NBS usvojila propise koji bi trebalo da olakšaju položaj dužnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 18:13

NBS usvojila propise koji bi trebalo da olakšaju položaj dužnika

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je danas dva propisa koja bi trebalo da olakšaju položaj dužnika u Srbiji, kako onih koji imaju gotovinske i potrošačke zajmove, tako i onih sa stambenim kreditima.

Kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije, reč je o dopuni odluke o adekvatnosti kapitala banke i izmeni odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima.

Iz NBS pojašnjavaju da je prvom, usvojenom dopunom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluke o adekvatnosti kapitala banke, omogućeno bankama da fizičkim licima koja su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje.

To znači da će banka dužniku, koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza, moći da produži rok za otplatu ove vrste kredita, tako da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, a za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila od 11 godina.

U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Iz NBS dodaju da će banke ove ustupke moći da sprovode kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i postupajući po zahtevu dužnika nakon koga banka oceni da postoje činjenice i okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika a time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze.

Rok u kome dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Iako je reč o mogućnosti, ne i obavezi za banku, iz NBS objašnjavaju da je ovim propisom stvoren okvir u kome su banke podstaknute da građanima kojima je to zaista potrebno izađu u susret i pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja.

Ova odluka stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije.

Drugom, odnosno izmenom odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima.

Ona znači da će banke i tokom cele sledeće godine dužnicima moći da ponude olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja.

Tako je, ističu iz NBS, omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu na inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta euribora u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita.

Iz NBS ističu da u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike, centralna banka ovim odlukama pokazuje odlučnost da sa stanovišta svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku građanima i istovremeno očuva stabilnost bankarskog sektora.

"Kontinuiranim kreiranjem podsticajnog ambijenta omogućeno je bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme", navode iz Narodne banke Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NBS usvojila propise koji bi trebalo da olakšaju položaj dužnika

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 08.Dec.2022

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je danas dva propisa koja bi trebalo da olakšaju položaj dužnika u Srbiji, kako onih koji imaju gotovinske i potrošačke zajmove, tako i onih sa stambenim kreditima. Kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije, reč je o dopuni odluke o adekvatnosti...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.