Izvor: Blic, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada iz šešira!

Nagrada iz šešira!

Još jedna dobra vest za aktuelne svetske prvake! Posle specijalne pozivnice koja nam je uručena za učešće na Svetskom prvenstvu u Japanu ovog leta, košarkaškoj reprezentaciji Srbije i Crne Gore se juče u Tokiju osmehnula i sreća prilikom žrebanja grupa.

U odbranu šampionske titule, osvojene u Indijanapolisu 2002. godine (naša poslednja medalja sa velikih takmičenja), plavi će krenuti iz grada Sendaija, iz Grupe A, u kojoj su mesto našle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još selekcije Argentine, Francuske, Nigerije, Venecuele i Libana.

Uzimajući u obzir da čak četiri prvoplasirane reprezentacije direktno idu u osminu finala, nekada najjačoj košarkaškoj sili, danas ozbiljno ranjenoj i uzdrmanoj selekciji Srbije i Crne Gore koja je žreb dočekala bez selektora i nacionalnog tima, i pored svega toga proboj u drugu fazu takmičenja ne bi smelo da predstavlja problem.

Kako bi se ponašali da smo, kojim slučajem, žrebom stigli u 'grupu smrti' sa Litvanijom, Grčkom, Turskom, Brazilom i Australijom (Grupa C) ili da smo ušli u društvo SAD, Italije, Slovenije, Portorika, Kine (Grupa D)...

Vesti iz Japana je u Rimu, prilično staloženo, dočekao Svetislav Pešić jedini kandidat za selektora plavih koji će konačnu odluku oko preuzimanja reprezentacije saopštiti do 1. februara.

- Iskreno, žrebu sa bilo kog takmičenja nikada nisam pridavao preteran značaj. Izvlačenje grupa u Japanu nisam doživeo kao selektor SCG jer svi znate moju trenutnu situaciju, tok žreba sam pratio kao navijač i kao trener koji je nekada vodio naš nacionalni tim. Mi još nemamo ni selektora, a ni reprezentaciju tako da je suludo govoriti o protivnicima, a još teže je predviđati naš konačan plasman. Jedno je, međutim, jasno - u Japanu prvo moramo da prođemo takmičenje po grupama i domognemo se eliminacione faze, a posle - kom obojci, kom opanci - kaže Svetislav Pešić.

Trener rimske Lotomatike je ponovio da je 'dobro što će se naša reprezentacija uopšte i pojaviti na ovom velikom takmičenju, iako mnogi dušebrižnici smatraju da bi bilo bolje da uopšte ne putujemo u Japan'.

- Na Svetskom šampionatu ćemo se pojaviti kao branioci titule, ali svima mora da bude jasno da nikada više nećemo imati sastav kao onaj iz Indijanapolisa. Potrebno je da rešimo pitanje igrača, da vidimo ko će nositi državni dres, a ko ne. Moj problem je što nemam dovoljno vremena za sve to i zbog toga ću odluku o preuzimanju plavih saopštiti tek krajem meseca. Bez obzira ko bude bio selektor, moramo da donesemo plan stvaranja nove reprezentacije. Potrebno je da ponovo funkcionišemo kao jedan tim, a ne samo da se pojavimo 1. jula na početku priprema i samim tim još jednom kažemo kako smo veći deo posla već završili. Ako se to ponovi, od Japana nema ništa. I pre toga moramo da okupimo naše najbolje igrače na jednom mestu, bar one koji igraju u Evropi - zaključuje Svetislav Pešić.

Za razliku od Pešića, nešto konkretniji po pitanju ishoda žreba bio je Predrag Bojić, generalni sekretar KS SCG:

- Mnogo bitnije od sastava grupe jeste da napravimo dobru ekipu i imamo dobre pripreme. U principu, zadovoljan sam žrebom, ali sada stvarno više nema ni lakih ni slabih protivnika, pogotovu za ekipe sa većim ambicijama.

Prema već utvrđenom 'kosturu' plavi će se u slučaju prolaska u osminu finala ukrstiti sa jednom selekcijom iz Grupe B u kojoj su Španija, Panama, Nemačka, Japan, Novi Zeland i Angola.

- Naše ambicije jesu da prvo prođemo u osminu finala i mislim da to možemo da uradimo. Smatram da nam je grupa dobra i da je dobra grupa sa kojom se ukrštamo - rekao je Bojić.

Svi učesnici grupe A igraće mečeve u Sendaiju, dok su gradovi domaćini još Hirošima (B), Hamamacu (C) i Saporo (D), kao i Tokio gde će biti održane finalne utakmice. D. J. Bužić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.