Nadrealna Zvezda

Izvor: MVP.rs, 28.Nov.2015, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadrealna Zvezda

U "Pioniru" je pao evropski prvak.

Navijači Crvene zvezde Telekom dugo će pamtiti petak 27. novembar. U fantastičnom ambijentu dvorane "Pionir" pao je aktuelni evropski prvak. Nakon 40 minuta odlične košarke Crvena zvezda je savladala Real iz Madrida rezultatom 94:88.

Veče za pamćenje. Kvin(si) jači od kralja. Platili školu, dobili đake. To su samo neki od naslova koji se mogu pročitati nakon fantastične predtsave srpskog šampiona u okršaju sa vladajućim >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << šampionom Starog kontinenta. Pred krcatim "Pionirom" Zvezda je pružila definitivno najbolju partiju ove sezone. Raznovrsnost u fazi napada, koncepcijski rizik u odbrani, kao i odlična kontrola ofanzivnog skoka protivnika, kome je to jedno od najjačih oružja, omogućili su veliku radost pristalicama srpskog prvaka. Blistali su svi momci u crveno-belom dresu, od Kvinsija Milera, koji je maestralno započeo utakmicu, a potom i sam vratio u igru svoj tim, preko Branka Lazića, koji je "pohapsio" Realove šutere, Vladimira Štimca, čija energija enormno znači ovom timu, Marka Simonovića, koji nije imao šutersku noć, ali je to nadomestio dobrom igrom u fazi odbrane,  Nikole Rebića, na čija leđa je pao ogroman teret u poslednjoj deonici, Marka Gudurića, koji je za nešto više od 12 minuta na terenu pokazao da je igrač za velika dela, Majka Cirbesa, koji je u završnici odigrao bez greške, pa do Dejana Radonjića, posle poraza od Strazbura osporavanog stratega, koji je gotovo perfektno vodio meč. Drugu sezonu uzastopno Zvezda je matirala aktuelnog evropskog šampiona. Stiče se utisak da je ova pobeda daleko bitnija. Crveno-beli, ponovo, sve karte za prolaz među 16 najboljih ekipa drže u svojim rukama.

Srpski šampion je silno motivisan ušao u duel sa Realom. Za razliku od januarskog susreta, kada je Real lako stigao do trijumfa, a posebno u odnosu na meč iz drugog kola ovogodišnjeg izdanja Evrolige, Zvezda je delovala mnogo hrabrije. Delovala je kao tim koji zna šta hoće. Odrazilo se to i na rezultat. Da ga igranje pred "Delijama" dodatno motiviše, Miler je pokazao sa trojkama u ranoj fazi susreta, kojima je Zvezda stigla do 11:2. Ipak, kada nasuprot sebe imate takvog giganta, kakav ekipa iz Madrida definitivno jeste, opuštanja ne sme da bude ni u jednom trenutku. Za tren oka, Real je spustio prednost Zvezde na samo jedna koš - 12:10. Miler je tada pogodio još dve trojke, a Stefan Jović je maestralno dirigovao igrom u napadu, koja ovoga puta nije zavisila samo od šuta za tri poena. Raaznovrsnost u napadu je ključni uzrok velikih 28:18, koliko je domaći tim vodio nakon prvih 10 minuta.

Serhio Rodrigez je neko koga bije glas da u Beogradu pruža fantastične partije. Na veliku žalost Zvezdinih simpatizera, to pravilo je potvrdio i u ovom susretu. Odlično je tokom drugih 10 minuta susreta sarađivao sa Gustavom Ajonom. Imali su crveno-beli odgovor i na to. Brzo su, preko raspoloženog Jovića, vratili dvocifrenu prednost, stigli do maksimalnih 12 razlike, a posle jedne ukradene lopte Lazić je prokockao kontru za eventualnih 14 razlike. U ritmu "koš za koš" igralo se do tri minuta pre odlaska na veliki odmor. Tada je domaći tim ponovo imao priliku da ode na dvocifrenu prednost. Međutim, situaciju tri na jedan nisu iskoristili kako je trebalo i usledile su dve trojke Rodrigeza za 46:43 posle 20 minuta igre.

Pribojavali su se mnogi početka treće deonice. Smatralo se da će taj period biti ključan za konačan rasplet utakmice. Real je u prvom poluvremenu, za svoje prepoznatljive prigovore i "prljavštine", "nagrađen" od sudijske trojke sa dve tehničke, jednom nesportskom greškom, kao i sa nekoliko faulova u napadu. Svesni su bili svi u hali, kao i većina simpatizera crveno-belih, da takav kriterijum neće dugo biti na snazi. Ne znao da li su i igrači srpskog šampiona mislili o tome, ali se stekao utisak da o samoj košarci i nisu puno, bar na startu drugog poluvremena. Za svega 48 sekundi uspeli su da poklone tri lopte gostima iz Španije, a klub kakav je Real takve poklone ne odbija. Po prvi put su poveli. Možda i najbolji period igre u dresu kraljevskog kluba imao je Trej Tompkins, na čijim krilima madriđani održavaju prednost. A, onda se desilo nešto o čemu će se dosta pričati u narednim danima. Jović je napravio jedan prekršaj nad Serhijom Ljuljem, za koji u najmanju ruku možemo reći da je bio diskutabilan, i nakon toga reaguje na odluku sudija. Po njihovom mišljenju, reakcija je bila neprimerena te je reprezentativnom plejmejkeru dosuđena tehnička greška.

Jović odlazi na klupu, a šta se tamo zbilo za sada se ne zna. Tek, epilog je bio da je rođeni Nišlija na privremenom radu u Beogradu završio u svlačionici. Na konferenciji za novinare, nakon susreta, trener Crvene zvezde, Dejan Radonjić, saopštio je da je to bila njegova odluka, a da ostalo ostaje kao klupska tajna. Kockao se crnogorski stručnjak, stavio sve na crveno, ali je, ispostaviće se kasnije, uspeo da pogodi. Nakon serije slobodnih bacanja i realizovanog napada, Real je stigao do dvocifrene prednosti i najvećeg kapitala na ovom susretu - 60:50. Imali su Madriđani u još jednom navratu 10 poena viška. Međutim, tada im se desio Kvinsi Miler. Poslednje pojačanje Crvene zvezde preuzeo je odgovornost na sebe i serijom poena dovodio do ludila Pabla Lasa i njegove izabranike. Fantastičnom partijom vratio je Zvezdu u rezultaski egal, zapalio publiku pa je 66:67, koliko je stajalo na semaforu pred start poslednjeg kvartala, većini izgledalo prilično lepo.

A, još lepše im je bilo na kraju. Uprkos činjenici da nastupaju bez nekolicine povređenih igrača, kao i bez Markusa Vilijamsa koji pravo igranja stiče 1. decembra, a od polovine treće deonice i bez rekordera Evrolige po broju asistencija, Stefana Jovića, Zvezda se odlično borila sa prvakom Španije. Veliki teret su izneli oni najmlađi, Gudurić i Rebić. Baš njihovim pogocima izvan linije 6.75 Zvezda je stigla do četiri poena viška. Pretio je Real preko večeras najraspoloženijih Rodrigeza i Ajona, ali su "klinci" u crveno-belom imali spreman odgovor. Možda i najlepši je stigao od Marka Gudurića, koji je posle prodora po čeonoj liniji atraktivno zakucao, rasplamsao već uzavrelu publiku i naterao Lasa da traži minut odmora. Nakon toga, terenom je zagospodario Majk Cirbes. Vezao je čak 11 uzastopnih poena, delovao je nezaustavljivo, pogađao je posle igre na postu, posle sjajnih asistencija Rebića i Gudurića, pogađao je sa linije slobodnih bacanja, bio je miran, staložen i uspeo je da dokrajči posrnulog giganta. Za razliku od utakmice sa Bajernom, pre dve nedelje, Madriđani ovoga puta nisu uspeli da se vrate iz mrtvih. Velika radost 7.000 ljudi u hali, kao i svih igrača i članova stručnog štaba mogla je da počne. Nakon 40 minuta odlične igre, Zvezda je savladala Real sa 94:88.

Sa 26 poena, pet skokova i indeksom 32, najbolji u redovima pobednika, a verovatno i MVP sedme runde, bio je Majk Cirbes. Miler se zaustavio na 24, čemu je dodao i sedam uhvaćenih lopti, dok je Jović ubacio 12. Kao što smo već pomenuli, najraspoloženiji za igru u gostujućem sastavu bio je dvojac Rodrigez - Ajon. Obojica su ubacili po 16 poena, uz devet asistencija i šest skokova plejmejkera Madriđana, te sedam uhvaćenih lopti meksičkog centra. Trej Tompkins je ubacio 14, dok se Felipe Rejes zaustavio na 12 poena. Nakonsedam odigranih kola Zvezda se nalazi na trećem mestu u grupi sa skorom od tri pobede i četiri poraza, koliko imaju i minhenski Bajern i francuski predstavnik Strazbur. Priliku da broj pobeda poravna sa brojem izgubljenih susreta crveno-beli će imati u četvrtak od 20 časova, kada u "Pionir" dolazi ruski Himki. Sa druge strane, malo ko se nadao da će Real nakon sedam odigranih kola biti na začelju grupe A sa svega dve pobede, a da stvar bude gora po njih, u osmom kolu će u Madridu dočekati Fenerbahče, trenutnog lidera na tabeli. Definitivno luda grupa, a u naredne tri nedelje saznaćemo i rasplet. Sa dve pobede Zvezda je definitivno među 16 ekipa, čak i sa dobrim šansama da završi kao druga. O druačijim ishodima nećemo ovaj put.

Crvena zvezda Telekom - Real Madrid 94:86 (28:18, 18:25, 20:24, 28:21)

Crvena zvezda Telekom: Rebić 5 (4as), Tompson 6, Mekel, Lazić 2, Simanić, Tejić, Simonović 4, Gudurić 8, Jović 12 (4as), Miler 24 (7sk), Cirbes 26 (5sk), Štimac 7 (6sk). Trener: D. Radonjić

Real Madrid: Fernandez, Noćioni 11, Dončić, Mačiulis, Rejes 12, Rodrigez 16 (9as, 6sk), Ajon 16 (7sk), Kerol 9, Ljulj 8, Tompkins 14, Ernangomez, Tejlor2. Trener: P. Laso

(foto: euroleague.net) 

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.