće finansijske posledice u apsolutnom iznosu.

"Siguran povratak gledalaca na stadione u većem broju jedan je od najvažnijih prioriteta svetskog fudbala. Prihodi od prodaje ulaznica i dogadjaja na samim stadionima su osnova poslovnog modela kluba i omogućavaju druge aktivnosti za ostvarivanje prihoda", naveo je Džons.

"Izveštaj za sledeću godinu sadržaće sveobuhvatne posledice odsustva gledalaca. Konačni finansijski uticaj pandemije na fudbal u velikoj meri će zavisiti od vremena i obima povratka navijača", dodao je.

Među 10 najuspešnijih klubova su isti klubovi kao i prošle godine, dok je 18 od 20 klubova bilo i u prošlogodišnjem izdanju Finansijske lige.

Na prvom mestu je Barselona, drugi je Real Madrid, treći je evropski prvak Bajern iz Minhena, a četvrti je Mančester junajted. Zatim slede Liverpul, Mančester siti, Pari Sen Žermen, Čelsi, Totenhem, Juventus, Arsenal i Borusija Dortmund.

Na 13. mestu je Atletiko Madrid, a iza su Inter, Zenit, Šalke, Everton, Lion, Napoli i Ajntraht Frankfurt.

Kako se navodi, u odnosu na prošlu godinu, Zenit i Frankfurt su na listi zamenili Romu i Vest Hem.

Prihodi Zenita povećali su se zbog učešća u Ligi šampiona 2019/2020 i činjenice da se njihova sezona završava na kraju kalendarske godine (31. decembra 2019), zbog čega pandemija nije u velikoj meri uticala na njihove prihode.

Završetak sezone u Bundesligi u okviru finansijske godine pomogao je Ajntrahtu da prvi put postane jedan od 20 najuspešnijih klubova Finansijske lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.