Izvor: MozzartSport.com, 19.Jun.2021, 12:01

Morata i još desetorica

Navijači u Španiji izviždali su napadača Juventusa posle promašaja na utakmici sa Švedskom, traže ofanzivniju ulogu Markosu Ljorenteu i mesto u startnoj postavi za Đerara Morena; Selektor Crvene furije Luis Enrike stao je u Moratinu odbranu i naglasio da će definitvno početi utakmicu sa Poljskom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Madrida)

Celu godinu čeznemo da se napune tribine stadiona. Sve uspehe u protekloj godini fudbaleri, treneri i klubovi su posvetili >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << publici. I u prošli ponedeljak španska reprezentacija je konačno otvorila šampanjac. Na stadionu Kartuha u Sevilji, ekipa Luisa Enrikea igrala je pred 12.500 gledalaca. Na prvi pogled sve je delovalo čarobno. Ali u čežnji koja je trajala skoro godinu i po dana, izgleda da je zaboravljen detalj da je publika uvek bila i ostala najstroži sudija.

Reprezentacija nije igrala loše. Dostigla je rekordni posed lopte u celoj svojoj istoriji (85%) i imala je brojne šanse da utakmicu reši u svoju korist. Ali gledaoci, kako oni koji su masno platili mesto na stadionu (prosečna cena karte bila je 125 evra), tako i oni na društvenim mrežama, nisu bili nimalo zadovoljni. Čuli su se zvižduci sa tribina i nebrojeni negativni komentari čija je glavna žrtva bio Alvaro Morata. Ali ni ekipa u celini nije pošteđena. “Uvek ista priča, pred nama je odbrambeni bedem, a mi igramo horizontalne pasove” – sažeo je sveopšte mišljenje o igri tima jedan od slušalaca Radio Marke.

Luis Enrike isprobava. Već dugo mu se zamera što nema definisanu ekipu, a sada je već jasno da je došao do završnice, a da eksperimenti još nisu gotovi. Zna se i da ima svoje miljenike. Nepozivanje nekih igrača - bez obzira što je imao mesta za 26, na Evropsko prvenstvo je doveo samo 24 reprezentativca - nije naišlo na preterano razumevanje. Zatim, kada se ispostavilo da je Serhio Buskets pozitivan na Kovid-19, selektor ni u jednom trenutku nije pomislio da ga zameni. Sa druge strane, u paralelnom timu koji je oformljen “za svaki slučaj”, i koji je brojio čak 17 igrača, nisu se nalazili, na primer, ni Serhio Ramos ni Jago Aspas.

Morata, na kojem su se slomila kola, je definitivno jedan od Luis Enrikeovih miljenika. Na pres konferenciji nakon utakmice protiv Švedske, selektor je izjavio da je samo čuo aplauze za Alvara i pozvao je navijače da mu pruže podršku. Podršku koju mu on sam u svakom slučaju misli dati, budući da je juče potvrdio da će utakmicu protiv Poljske igrati "Morata i još desetorica". Na sinoćnjoj konferenciji za novinare, u odbranu svog napadača pozvao se na statistiku: samo je David Vilja postigao više golova u prvih 40 utakmica sa reprezentacijom.

Juventusov špic je nesumnjiv talenat, štaviše, meč je odigrao dobro u svakom pogledu, izuzev u smeru gola. Ali, njegovi promašeni ziceri i česte ofsajd pozicije su već jako dugo na meti značajnog dela fudbalske javnosti u Španiji. Ne manje od neprestanog lamentiranja i čestih promena timova gde pri predstavljanju ne propušta da izjavi kako je dolazak upravo u taj klub bio njegov dečački san. Periodi sjaja se smenjuju sa padovima i 28-godišnji fudbaler još uvek ne pronalazi adekvatno rešenje - prvenstveno za svoj nedostatak mentalne čvrstine. Medije je pred današnji meč interesovalo i da li je španski reprezentativac ovih dana posetio psihologa, a on sam je napomenuo da se stanja anksioznosti i depresije ne uzimaju u obzir u dovoljnoj meri.

Sve u svemu, kada ovakve situacije dugo traju, kritike su normalna stvar, ali u toku poslednje sedmice su se pretvorile u pravu paljbu. “Morata je u stanju da izvede penal i da mu ga zaustavi De Hea” - jedan je od viceva koji se najviše vrteo po društvenim mrežama, aludirajući na dosadašnju goruću polemiku u španskoj reprezentaciji. Šaljivdžija koji sebe na Tviteru naziva “Koronavirus” je objavio: “Nisam ja kriv što Morata nije u stanju da nanjuši go”. Naknadna vest da će Atletikov napadač još jednu sezonu ostati u Juventusu za 10.000.000 evra izazvala je sveopšte oduševljenje navijača crveno-belih. “Vest ga je zatekla u ofsajdu” ili “Još jednom je ispunio svoj san”, samo su neki od ironičnih komentara.

Nije se dugo čekala ni kontra-reakcija. Podrška Morati se u medijima počela poistovećivati sa podrškom celoj reprezentaciji. U izjavama i na otvorenom treningu posle utakmice ona je stigla i od strane svih saigrača. I naravno, krenule su kritike na račun "određenog sektora" navijača kojima se zamera nedostatak patriotskog duha i činjenica da sa tribina zvižde svojima. Čežnja za publikom je, izgleda, trajala kratko, a što se tiče nacionalnog sastava, mnogima bi verovatno bilo draže kad bi se naredni meč protiv Poljske mogao igrati pred praznim stadionom. Posebno Morati.

Međutim, koliko god kritike javnosti delovale nekonstruktivno, suštinski problem nije toliko u tome ko igra, nego mnogo više u tome ko ne igra. Koliko god je izviždan Morata, toliko je publika ovacijama pozdravila ulazak Đerara Morena na teren. Ono što je zasmetalo svima je činjenica da je do 75. minuta na klupi za rezervne igrače sedeo fudbaler koji je ove sezone postigao 30 golova (skoro dvostruko više nego njegov kolega) i koji se nalazi među prvih deset strelaca u Evropi. Koji je sa svojim (prosečnim) timom osvojio Ligu Evrope, postigavši pogodak u finalu, i dokazujući tako ne samo svoju izuzetnu formu, nego i neophodnu psihološku čvrstinu koja upravo ono što nedostaje Juventusovom špicu.

Naravno, Moreno je kao i svi pokazao timski duh i dao punu podršku kolegi. Ali je u intervjuu u emisiji Largero dodao da mu je ova sezona dala mnogo samopouzdanja, da se oseća odlično, da mu stil igre reprezentacije i posed lopte savršeno odgovaraju, kao i da može da igra zajedno sa Moratom, bilo kao drugi špic, kao krilo ili kao čista devetka. Inače, i Luis Enrike je nakon Švedske insinuirao da je ova opcija moguća, i očekujemo i nadamo se da će, barem protiv Poljske, obojica izaći u prvoj postavi.

Pored pitanja špica i ako izuzmemo večnu polemiku o golmanu, koja je momentalno obustavljena uz zaključak da dvojica ne valjaju, a da trećeg uopšte ne poznajemo, druga goruća tema je Markos Ljorente i činjenica da ga Luis Enrike uporno postavlja na mesto desnog beka.

"Ljorente u odbrani je kao kad biste stavili Roleks da vam pridržava papir", u svojoj odličnoj analizi istakao je novinar Asa, Hoakin Maroto.

Ljorente je definitivno Roleks. Prema Transfermarktu trenutno se ceni na 80.000.000 evra i najvredniji je španski fudbaler. Uz Oblaka i Suareza, bio je treći odlučujući element za Atletikovu titulu prvaka. Simeone ga je koristio kao drugog špica, kao krilo, kao isturenog, pa čak i zadnjeg veznog igrača, ali tek povremeno u odbrani. Ove godine je postigao 13 golova i upisao 12 asistencija – više nego svi ostali vezni igrači zajedno. I više nego Morata, Dani Olmo, Mikel Ojarzabal i Pablo Sarabija.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Uprkos činjenici da Luis Enrike ima relativnih problema sa odbranom i da je upravo Ljorente bio taj koji je onemogućio pogodak Aleksandra Isaka u 41. minuti (koji bi definitivno značio kataklizmu za špansku reprezentaciju) postoje igrači, kao što je na primer Cezar Aspilikueta, koji bez problema mogu pokriti poziciju desnog beka.

Ljorente je terensko vozilo i “devojka za sve" i ne bi nas začudilo ni da se jedan dan pojavi kao golman. Njegova fizička forma je neverovatna, stiže na apsolutno sve lopte i bez sumnje je najkorisniji igrač na terenu. Protiv Švedske je praktično cela desna strana terena bila njegova. Međutim, ovo ne znači da ne bi mogao imati optimalniji učinak na isturenijoj poziciji. Posebno kada je reprezentaciji toliko neophodan go. Njegovi najbolji potezi su bili upravo kada mu je Koke par puta ubacio loptu kroz sredinu, ali mu je tu blokirao dalji prolaz Feran Tores (koji je inače odigrao vrlo prosečnu utakmicu).

Konačno, kao i Đerard Moreno, Ljorente zrači sigurnošću i samopouzdanjem. A u ovoj smeni generacija, takvi fudbaleri su nezamenjivi. Pogotovo jer je primetno da ova reprezentacija više nema pravog lidera, kao što je do sada bio Serhio Ramos, a uz to je prepuna mladih igrača, koji mnogo obećavaju, ali im još uvek nedostaje iskustvo u velikim takmičenjima.

Kao poslednji problem pojavilo se pitanje terena. Kad stvari ne funkcionišu, kriva je trava - ništa novo. Mada su, u ovom slučaju, pritužbe sasvim opravdane. Nakon utakmice, Luis Enrike je prvi ukazao na to da postojeći uslovi mnogo više štete igri španske reprezentacije, kojoj je kontrola lopte veoma važna, nego drugima.

I zaista, razlika između stadiona Kartuha i drugih stadiona, kao što je npr. Alijans Arena, je kao da poredite utakmice Segunde i Lige šampiona. Kartuha je tzv. "olimpijski stadion", sagrađen za svetsko prvenstvo u atletici 1999, kao i da bi poslužio kandidaturi Sevilje za letnje olimpijske igre 2004. i 2008. godine, i u vlasništvu je regionalnih i državnih vlasti kojima je veoma stalo da se on promoviše.

Međutim, selidba iz Bilbaa u Sevilju i izbor stadiona su se za sada pokazali kao potpuno pogrešan potez.

"Sevilja je leti fantastična da sednete i popijete pivo, ali za igranje fudbala je kao da ste poklonili bod protivniku" – izjavio je Havijer Klemente, aludirajući na neizdrživu vrućinu i vlagu koje vladaju u ovom andalužanskom gradu.

Inicijalno, utakmice Evropskog prvenstva su trebale da se igraju na San Mamesu – jednom od najmodernijih i najlepših stadiona Španije. Međutim, zbog Kovida, baskijske vlasti nisu mogle da garantuju Uefi prisutnost zahtevanog minimalnog broja posetilaca. Nakon što je Bilbau oduzet domaćinski status, predsednik Fudbalskog saveza Španije i potpredsednik Uefe, Luis Rubijales, se izborio da se utakmice ipak igraju u Španiji – ali u Sevilji. Sve ovo je, inače, odlučeno pre nepuna dva meseca. Nikakvo čudo da je organizatore situacija zatekla.

Ostaje nam da se nadamo da su nakon eksperimenta protiv Švedske, neke lekcije naučene. Znamo da je kvalitet trave već ispitan, da se danas ne očekuju velike vrućine i da bi uslovi za igru trebali da budu puno bolji. Znamo i da će igrati Morata. Sveopšte je mišljenje da se napad mora rešiti na drugi način i da su Đerar i Ljorente ključni igrači da bi se postigli željeni golovi i pobede. Ali takođe znamo da Luis Enrike ima vlastitu logiku i da je potpuno neosetljiv na spoljne uticaje. Dakle, bar za sada je neophodno da se pouzdamo u njegov kriterijum.

Piše: OGNJENKA MARIĆ

EVROPSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

GRUPA A

Sreda

Turska - Vels 0:2 (0:1)

/Ramzi 42, Roberts 90+5/

Italija - Švajcarska 3:0 (1:0)

/Lokateli 36, 52, Imobile 89/

GRUPA B

Sreda

Finska - Rusija 0:1 (0:1)

/Aleksej Mirančuk 45+2/

Četvrtak

Danska - Belgija 1:2 (1:0)

/Poulsen 2 - T. Azar 55, De Brujne 70/

GRUPA C

Četvrtak

Ukrajina - Makedonija 2:1 (2:0)

/Jarmolenko 29, Jaremčuk 34 - Alioski 57/

Holandija - Austrija 2:0 (1:0)

/Depaj 11 (pen), Dumfris 67/

GRUPA D

Petak

Hrvatska - Češka 1:1 (0:1)

/Perišić 47 - Šik 37pen/

Engleska - Škotska 0:0

GRUPA E

Petak

Švedska - Slovačka 1:0 (0:0)

/Forsberg 77pen/

Subota

21.00: (1,45) Španija (4,40) Poljska (7,50)

GRUPA F

Subota

15.00: (9,50) Mađarska (4,90) Francuska (1,35)

18.00: (2,85) Portugalija (3,20) Nemačka (2,55)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.