N(B)AJAVA: Golden Stejt

Izvor: MVP.rs, 02.Nov.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N(B)AJAVA: Golden Stejt

Da li Ratnici mogu da budu nova NBA dinastija?

Način na koji su Voriorsi prošle sezone došli do prstena teško će se ponoviti u skorije vreme. Tim Stiva Kera je ostvario fantastičan skor (67-15), a uz to je igrao sjajnu, atraktivnu košarku. I za oko i statistički i analitički, jer su bili sama NBA elita i po ofanzivnim i po defanzivnim brojkama. Stefan Kari je zaslužio MVP titulu nakon što je odigrao jednu od najboljih šuterskih sezona u istoriji. Mnogi, >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << čak i konzervativni, NBA analitičari ga već sada, u 27. godini, drže za najboljeg čistog šutera koji je igrao ovaj sport.

O ekipi Dvorana: Orakl Arena (19.596) GM: Bob Majers (40) Trener: Stiv Ker (50) Vlasnik: Džo Lekob (59) Titula: 4 (1947, 1956, 1975, 2015)

Ako je Stef bio nedvosmisleni vođa ovog tima, do titule je došao velikim delom zahvaljujući odličnim saigračima, od kojih je većina odigrala svoju najbolju sezonu u karijeri. Novi trener Ker je početkom sezone "izmislio" Drejmonda Grina, koji je preko noći od pika druge runde i igrača rotacije postao jedna od najboljih streč "četvorki" Lige, a Klej Tompson (šut), Endru Bogut (zaštita obruča) i Andre Igudala (vođa druge postave) su u pravim trenucima iskakali iz epizodnih uloga i odrađivali glavni posao. Uz sjajnu atmosferu koju već godinama prave navijači u Oklendu, bila je to bajkovita sezona koja je završena drugom titlulom u istoriji košarke u ovom gradu u Kaliforniji.

Treba pomenuti da je Golden Stejt kroz plej of imao i malu pomoć u vidu nesrećnih okolnosti po protivničke timove. U prvoj rundi su dobili Nju Orleans, u drugoj Memfis, a potom i Hjuston, pri čemu su sva tri tima bila oslabljena problemima sa povredama prvih plejmejkera. Na sve to se nadovezalo i veliko finale u kojem je Klivlend odigrao seriju bez dva od tri najbolja igrača. Ali, kada se pogleda šira slika ni to ne umanjuje sjajan utisak koji su u svojoj šampionskoj sezoni ostavili Voriorsi.

LETO 2015

"Tim koji dobija se ne menja" je mantra koju često koriste novinari i analitičari širom sveta u svim sportovima, a koliko god izlizana bila čini se da radi posao. GM Voriorsa Bob Majers nije previše eksperimetisao, svestan da u svojoj svlačionici ima gotovo idealan tim. Najveći nedostatak u odnosu na prošlu godinu nije u igračkom kadru već u stručnom štabu. Prvi Kerov pomoćnik, Alvin Džentri, dobio je ovog leta ponudu da samostalno radi u Pelikansima i Golden Stejt je tako ostao bez čovek koji je, NFL terminologijom kazano, ofanzivni koordinator ovog tima. On je jedan od ključnih ljudi koji su uticali na renesansu napadačke igre Karija i Tompsona.

Što se tiče igračkog kadra, jedina vredna pažnje promena je trejd Dejvida Lija kojim su Voriorsi rasteretili svoj seleri kep. Solidni krilni centar je ulazio u poslednju godinu svog visokog ugovora, a kako je njegovu poziciju startera preuzeo Grin nije bilo potrebe da menadžment tako masno plaća jednog rezervistu. Na njegovo mesto je došao još jedan veteran, Džejson Tompson, koji će biti peti visoki igrač u rotaciji. Dakle, ne preterano važna karika u ovom timu. Vredi pomenuti da je tim pojačao i Kevon Luni, kao poslednji pik prve runde. Ali, krilni igrač sa UCLA je projekat za budućnost i ne očekuje ga neka veća uloga tokom prve sezone.

SEZONA 2015/16

Za ovu godinu Voriorsi imaju neke druge igrače u fokusu. Herison Barns je već dve godine starter, a kako ulazi u poslednju godinu ruki ugovora očekuje se da pokaže dodatni iskorak. Takođe, gledajući finiš prošle sezone i nedavni trening kamp, daleko veću ulogu će imati i centar Festus Ezili, koji će dodatno olakšati posao sada već ozbiljno povredama opterećenom Bogutu.

Prva petorka PG: Stefan Kari (27, 191) SG: Klej Tompson (25, 201) SF: Herison Barns (23, 203) PF: Drejmond Grin (25, 201) C: Endru Bogut (30, 213)

Naravno, ključ sezone leži u udarnom triju Kari - Tompson - Grin. Prva dvojica čine verovatno najubitačniji šuterski tandem u istoriji NBA lige, a Grin je svojevrsni eksperiment Voriorsa, prototip novog formata igrača, univerzalnog vojnika koji je sposoban i u napadu i u odbrani da pokriva više pozicija. Upravo je Grin oslonac odbrane Golden Stejta, koja je prošle godine pokorila NBA svojim sistemom preuzimanja na osnovu pažljivo sastavljenog tima od igrača koji su sposobni da čuvaju po dve ili tri pozicije. Dokle god je ovaj trio u punoj snazi Voriorsi će biti noćna mora za svakog protivnika.

Niko nije savršen, pa ni ovaj tim Golden Stejta, čak su se i u prošlom plej ofu pojavile određene pukotine u njihovoj igri kada naiđu na specifičan tip ekipe, kao, na primer, Kavsi sa ultra visokom postavom LeBron Džejms - Tristan Tompson - Timofej Mozgov. Ali, širina rostera i inovativan stručni štab su na kraju i za to pronašli rešenje.

Zapadna konferencija je ponovo paklena. Vorirse će testirati neki od najboljih igrača današnjice i moćni timovi. Međutim, iz ove perspektive gledano, Stefova banda je i dalje prvi favorit za titulu.

(foto1: Nathaniel S. Butler / NBAE / Getty Images; foto2: NBA; foto3: Layne Murdoch / NBAE / Getty Images)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.