NFL: Ko će u Superboul?

Izvor: B92, 20.Jan.2013, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NFL: Ko će u Superboul?

U nedelju veče igraju se finala konferencija NFL-a, u NFC-u se bore San Francisko i Atlanta (21:00), a AFC-u Nju Ingland i Baltimor (00:30).

Falkonsi i 49ersi su timovi sa najboljim skorom iz svoje konferencije, a Najnersi su izjednačili uspeh iz prošle sezone.

Duel Petriotsa i Rejvensa je prva repriza finala konferencije u poslednjih 25 godina, prošle sezone Nju Ingland je slavio 23:20.

Atlanta ima četiri pobede u nizu nad San Franciskom, poslednju sa 16:14 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2010. godine. Falkonsi su bili bolji i u jedinom plej-of okršaju sa Najnersima sa 20:18 u januaru 1999. godine.

Prvi put posle četvrt veka imamo reprizu finala konferencije. Petriotsi su prošle sezone nadigrali Rejvense uz mnogo sreće 23:20 u dramatičnom duelu. Li Evans je ppopustio šansu da uhvati TD za pobedu Baltimora, a Bili Kandif je promašio fild gol sa 32 jarde za produžetak. Rejvensi su dobili šansu za revanš.

NFC: Atlanta Falkons (14-3) - San Francisko 49ers (12-4-1)

Atlanta je tim sa najboljim skorom od pomenuta četiri (13-3), drugi put u poslednje tri sezone je najuspešnija u svojoj konferenciji, u divizijskim duelima je umalo prokockala 20 poena prednosti protiv Sijetl Sihoksa (20:0 i 27:7), pre nego što je Met Brajant fild golom sa 49 jardi doneo pobedu 30:28.

Met Rajan ima 602 jarde, po tri tačdauna i presečena pasa u dve pobede nad 49ersima. Vajt je dva puta potigao tačdaun uz 369 jardi protiv tima iz Kalifornije.

"Naš cilj nije da pobedimo jednu plej-of utakmicu, naš cilj je i dalje ispred nas. Želimo još dve poede, to je ono o čemu razmišljam, to je ono o čemu tim samo razmišlja", rekao je kvorterbek Falkonsa Rajan (24/35, 250jrd, 3TD, 2int protiv Sijetla).

Iako Atlanta ima jedan od najboljih napada pasom u ligi (Rajan, Rodi Vajt, Hulio Džons, Toni Gonzales), trčanje je timu iz Džordžije donelo pobedu nas Sihoksima (sa 87.3 jarde po meču tek 29. u ligi ove sezone). Majkl Tarner i Žakvis Rodžers su zajedno imali 24 nošenja za 167 jardi.

San Francisko je prošle sezone svojim greškama pomogao Njujork Džajantsima da slave 20:17 u finalu konfernecije prošle sezone. Ove godine su tek u poslednjem vikendu potvrdili titulu u diviziji.

Ali za razliku od prošle, ove godine imaju otkrovenje sezone na poziciji kvorterbeka, Kolina Kepernika koji je u osam startova ostvario šest pobeda, a posebno se istakao pre sedam dana u duelu sa Grin Bej Pekersima protiv kojih je bacio dva (263jrd) i istrčao još dva (181jrd) tačdauna za ubedljivu pobedu Najnersa 45:31.

Kepernik je tako dokazao da je zaslužio da se nađe ispred Aleksa Smita koji je prošle sezone u plej-ofu bacio pet tačdauna bez presečene lopte.

"Dobar je osećaj. Korak smo bliže mestu na kojem želimo da budemo. Osećam da imam još mnogo toga da dokažem. Mnogi ljudi su sumnjali u moju sposobnost da vodim ovaj tim", rekao je Kepernik.

Duel Atlanta Falkonsa i San Francisko 49ersa igra se u nedelju veče od 21 čas u "Džordžija domu".

AFC: Nju Ingland Petriots (13-4) - Baltimor Rejvens (12-6)

Baltimor je do finala stigao pobedom nad Denver Bronkosima tek posle dva produžetka sa 38:25, a nakon što je Džejkobi Džons doneo produžetak uhvativšiTD od 70 jardi 31 sekund pre kraja. Tima je Rej Luis dobio šansu da odigra bar još jedan meč pre najavljene penzije.

"Kada smo stigli do Superboula 2000. godine, ni jednom tokom sezone od nas nije očekivano da osvojimo titulu. Ali na kraju tog dana, držali smo Lombardi trofej u svojim rukama kao šampioni. To je bila velika lekcija, niko van terena ne može da diktira kako ćemo mi da igramo na njemu", rekao je legendarni lider Rejvensa Luis.

Naspram njega biće čovek koji čeka novu šansu da potvrdi status legende, Tom Brejdi juri četvrti Superboul u karijeri. On je protiv Hjustona dominirao sa 344 jarde i tri tačdauna, te stigao do skora 17-6 u plej-ofu, što je rekord među kvorterbekovima.

Brejdi je uoči meča izjavio da su dueli sa Rejvensima uvek tesni, neizvesni i teški. Ovaj put ipak neće moći da računa na svoju omiljenu metu, Roba Gronkovskog.

Nju Ingland je pregazio prošle nedelje Hjuston Teksnse 41:28, i stigao do sedmog finala konferencije u poslednjih 11 godina. Petsi su dobili sva četiri prethodna na svom terenu.

Duel Nju Ingland Petriotsa i Baltimor Rejvensa igra se pola sata iza ponoći, u noći nedelja na ponedeljak, na "Žilet stadionu" u Foksborou.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Superboul: San Fransisko - Baltimor

Izvor: B92, 21.Jan.2013, 01:07

Ekipe San Fransisko 49ersa i Baltimor Rejvensa plasirale su se u Superboul, veliko finale NFL-a koje će se igrati u Nju Orleansu, 3. februara...Najnersi su u finalu Nacionalne američke konferencije savladali najbolji tim regularnog dela sezone Atlanta Falkonse 28:24 (0:10, 14:14, 7:0, 7:0) u Džordžiji...Baltimor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.