Moskva: Češka proteruje 18 ruskih diplomata; Zaharova: Prag zna šta sledi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 10:53

Moskva: Češka proteruje 18 ruskih diplomata; Zaharova: Prag zna šta sledi

Moskva je danas optužila ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu da je pokušao da dođe do poverljivih podataka od jednog ruskog državljanina iz baze podataka ruske policije i Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog čega će ukrajinski diplomata morati da napusti Rusiju do 22. aprila, preneo je Rojters.

FSB je ranije objavio da je Oleksandr Sosonjuk odveden u pritvor kada je pokušao da izvuče informacije od ruskog bezbednjaka tokom susreta sa njim.

Ukrajina sprema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovor

Ukrajina priprema mere prema ruskim diplomatama, nakon što je ukrajinski konzul priveden u Sankt Peterburgu, rekao je danas zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Jenin.

"U skladu sa postojećom praksom i principom reciprociteta, ukrajinska strana priprema odgovor prema ruskim diplomatama", izjavio je Jenin u intervjuu za novinsku agenciju UNN, preneo je TASS.

U saopštenju FSB-a se ističe da „ova aktivnost nije kompatibilna sa statusom diplomatskih službenika i očigledno je neprijateljske prirode prema Ruskoj Federaciji", i najavljuje se da će Rusija primeniti mere prema uhapšenom ukrajinskom diplomati u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi TASS.

Prema međunarodnom pravu, diplomate uživaju diplomatski imunitet u zemljama u kojima služe, ali im se može oduzeti pravo boravka u državi u kojoj su na dužnosti ukoliko krše zakon ili preduzimaju neprijateljske radnje.

Prema odredbama Bečke konvencije, država prijema može u bilo kom trenutku obavestiti državu koja je poslala svog predstavnika da je šef misije ili bilo koji član diplomatskog osoblja persona non grata, kao i da je boravak tog diplomate u zemlji domaćinu neprihvatljiv.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova do sada se nije oglašavalo ovom slučaju.

Češka proteruje 18 ruskih diplomata

Češka Republika odlučila je da protera 18 službenika ambasade Rusije u Pragu za koje nadležne češke službe tvrde da su ruski obaveštajci.

"Kao češki ministar spoljnih poslova odlučio sam da proteram sve službenike ruske ambasade u Pragu koje su naše specijalne službe identifikovale kao pripadnike ruskih obaveštajnih agencija SVR i GRU", rekao je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Jan Hamaček na konferenciji za novinare.

On je dodao da ruske diplomate imaju rok od 48 sati da napuste Češku, prenosi TAS S.

Zaharova: Prag zna šta sledi posle proterivanja diplomata

Prag zna koje će posledice uslediti nakon proterivanja 18 ruskih diplomata iz Češke Republike, izjavila je večeras portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Prag je svestan šta sledi posle takvih trikova", rekla je Zaharova za TAS S.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.