Izvor: MozzartSport.com, 06.Maj.2021, 13:18

Motor koji se ne kvari, najbolji vezista današnjice

Impresivni Ngolo Kante

"Noge su mi mrtve, gotove su", požalio se Ngolo Kante Frenku Lampardu u 105. minutu evropskog Superkupa između Čelsija i Liverpula 2019. godine.

"A onda, nekolilo sekundi kasnije, istrčao je sprint od 50 metara da bi osvojio loptu", dodao je tadašji trener londonskog kluba.

Iako na terenu deluje kao u Ferariju, Francuz van njega vozi Mini Kupera. U skromnom automobilu za nekoga ko zarađuje milione evra godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << napustio je Stamford Bridž posle plasmana u finale Lige šampiona i još jednom pokazao zbog čega je omiljen među ljubiteljima fudbala.

Nisu, ipak, dečački osmeh i skromnost momka iz predgrađa Pariza jedino zbog čega je Ngolo Kante simpatičan navijačima. Bila je sreda novo blistavo veče 30-godišnjeg defanzivnog veziste. Ponovo je zaključao sredinu terena i učinio Realov trio Modrić - Kros - Kazemiro gotovo neprimetnim. Baš kao i u prvom meču sa Madriđanima, kada je pomenuta trojka zbog stalnog pritiska više delovala poput linije štopera, a ne kreatora igre.

Ovaj put Francuz je dodatno obogatio svoje izdanje ofanzivom. Uz Haverca i Vernera, kasnije i Pulišića, bio je konstantna opasnost po gol rivala. Velike zasluge imao je kod oba pogotka svog tima u pobedi 2:0 i ponovo poneo epitet igrača utakmice na zvaničnom sajtu UEFA i mnogim drugim.

Uspeti tako nešto dvaput u polufinalnom dvomeču Lige šampiona, i to sa Real Madridom, je ogromna stvar.

Ali ne i nešto što se nije moglo očekivati od čoveka koji je osvojio Premijer ligu sa Lestereom i Svetsko prvenstvo sa Francuskom. Dobrim delom zahvaljujući partijama poput ovih protiv Reala.

"Kada sam ga prvi put gledao kako igra (u francuskom Kaenu, op.aut.) mislio sam da ih je dvojica na terenu", pričao je Stiv Volš, skaut koji je Kantea doveo među Lisice i koji je otkrio Džejmija Vardija i Rijada Mareza, a isti utisak javno su izneli Sesk Fabregas i Eden Azar.

Već u sezoni posle Lesterove, osvojio je titulu sa Čelsijem.

"71 odsto Zemljine površine pokriven je vodom. Ostalo pokriva Ngolo Kante", našalio se bivši štoper Plavaca i francuske reprezentacije, Marsel Desai u tvitu 2017. godine.

Pod utiskom fantastičnog veziste bio je i čuveni Tjeri Anri.

"Stao sam pred njega i dodirnuo ga po grudima. Morao sam da se uverim da li je stvaran", pričao je trofejni napadač posle posete Čelsijevom trening centru.

Pohvale ne prestaju i godinama kasnije.

"Na dan kada je Vorner bros objavio da razmatra snimanje filma o tamnoputom Supermenu, Ngolo Kante je pokazao da je najbolji izbor da glumi Čoveka od čelika. Apsolutno svuda je bio defanzivno, pokrivajući saigrače, ali na to smo navikli, ono što je bilo impresivno ovaj put je njegova igra u ofanzivi", konstatovali su na poznatom portalu Skvaka, na kom je od aktera sinoćne utakmice jedini dobio ocenu devet, od maksimalnih 10.

Čak 21 duel sa igračima Reala imao je Kante u prvom meču, dok je u revanšu bio nepobediv u skoku, iako visok 168 centimetra, imao je 45 dodira s loptom, stvorio je saigračima tri gol-šanse, jednom i sam zapretio, ali je Valverde uspeo da ga uklizavanjem blokira u poslednjem trenutku. četiri puta je presekao akciju gostiju...

Sve to u vreme kada posti zbog Ramadana. I u 31. godini.

Dosad Ngolo Kante nije ozbiljno razmatran u izboru za Zlatnu loptu, ali sada kada je unapredio i napadačke karakteristike, možda je vreme da se to promeni...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.