Muke stanara zgrade izgorelog krova na Detelinari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2020, 16:57

Muke stanara zgrade izgorelog krova na Detelinari

Većina zgrada u Novom Sadu nema osiguranje koje se odnosi na zajedničke delove. Zapravo, retko ko od stanara misli na to sve dok se ne dogodi šteta koju svi moraju da nadoknade. Upravo takva sudbina zadesila je stanare zgrade na novosadskoj Detelinari, kojima je požar odneo krov, a popravka štete koštaće najmanje 20 hiljada evra.

U noći između subote na nedelju, prethodnog vikenda, zgrada u ulici Stevana Mokranjca izgledala je ovako. Nekoliko dana od požara, stanari su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspeli da očiste tavanski prostor, iznesu šut i deo krova pokriju najlonom.

Građevinske firme sada procenjuju štetu, a svi su izgledi, da će za stanare iz ulaza broj 6, ona iznositi najmanje 500 evra po domaćinstvu. Za veliki broj njih, to je nedostižna suma.

"S obzirom na to da u domaćinstvima u proseku živi po dva stanara, možda čak ni toliko, dosta njih su penzioneri i jednostavno ne znam odakle nam mogućnosti da finansiramo to", rekao je Stefan Satarić, iz Stevana Mokranjca br. 6.

Plan im je da se za pomoć obrate gradu.

"Čekamo pa se proceni šteta i da možemo otići sa ponudama to su građevinske firme one su bile to pogledale, ovih dana čekamo ponude i onda ćemo tražiti prijem kod gradonačelnika. Ovih dana čakamo ponude i onda ćemo tražiti prijem kod gradonačelnika, ali moramo znati na vreme jer mi moramo da žurimo, nema nam druge", rekao je Velizar Leković, upravnik zgrade.

Zgrada u ulici Stevana Mokranjca jedna je od većine novosadskih zgrada koje nemaju osiguranje zajedničkih delova. Od 4 stotine zgrada kojima upravlja preduzeće Majer Domus samo dve imaju takav vid osiguranja. Problem je, kaže profesionalni upravnik Srđan Popović, što se o tome ne misli preventivno.

"Sve osiguravajuće kuće nude opciju osiguranja zajedničkih delova od štete koja može nastati. Ona se razlikuje u odnosu na opciju osiguranja od štete trećim licima ovo bi bilo osiguranje od štete koje bi pretrpeli sami vlasnici i na taj način u ovom konkretnom slučaju u kojem stradaju zajednički delovi oni bi ostvarili pravo na regres od kuća za te troškove", objasnio je Srđan Popović, profesionalni upravnik u firmi Majer Domus.

Takav vid osiguranja iznosi do 6 hiljada dinara mesečno za celu zgradu, što kad se podeli na sve stanove u objektu, po domaćinstvu nije veliki izdatak, dodaje Popović. Štete poput ove na zgradi u Stevana Mokranjca lako mogu da se dese bilo kome i bilo kad. Dok se čeka epilog te priče, možda je ona opomena za sve da u stavku osiguranja uvrste i tu opciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.