Na početku španskog finala - brejk u Madridu

Izvor: Mondo, 13.Jun.2018, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na početku španskog finala - "brejk" u Madridu

Ekipa koja je pre tri dana pobedila Barselonu u "Blaugrani" u sredu je slavila i u Madridu. Na parketu prvaka Evrope.

Foto: MN Press

Baskonija se ovog proleća vratila u svoje prvo finale plej-ofa od 2009, kada je poslednji put i bila šampion, na čelu sa Igorom Rakočevićem, Pablom Priđonijem, Mirzom Teletovićem, Tijagom Spliterom, Pitom Majklom i ostalim članovima sjajne generacije...

Klub iz Vitorije u međuvremenu je menjao imena, ostajao pri španskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vrhu, ali se vrhu nikad nije toliko primakao kao ove sezone, kada je prvi put u ovoj deceniji zaigrao u finalu španskog prvenstva.

I počeo je sjajno!

Real - Baskonija 90:94 (17:19, 22:20, 19:28, 32:27)

Nakon što je pre nekoliko dana utišao Barselonu u produžetku, tim Pedra Martineza zablistao je i u glavnom gradu Španije, protiv šampiona Evrope.

Mladi Argentinac Luka Vildoza (22) postigao je 16 poena za goste, među kojima su šestorica postigla dvocifreni broj poena. Francuz Vensan Poarje dodao je 13, Janis Tima i Tornike Šengelija po 12, a Johanes Vojtman i Rodrig Boboa 11.

Čvrst tim trenera koji je prošle sezone doneo Valensiji istorijsku titulu stekao je odlučujuću prednost u poslednjih minut i 20 sekundi, koje su ekipe dočekale sa istim ciframa na semaforu, 84:84.

Foto: MN Press

Od tog trenutka, Baskonija je kreirala seriju 6:0 i primakla se "brejku", najviše zahvaljujući Šengeliji, njegovim pogocima sa linije penala, kao i Vildoznom pogotku, uz važan promašaj centra Reala, Gustava Ajona.

Serhio Ljulj, strelac 14 poena, u završnici je dao sve od sebe da što duže održi Real u igri, postigao je neverovatnu trojku za "minus 3" svog tima osam sekundi pre kraja, ali je već bilo prekasno za preokret.

¡La mandarina de Llull! #PlayoffLigaEndesapic.twitter.com/WocFiMgr9M

— Basket en Movistar+ (@MovistarBasket) 13. јун 2018.

I taj Špančev pogodak i 20 poena Džejsija Kerola nisu bili dovoljni da spreče neprijatno iznenađenje navijača prvaka Evrolige. Luka Dončić, MVP najjačeg takmičenja i možda prvi pik na predstojećem NBA draftu, nije imao svoje veče, iako je postigao 12 poena, uz šest skokova i četiri asistencije.

Za takav poenterski učinak Slovencu je bilo potrebno 13 šuteva iz igre, a on ih je iskoristio samo četiri.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.