Na pomolu apsolutni svetski rekord: Leo Mesi za pet godina stiže Pelea na listi najefikasnijih golgetera (GRAFIKA)

Izvor: MozzartSport.com, 09.Mar.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu apsolutni svetski rekord: Leo Mesi za pet godina stiže Pelea na listi najefikasnijih golgetera (GRAFIKA)

As Barselone postigao 395 golova za ekipu iz Katalonije, „samo“ 139 mu nedostaje da bude najbolji u Evropi, a ako nastavi ovim tempom da trese mreže ima šansu da prestigne i čuvenog Brazilca

Najbolji u istoriji! Ili, ipak, nije tako? Svaka čast na dosadašnjim dostignućima, međutim, ako je suditi na osnovu brojki, Lionel Mesi će morati dobro da se oznoji ne bi li sebi obezbedio status najefikasnijeg fudbalera otkako se lopta kotrlja planetom.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << statistici španskih medija, as Barselone nalazi se tek na sedmom mestu večne liste golgetera kad se obračunavaju pogoci samo u dresu jednog evropskog kluba. Argentinac ih je za Katalonce postigao 395 i nedeljnim rafalom protiv Rajo Valjekana prešišao dvojicu fudbalera na pomenutoj listi: Ferenca Šuša iz Ujpešta (393) i Vilija van der Kujlena iz PSV-a (394), međutim, da bi i u ovoj statističkoj kategoriji izbio na čelo biće mu potrebno da zapne iz sve snage.

Jer, vodeći Jozef Bican, o čijim smo podvizima pisali u redovnoj rubrici PREMOTAVANJE, dao je u dresu praške Slavije 534 gola. Da sve bude interesantnije, za samo 11 godina, a upravo je to period koje je prošao od Mesijevog debija za Barselonu. S obzirom da Argentinac u junu puni 28 godina i da je u punoj snazi razlika od 139 golova deluje nadoknadivo. Naravno, pod uslovom da Leo ostane u Barsi do kraja karijere, ali i da ona traje minimum još pet godina. To bi značilo da u svakoj od narednih sezona postiže najmanje po 28 gola. A ne zaboravite da ova tek ulazi u završnu trećinu.

S obzirom da je u svakoj od prethodnih šest godina najmanje po 40 puta tresao mrežu u dresu Barselone (računajuči sva takmičenja), evropski rekord svih vremena je i te kako ugrožen, jer će pred Leom padati i ostvarenja Džimija Mekgrorija, Euzebija, Uvea Zelera, Gerda Milera i Fernanda Pejrotea.

A šta je sa aposolutnim svetskim rekordom? On je u vlasništvu legendarnog Pelea, koji je u dresu Santosa za 18 godina profesionalne karijere ispalio 643 precizna hica. Mesi je za 11 godina stigao do 395. Pod pretpostavkom da će fudbalom da se bavi još najamnje pet godina i ako nastavi ovim tempom, ima šansu da ga istorija upamti kao najboljeg strelaca svih vremena kojeg je svet video.

Potrebno je „samo“ da do 33. godine života, u svakoj sezoni daje najmanje po 50 golova.

Ostvarivo?

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.