N(B)AJAVA: Juta

Izvor: MVP.rs, 16.Okt.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N(B)AJAVA: Juta

Nakon godina renoviranja, došlo je vreme za iskorak.

Tim iz Solt Lejk Sitija je godinama primer uzorne franšize koja je, uprkos neatraktivnim tržištu, uspevala da bude konkurentna. Menadžment Džezera je uvek uspevao da proceni pravi momenat kada je određeni tim dolazio do svog maksimuma i na vreme su kretali u rebilding. Jedan od takvih primera je i poslednja reorganizacija u kojoj je Juta razbila solidan tim koji je građen oko Derona Vilijamasa, Karlosa Buzera i >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Andreja Kiriljenka. Odlazak legendarnog trenera Džerija Slouna je značio novi početak, a Juta se ni tada nije "raspala" kako to čine neke druge ekipe koje ulaze u proces promena. Džezeri su uprkos gubitničkim sezonama čuvali svoju čast i brinuli su se da navijači ne moraju da gledaju previše lošu košarku.

O ekipi Dvorana: Enerdži Solušns Arena (19. 911) GM: Denis Lindzi (46) Trener: Kvin Snajder (48) Vlasnik: Porodica Miler Titula: /

Fokus je bio na razvijanju sopstvenih klinaca koje su draftovali, a usput su jednom čak i uhvatili plej of na krilima solidnog centarskog tandema Pol Milsap - Al Džeferson. Ipak, nijedan od ove dvojice igrača nije bio glavni cilj uprave, pa su ih pre dve godine pustili u druge sredine, a pozicije startera su počeli da yauyimaju Jutini mladi prospekti. NBA javnost je tada na velikoj sceni upoznala Derika Fejvorsa, Enesa Kantera i Aleka Burksa, a nakon njih i sledeću generaciju: Treja Burka, Dantea Eksuma i Rodnija Huda. Prošla sezona je bila vreme njihove ekspozije kada su na čelu sa nešto iskusnijim Gordonom Hejvordom bili na korak od plasmana u doigravanje.

Pored tog kolektivnog bljeska, za prošlu sezonu možemo istaći i dve figure posebno. Pre svega, trener početnik Kvin Snajder, koji je nakon dugogodišnje karijere pomoćnika u NBA i kratkog usavršavanja u moskovskom CSKA konačno dobio priliku da radi samostalno... A, potom i Rudi Gober, nova NBA senzacija na poziciji centra. Francuz je sezonu počeo na klupi, a onda je u ferbruaru Kanter trejdovan u Oklahoma Siti i Gober je na poziciji startera do kraja sezone od ekipe Jute napravio jednu od najboljih odbrambenih postava u Ligi. Iako je plasman u plej of ostao nedosanjan san, svi u Solt Lejk Sitiju su bili zadovoljni jer su njihovi "dečaci" konačno izrasli u "muškarce".

LETO 2015

U ovako postaljenom timu, generalni menadžer Denis Lindzi nije imao previše posla tokom leta. Jednostavno, kada imaš potpuno formirano jezgro igrača od kojih su većina na ruki ugovorima nema potrebe da ulaziš u suvišne priče i rizikuješ gubitak hemije među njima nekim novim akvizicijama.

U noći Drafta su iskoristili još jedan svoj lutrijski pik da izaberu talentovanog Treja Lajlsa sa Kentakija, koji bi mogao odlično da se uklopi u ovaj sastav. Od ostalih poteza za popunu klupe izdvojićemo angžaovanje tandema iz Endesa lige - Raul Neto i Tibor Plajs. Nijedan od ovih igrača neće raditi veliku razliku na terenu u prvoj sezoni, ali trener Snajder očigledno ima poverenja u neameričke košarkaše i za očekivati je da će Brazilac i Nemac vremenom naći svoje ulogu među Džezerima.

SEZONA 2015/16

Talas dobrih vesti iz Jute prekinut je početkom avgusta kada im se pojavila prva prava prepreka pred novi šampionat. Eksum je na pripremama reprezentacije Australije pokidao ukršteni ligament kolena i sledi mu duga pauza. Eksum je već u prvoj sezoni postavljen za startnog pleja Jute i ovo će biti veliki udarac za njih. Njegovu ulogu sada preuzima omaleni Burk, koji je daleko lošiji defanzivac od Dantea, a i poznat je po tome da malo više misli na svoj učinak nego na tim. To će biti prvi pravi test za Snajdera kako će da pripremi tim za ovu veliku promenu.

Prva petorka PG: Trej Burk (22, 185) SG: Alek Burks (24, 198) SF: Gordon Hejvord (25, 203) PF: Derik Fejvors (24, 208) C: Rudi Gober (23, 216)

Ipak, nema potrebe za previše defetizma u Solt Lejk Sitiju. Ovaj tim i dalje ima Gobera koji će čuvati leđa čitavoj ekipi i činiti ih jednom od najboljih odbrana u NBA. Što se tiče napada, apsolutni vođa tima je Hejvord, koji se pozicije niskog krila igra sve bolje i mnogi očekuju da bi u sezoni koja sledi mogao da postane Ol star. Takođe, nakon pune sezone pauze na teren se vraća i Burks, čime će ta pozicija biti dodatno pokrivena.

Pored Hejvorda, najveći teret u napadu će nositi eksplozivni krilni centar Fejvors. On je do sada bio poznat kao solidan post igrač i agresivan finišer na obruču, a ako je verovati izvorima iz Jute ovog leta je posebno ozbiljno radio na šutu spolja i to bi mogao da bude novi dobitak za Džezere.

Na jakom Zapadu prilično je nezahvalno nekome iz srednje klase garantovati plasman u plej of, ali čini se da je Juta jako blizu. Imaju dovoljno talenta za velike stvar. I dalje su jako mladi, što im ostavlja puno prostora za napredak, a ako ih posluži zdravlje od njih bi se mogao očekivati i neki nenadani iskorak.

(foto1: NBA; foto2: Brent Asay / Utah Jazz; foto3: NBA)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.