Na redu je Beograd 2009.

Izvor: Politika, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na redu je Beograd 2009.

Siniša Jasnić, generalni direktor "Univerzijade "Beograd 2009", o učešću Srbije u Bangkoku, obavezama koje očekuju našu zemlju u pripremi jubilarne 25. "univerzijade"... – Kina obeležila takmičenje u Bangkoku

Od našeg specijalnog izveštača
Bangkok, 19. avgusta – Učesnici 24. letnjih univerzitetskih sportskih igara iz 149 zemalja napuštaju Bangkok i Tajland, neko zadovoljan postignutim rezultatima, neko razočaran. Sportisti Srbije, u celini gledano, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu ni razočarali ni zablistali. Njihovi plasmani su, pre svega, rezultat njihovog sportskog umeća, trenutne forme i u pojedinim slučajevima spleta neočekivanih okolnosti. U Bangkoku, kao i u Izmiru 2005. naši sportisti osvojili su pet medalja (četiri srebrne i jednu bronzanu), ali u ekipi sa 114 sportista nismo imali pojedinca ili tim koji je mogao da osvoji zlatnu medalju, pogotovo ne kako su to učinili vaterpolisti pre dve godine.

Najbliži tituli prvaka "Univerzijade" bili su košarkaši, pre svega po igrama tokom turnira i po igri u prvoj četvrtini finalnog meča sa Litvanijom. Međutim, ispaddanje Vitkovca iz ekipe, povrede i zamor, kao i rano "opterećivanje" Vukosavljevića ličnim greškama, učinili su svoje, a vaterpolisti suočeni sa otkazima još pri formiranju tima, ostali su u četvrtfinalu bez Korolije: Njegova povreda, po svemu sudeći, direktno ih je eliminisala sa pobedničkog postolja. Ženska kpšarkaška reprezentacija je morala da igra bez Dabovićeve i to se osetilo na plasmanu.

"Srebrne" odbojkašice su najprijatnije iznenađenje, odbojkaši najneprijatnije, a strelci su "promašili" nekoliko medalja jer su uz "srebro" Milenka Sebića osvojili i pet četvrtih mesta. Medalje su po pravilu gubili u poslednjoj seriji kvalifikacija ili u finalu... Džudo se diči "srebrom" Aleksandra Petkovića, a atletika se ponovo našla među trofejnim sportovima, kao i u Izmiru zahvaljujući "bronzi" Dragane Tomašević u bacanju diska. Ostali, uglavnom su došli u Bangkok da uče i da se spremaju za Beograd 2009.

Najzadovoljniji Bangkok napuštaju Kinezi kojima je "generalna proba" za Olimpijske igre u Pekingu naredne godine donela prvi trijumf u svetskoj konkurenciji na jednom velikom multisportskom takmičenju. Kina se sa 32 zlatne medalje (ukupno 87), našla ispred Rusije sa 28 zlatnih medalja (ukupno 92) i Ukrajine, koja je ima isti broj najsjajnijih odličja (ukupno 66). Domaćin Tajvan se ponosi petim mestom (13 zlatnih medalja) a Srbija je svoj debi na letnjim "univerzijadama" okončala na 49. mestu, ispred Hrvatske, ali iza Crne Gore koja je u Bangkok poslala jaku vaterpolo selekciju, koja se okitila "zlatom".

Ali, Srbija je u Bangkoku nastupila na dva polja – sportskom i sportsko diplimatskom, kao domaćin 25. letnjih univerzitetskih igara 2009. godine u Beogradu.

– Činom preuzimanja zastave, koju je predsednik FISU Džordž Kikilijan predao potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Ćeliću, država Srbija i svi mi koji se bavimo organizacijom "Univerzijade" preuzeli smo obavezu da održimo obećanje i organizujemo najbolju "univerzijadu" dosad. Ostalo je samo dve godine i još mnogo toga da se uradi, a pre svega da se na vreme završi Sportsko selo, da se rekonstruiše 46 sportskih objekata, da se nabavi neophodna oprema. U septembru imaćemo Sednicu Organizacionog komiteta kojom predsedava premijer Vojislav Koštunica, na kojoj ćemo se dogovoriti o svim najvažnijim poslovima, koji nas očekuju, – rekao je Siniša Jasnić, generalni direktor "Univerzijade "Beograd 2009".

U Bangkoku boravili su i ljudi koji brinu o svim organizacionim segmentima beogradske "Univerzijade".

– Ovo je bila poslednja prilika da se svako od njih u praksi upozna s poslom koji ga očekuje, da u kontaktima sa domaćinima, proveri i sagleda sve aspekte organizacije, probleme koji mogu da se jave, kao i načine da se oni izbegnu. Puno smo videli i verujem da smo puno naučili, tako da sam uveren da će sa organizacione strane 25. jubilarna "Univerzijada Beograd 2009", na kojoj će biti obeleženi i 60-godišnjica osnivanja FISU i 50-godišnjica od prve "Univerzijade", biti veoma uspešna i da će se njom ponositi i Beograd i cela Srbija, – kaže Jasnić.

Naravno, to bez republičkih i gradskih vlasti neće biti moguće.

– Predstavljanjem Srbije na svečanom zatvaranju, kojim smo svi izuzetno zadovoljni, dobili smo mnogo. Pri tome mislim na našu zemlju o kojoj se, hteli to da priznamo ili ne, u mnogim delovima sveta ne zna mnogo, a još više dobićemo kada u Beograd dože oko 11.000 mladih sportista iz više od 200 zemalja. U Bangkoku ih je bilo 159, a ja ću učiniti sve da u Beograd doću sve zemnje. Za to je, još pri kandidaturi, formiran fond od milion evra za pomoć siromašnim zemljama, a istu sumu izdvojiće i FISU, – rekao je Siniša Jasnić, ujedno i član Izvršnog komiteta FISU.

Na izbroima za prvog potpredsednika FISU Jasnić je pobedio u prva dva kruga glasanja, ali je u trećem shodno pravilima "igre" izgubio za jedan glas.

– Meni je na kraju, kao strelcima, nedostajao jedan poen, a posle izbora mnogi su mi prišli da me podrže – dobronamerno ili iz kurtoazije. Sada se okrećem "Univerzijadi" u Beogradu, jer će mi ona biti najbolja preporuka za izbore 2011. godine kada ću se kandidovati za predsednika FISU, ili bolje da kažem kada ću postati predsednik Svetske univerzitetske sportske federacije, – rekao je, kao i uvek, otvoreno šta misli i šta planira Siniša Jasnić.

Živko Baljkas

[objavljeno: 20.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.