Izvor: MozzartSport.com, 02.Avg.2021, 19:45

Na današnji dan: Serafim Todorov, čovek koji je na OI u Atlanti naneo jedini poraz Flojdu Mejvederu u karijeri

I nije osvojio zlato

Što kažu – život piše romane. A, neke od najneverovatnijih stranica kada su sportske storije u pitanju dešavaju se na Olimpijskim igrama.

Junak jedne od njih je Serafim Todorov, ime koje van Bugarske malo kome išta znači. Da je osvojio zlatnu medalju na Igrama u Atlanti 1996. godine možda bi njegovo ime više odjekivalo na bokserskom panteonu, ali on je uradio nešto možda i vrednije od tog zlata.

Serafim Todorov >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je u Atlanti naneo jedini poraz u karijeri legendarnom Flojdu Mejvederu junioru. Američkom asu koji je završio profesionalnu karijeru bez ijednog poraza, sa 50 pobeda i sa 15 osvojenih šampionskih pojaseva u raznim kategorijama i verzijama. Zaradio je milijarde i ima nadimak „Gospodin Novac“. A, Serafim? Živi u bugarskom gradu Pazardžiku i živi od penzije koja iznosi oko 500 dolara.

Ta borba koja je promenila karijeru Mejvederu, ali nimalo i Todorovu, dogodila se baš na današnji dan, 2. avgusta 1996. Bilo je to polufinale pero kategorije i u sudijskim bodovanjem Bugarin je pobedio Amerikanca sa 10:9. Prošao je u finale, ali nije osvojio zlato. Izgubio je od Tajlanđanina Somluka Kamsinga, koji je jednako ostao anonimus kao i Bugarin. Kada je završio boksersku karijeru, Kamsing je postao – glumac. Vrlo uspešan u svojoj zemlji.

Šta je postao Flojd, to znaju i mnogi koji o boksu ne znaju ništa. Šansu koja mu se ukazala nakon poraz u Atlanti je iskoristio: dobio je ponudu da pređe u profesionalce, da boksuje za novac i to mu je, izgleda, bio motiv koji ga je učinio nepobedivim.

A, istu ponudu dobio je i Todorov, trostruki svetski šampion, nadomak olimpijskog zlata. Ali...

„Bio sam sto odsto siguran da ću osvojiti zlato i da ću se kao šampion vratiti u Bugarsku. Da sam znao šta me čeka, sigurno bih prihvatio tu ponudu i prešao odmah u profesionalce, ostao bih u Americi. Da sam znao kako će mi ceo život otići nizbrdo nakon poraza u finalu, potpisao bih taj ugovor još u svlačionici pre meča. Ali, odbio sam. I izgubio posle toga finale. Onda više nisam imao izbora nego da se vratim u Bugarsku, gde je moja depresija počela. Ukazala mi se šansa, nisam je prepoznao“, sa gorčinom je pričao Todorov medijima pre neku godinu.

Kaže izreka da je sreća s leđa ćelava, kada jednom prođe, više se ne može uhvatiti.

Ogorčeni Serafim je 1997. rešio da promeni državljanstvo, da boksuje za Tursku, ali su Bugari to sve stopirali i kaznili ga. Karijeru je završio 2003. godine i od tada se borio sa depresijom.

Za to vreme, pa sve do 2017. Flojd Mejveder je zgrnuo stotine miliona. Todorov mu, ipak, ne zavidi što nije na njegovom mestu.

Flojd je sve to zaslužio velikim trudom i radom i ja mu čestitam na tome“, poručio je Serafim Todorov, jedan od olimpijskih junaka koji su potonuli u zaborav.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.