NFL draft: Ko su najveći talenti?

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 11:55

NFL draft: Ko su najveći talenti?

U noći između četvrtka i petka, od 2 časa po našem vremenu, na programu je NFL draft.

Stotine mladih američkih fudbalera će otkriti da li će im se ostvariti dečački snovi i zaigrati u NFL.

A na stotine hiljada navijača će saznati koji od najboljih koledž igrača će igrati za njihove omiljene timove.

Za razliku od prošle godine, kada je zbog pandemije koronavirusa draft bio virtuelan, ove će se održati na tradicionalan način u Klivlendu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

A neki od najviših pikova će izaći na binu sa komesarom Rodžerom Gudelom i obeležiti svoj istorijski dan.

NFL draft traje tri dana, a prva "runda" je u petak ujutru po našem vremenu.

BBC nam donosi 10 najboljih prospekata, među kojima je čak pet kvorterbekova.

Trevor Lorens

Lorens važi za najboljeg kvorterbeka svoje generacije i "najsigurniji" izbor još od Endrua Laka 2012. Od srednje škole je najbolji QB u SAD, a osvojio je dve državne titule uz jednu nacionalnu sa Klemsonom senzacionalnim rekordom 86-4. Stručnjaci očekuju da će s njim Džeksonvil postati konkurentan tim.

Zek Vilson

Vilson je mormon poreklom sa Havaja igrao je na Briham Jangu gde je bacio 33 tačdauna tokom 2020. godine. Odlikuju ga neuhvatljivost i sposobnost da baca iz trka i van ravnoteže što najavljuje neke spektakularne pasove na nivou Patrika Mahomsa. Džetsi su trejdovali Sema Darnolda kako bi otvorili prostor za dolazak Vilsona.

Džastin Filds

Njegov fudbalski put je već ispričan u TV dokumentarcu u kojem su pokazana očekivanja tokom Fildsove poslednje godine u srednjoj školi kada je izabrao da igra za Džordžiju. Nakon što je prvu godinu bio reerva, prešao je na Ohaju i tamo sa 41 bačenim i 10 istrčanih tačdauna postao finalista izbora za najboljeg koledž igrača (Hajsmen trofej). Filds važi za najbolju opciju kada su u pitanju kvorterbekovi koji su podjednako opasni pasom i trčanjem.

Mek Džons

Najnersi su trejdovali kako bi dobili trećeg pika na draftu. Džons važi za kvorterbeka koji ne eksperimentiše previše. Bio je model konstantnosti na Alabami, a tvrdi da ima fotografsko pamćenje. Predvodio je NCAA ligu po broju bačenih jardi (4.500), ali je istrčao samo 14. U januaru je predvodio Alabamu do nacionalne titule pobedom nad Fildsovim Ohajo Stejtom.

Davonda Smit

Još jedan nosilac igre Alabami na putu ka tituli. Ofanzivni MVP i prvi risiver koji je osvojio Hajsmen trofej od 1991. godine, ispred sjajnih kvorterbekova saigrača Džonsa, Lorensa i Floridinog Kajla Treska. Postavio je rekorde Alabame po broju uhvaćenih jarid (1.856) i tačdauna (23) u jednoj sezoni. Nema tipičnu visinu za risivere (185cm), ali je izuzetno vešt, sa sigurnim rukama i sjajnim radom nogu

Džejlen Vedl

Alabama je imala dva risivera u prvih 15 pikova prošle godine, Henrija Ragsa i Džerija Džeuda, a Vedl se nada istom i ove godin. Imao je 557 hvatanja u prve četiri utakmice 2020, pre povrede skočnog zgloba koja ga je odvojila sa terena do šampionske utakmice. Otkazivanje "kombajna" mu je oduzelo priliku da izazove rekord na 40 jardi. Predviđa se da bi mogao da bude najbrži igrač u NFL.

Kajl Pits

Pits je zvanično tajt-end, ali više liči na risivera. Sa 198 cm i 113 kilograma je dominantan u vauduhu, a nije ispustio nijedno hvatanje na Floridi prošle godine, skupivši 770 jardi iz 43 hvatanja. Dinamičan tajt-end koji takođe može da blokira ofanzivnu liniju, Pits bi mogao da bude prvi tajt-end u prvih pet pikova još od 1972.

Penej Sjuel

Sinsinati Bengalsi bi sa petog mesta mogli da se nađu u iskušenju da uzmu ofanzivnog tekla koji bi štitio "slepu stranu" prošlogodišnjeg prvog pika Džoa Burua. Skoro 2 metra visok i 150 kilograma težak, Sjuel nudi mnoštvo zaštite, a na Oregonu je 2019. igrao kao levi tekl, pre nego što je odustao od prošle sezone zbog pandemije.

Džamar Čejs

Takođe je propustio 2020, ali je godinu dana ranij bio prvi izbor Buroa na Lujzijani, ispred Džastina Džefersona. Skupio je 1.780 jardi i 20 tačdauna, uključujući dva u pobedi nad Lorensovim Klemsonom u utakmici za nacionalnog šampiona. Nije najviši risiver (182cm), ali je izuzetno dinamičan plejejker koji obezbeđuje fizičko prisustvo spolja.

Trej Lens

Imao je samo 17 startova na Severnoj Dakoti, koju je predvodio do 16-0 pretprošle godine i nacionalne titule u drugom po rangu koledž fudbala. Bacio je 28 tačdauna i istrčao 14 tokom 2019, bez ijednog presečenog pasa cele godine. Zbog pandemije, njegov tim je odigrao samo jednu egzibicionu utakmicu prošle godine, pa su uticsti o njegovim sposobnosti nepotpuni. Pojedini analitičari se plaše da bi to moglo da ka košta visokog pika.

Redosled na draftu (1. runda):

1. Džeksonvil Džeguars

2. Njujork Džets

3. San Francisko 49ers

4. Atlanta Falkons

5. Sinsinati Bengals

6. Majami Dolfins

7. Detroit Lajons

8. Karolina Panters

9. Denver Bronkos

10. Dalas Kaubojs

11. Njujork Džajants

12. Filadelfija Igls

13. LA Čardžers

14. Minesota Vajkings

15. Nju Ingland Petriots

16. Arizona Kardinals

17. Las Vegas Rejdes

18. Majami Dolfins

19. Vašington

20. Čikago Bers

21. Indijanapolis Kolts

22. Tenesi Tajtens

23. Njujork Džets

24. Pitsburg Stilers

25. Džeksonvil Džeguars

26. Klivlend Brauns

27. Baltimor Rejvens

28. Nju Orleans Sejnts

29. Grin Bej Pekers

30. Bafalo Bils

31. Baltimor Rejvens

32. Tampa Bej Bakanirs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.