Na startu Makedonke

Izvor: Politika, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na startu Makedonke

U prvom kolu "A" grupe Srbija – Makedonija u 18 časova u Skevdeu. – Večerašnji rival veliki dužnik iz kvalifikacija za prošlogodišnje Svetsko prvenstvo

Danas u Skevdeu, Geteborgu, Stokholmu i Malmeu počinje Sedmo evropsko prvenstvo za rukometašice, koje će trajati do 17. decembra i na kojem će se za zvanje najbolje ekipe Starog kontinenta boriti 16 reprezentacija podeljenih u četiri grupe. Srbija, kojoj će ovo biti prvo rukometno takmičenje od osamostaljenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na startu "A" grupe ukrstiće koplja sa Makedonijom. Meč u Gradskoj dvorani u Skevdeu počinje u 18 časova uz direktan prenos na RTS 2.
Uprkos tome što su u Švedsku otputovale u znatno oslabljenom sastavu rukometašice Srbije gaje potajnu nadu da mogu do jednog od prva tri mesta u grupi koja donose plasman u narednu rundu. Prva prepreka na tom putu je, po mišljenju mnogih, i najniža. Makedonija nije ni blizu vrha svetskog rukometa, o čemu najbolje svedoče njeni rezultati. Do sada je učestvovala na samo pet velikih takmičenja, a najbolje ostvarenje joj je sedmo mesto na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1997.

Međutim, imajući u vidu ogromne kadrovske probleme s kojim se suočila naša reprezentacija uoči šampionata i večerašnji protivnik biće ogroman zalogaj. Papren ceh zbog nekompletnog sastava plaćen je upravo protiv Makedonki prošle godine kada su naše rukometašice eliminisane u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Da li će večeras u Skevdeu biti naplaćen prošlogodišnji dug pitali smo Branku Jovanović, najiskusniju u ovoj selekciji Srbije:

– Biće to, svakako, motiv više da pružimo maksimum. Međutim, neće sigurno ništa značiti u konačnom ishodu, – kaže kapiten Srbije Branka Jovanović. – Ko bude napravio manje grešaka biće bliži bodovima.

Po njenim rečima glavni cilj Srbije u Švedskoj je prolaz u drugu rundu i da šansu za to treba tražiti protiv Makedonije i Austrije s kojom se sastaje sutra (18 č):

– Posle žreba važili smo za favorite grupe. Ipak, mnogobrojne povrede i otkazi doveli su do toga da moramo da budemo prezadovoljni i ako prođemo u narednu rundu. Iako će biti izuzetno teško mislim da možemo do 12 najboljih ekipa, ali samo ako budemo odigrali maksimalno u odbrani, – smatra Jovanovićeva.

Selektor Srbije Sandra Kolaković, kojoj je ovo prvi trenerski poduhvat u karijeri, istakla je da bi večerašnji meč mogao da bude presudan za naš tim što se tiče daljeg toka takmičenja:

– Glupo je pričati koliko je za sve ekipe bitan početak na svakom velikom takmičenju. Pogotovo nama jer imamo neiskusnu ekipu kojoj bi dobar start ulio ogromno samopouzdanje. Sigurna sam da ako večeras Makedonke oborimo na pleća bili bismo znatno bliži uspehu i u meču protiv znatno jače Austrije.

Po mišljenju prvog stratega Srbije glavni recept za eventualni uspeh protiv Makedonije trebalo bi da predstavlja brza igra:

– Rival ima znatno iskusniju ekipu, čija je igra, po onome što sam videla, dosta spora. Naša šansa je u visokom ritmu tokom svih 60 minuta utakmice. Sigurna sam da ukoliko to budemo uspeli da nametnemo Makedonke ne bi imale snage da izdrže.

Kao najopasnije reprezentativke Makedonije Kolakovićeva je označila Klaru Boevu i Valentinu Radulović, vedete danskog Koldinga, odnosno skopskog Kometala.

-----------------------------------------------------------

Pet "viza" za EP 2008.

Pet prvoplasiranih reprezentacija na Sedmom evropskom prvenstvu u Švedskoj izvadiće "vizu" za naredni šampionat Starog kontinenta koji se igra u decembru 2008. (domaćin će biti kasnije određen). Inače, tutulu evropskog prvaka u Švedskoj će pokušati da sačuva Norveška, osvajač zlata na šampionatu u Mađarskoj 2004. Druga na ovom prvenstvu bila je Danska, a treća Mađarska (naše rukometašice zauzele 12. mesto), s kojom će Srbija igrati u Švedskoj u poslednjem kolu "A" grupe.

-----------------------------------------------------------

Raspored u Skevdeu

"A" grupa Danas:
Srbija – Makedonija (18 č), Mađarska – Austrija (20,15).
Sutra: Srbija – Austrija (18), Makedonija – Mađarska.
10. decembar: Austrija – Makedonija (15), Srbija – Mađarska (17,15).

-----------------------------------------------------------

Mađarska protiv Austrije

Prvo kolo – Danas:
"A" grupa (Skevde):
Srbija – Makedonija (18 č), Mađarska – Austrija (20,15).

"B" grupa (Geteborg): Nemačka – Poljska (17), Norveška – Slovenija (19,15).

"C" grupa (Stokholm): Rusija – Hrvatska (17,15), Ukrajina – Švedska (20,15).

"D" grupa (Malme): Španija – Holandija (18), Danska – Francuska (20,15).

Posle tri kola po grupama tri prve reprezentacije nastavljaju takmičenje. Formiraju se nove grupe ("A" ukršta sa "B", a "C" sa "D") i prenose se bodovi iz mečeva sa ekipama koje su prošle dalje. Posle još tri utakmice dve prve reprezentacije plasiraće se u polufinale šampionata, a treće će igrati za peto mesto. Bitka za finale i peto mesto je 6. decembra, a okršaj za bronzu i zlato dan kasnije.

N. B.

[objavljeno: 07.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.