Moramo da pobedimo

Izvor: Politika, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moramo da pobedimo

– rekao je Predrag Drobnjak uoči duela Partizana i Cibone u četvrtom kolu (20.45 č, TV)

Dueli Partizana i Cibone u poslednje dve, tri godine gotovo da su češći nego u vreme stare Jugoslavije. Tako će ubrzo posle zagrebačkog duela u regionalnoj ligi, danas u Beogradu uslediti još jedan, mnogo značajniji jer je u okviru Evrolige (20.45 č, TV).

Klub koji je u doba SFRJ osvojio više evropskih trofeja nego titula državnog prvaka, savladao je našeg šampiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tri od četiri susreta tokom šest sezona Ulebovog najjačeg klupskog takmičenja.

– Dešavalo se da Partizanovi igrači ne izdrže presiju protiv Cibone u "Pioniru", ali ovoga puta nećemo podleći pritisku toga što moramo da pobedimo. Video sam to po našoj ekipi na treninzima poslednja dva dana. Kao i u svakom poslu pred nešto važno, tenzija postoji, ne može bez nervoze. Osećam to i ja, ali mogu da podnesem. Cibona je rasterećena, a neće nas opustiti priče o povredama njenih igrača. Nema nikakvih garancija, ali verujem da ćemo pobediti, rekao je trener Partizana Duško Vujošević tridesetak sati pre utakmice.

Partizanovo najveće igračko ime Predrag Drobnjak smatra da je neminovno da se drugačije gleda na mečeve klubova iz Srbije i Hrvatske, posebno Partizana i Cibone, ali da to ne remeti osnovnu ideju "crno-belih":

– Razmišljamo kako da odigramo onoliko dobro koliko je dovoljno da pobedimo. Na ono što nas čeka gledamo kao na pre svega veoma važnu utakmicu koju moramo da dobijemo kao i sve ostale kod kuće, ako mislimo da prođemo u drugi krug Evrolige. Neki naši mladi igrači, poput Tepića i Pekovića, imali su samo 13-14 godina, kada su Partizan na utakmici sa Cibonom u Zagrebu gađali kamenjem. Tenzije nisu problem ni za mene.

Partizanov strateg kaže da će samo on pre novog duela pogledati snimak nedavne utakmice u Zagrebu:

– Cibona je odlična ekipa. Godinama je karakterišu dobri kontranapadi, a akcije završava u situacijama "jedan na jedan". Biće maksimalno motivisana, jer pobeda u gostima protiv direktnog konkurenta za ostvarenje cilja, plasman u drugi krug takmičenja, mnogo podiže šanse. Imali smo puno oscilacija, nadam se da će ovoga puta one ići ka pozitivnom, rekao je Vujošević.

Za utakmicu su najavljene pooštrene mere bezbednosti, uobičajene za utakmice visokog rizika. Ovoga puta, iz Partizana posebno skreću pažnju na potrebu za fer navijanjem, jer u suprotnom dvorana može da bude ispražnjena, zbog rigoroznih pravila Evrolige.

--------------------------------------------------------------------------

Bekovi daju ritam Zagrepčanima

Na konstataciju da u Hrvatskoj imaju više poverenja u niži deo tima, nego u Cibonine igrače pod košem, Partizanov centar Predrag Drobnjak je ovako analizirao protivnika:

– Cibona ima sedam, osam bekova koji su slične visine i kvaliteta. Kus, Morović, Vrbanc, Mekaloh daju ritam i intenzitet igri, pa više privlače pažnju. Mi ćemo igru postaviti kako mislimo da je najbolje, nezavisno od toga šta o Ciboni pišu u Hrvatskoj.

Zagrepčani imaju četiri stranca: mađarskog centra Martona Badera (212 cm) i trojicu Amerikanaca. Bekovi su Džeri Mekaloh i Kris Voren, krilni centar Brindli Rajt. Iskusniji domaći deo ekipe čine kapiten Davor Kus, Marijan Mance i Bariša Krasić u spoljnoj liniji i Jurica Žuža pod koševima. Mlađe snage čine u poslednje vreme razigrani bek Goran Vrbanc, koji je letos stigao iz Rijeke, "plejmejker" Vedran Morović, krilo Marin Rozić i centar Lukša Andrić.

U dosadašnja tri kola, Cibona je prosečno beležila šest poena više od Partizana, uz nešto bolji šut za dva poena, znatno veću preciznost u slobodnim bacanjima i manji broj izgubljenih lopti. Iza "crno-belih" je po učinku u skoku, asistencijama i osvojenim loptama.

--------------------------------------------------------------------------

Anzulović: Nismo jaki samo u Zagrebu

Cibonin trener Dražen Anzulović ima sledeća očekivanja:

– Moramo da zaboravimo duel iz Jadranske lige koji smo ubedljivo dobili. To je bilo pre jednog meseca, a Partizan je mnogo jači na svom terenu. Igra odlično, sa izuzetkom utakmice u Badaloni. Atmosfera u Beogradu neće biti laka, ali želimo da pokažemo da nismo dobri samo kada se igra u Zagrebu. Interesuje me da li pred bučnom publikom moji igrači mogu da zadrže koncentraciju 40 minuta. Imamo nekih problema sa povredama, ali ko god bude igrao, moramo da delujemo kao tim.

--------------------------------------------------------------------------

Rimljani u Atini

"A" grupa

Taukeramika – Efes 15. novembar

Klimamio – Keln 16. novembar

Prokom – Dinamo 16. novembar

Le Man – Olimpijakos 16. novembar

Tabela

Olimpijakos

3

3

0

287:238

6

Taukeramika

3

2

1

257:228

5

Le Man

3

2

1

213:193

5

Efes

3

2

1

206:199

5

Dinamo

3

2

1

214:218

5

Prokom

3

1

2

210:235

4

Klimamio

3

0

3

230:253

3

Keln

3

0

3

206:259

3

"B" grupa

Panatinaikos – Lotomatika 15. novembar

Partizan – Cibona 15. novembar

Unikaha – Olimpija 16. novembar

Makabi – Huventud 16. novembar

Tabela

Panatinaikos

3

3

0

254:213

6

Huventud

3

2

1

229:199

5

Makabi

3

2

1

275:269

5

Cibona

3

2

1

233:230

5

Lotomatika

3

1

2

202:221

4

Partizan

3

1

2

214:238

4

Olimpija

3

1

2

209:235

4

Unikaha

3

0

3

250:261

3

"C" grupa

CSKA – Beneton 15. novembar

Aris – Ortez 15. novembar

Barselona – napoli 16. novembar

Fenerbahče – Žalgiris 16. novembar

Tabela

Barselona

3

3

0

246:221

6

CSKA

3

2

1

224:205

5

Beneton

3

2

1

257:247

5

Ortez

3

2

1

207:205

5

Žalgiris

3

1

2

251:252

4

Aris

3

1

2

203:212

4

Napoli

3

1

2

200:226

4

Fenerbahče

3

0

3

207:227

3

--------------------------------------------------------------------------

Božović: Izdaćemo termine, ako klubovi ne izmire dugove

Generalni direktor Sportsko rekreativnog centra "Tašmajdan" Dragoslav Božović izjavio je da će termini košarkaških klubova Crvena zvezda, Partizan i OKK Beograd u hali "Pionir" biti izdati drugim zakupcima, ukoliko uskoro ne izmire 30 odsto dugovanja.

Božović je najavio da će sutra imati sastanak oko otkupa celog duga Crvene zvezde, ali da za sada nema nagoveštaja da će biti plaćeni dugovi ostalih kluba. "U sporu između ′Pionira′ i klubova nema ništa lično, mada bi to neki tako voleli da predstave. Problem sa plaćanjem termina postoji generalno u sportu, ali mora da se reši na višem nivou", rekao je Božović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, dugovanja tri kluba veća su od 35 miliona dinara, mada je cena termina od 6.000 dinara daleko od komercijalnog novoa. On je zatim kao primer naveo da jedan dan u "Beogradskoj areni" košta 25.000 evra. "Sa samo nekoliko komercijalnih priredbi mesečno pokrili bi to što ovi klubovi plaćaju da treniraju svaki dan. Žao mi je što košarkaši imaju problema, međutim, mi smo pogrešna adresa. To će morati na drugi način da reše", rekao je Božović.

Generalni direktor SRC "Tašmajdan" naglasio je da su Zvezdi, Partizanu i OKK Beogradu ranije mnogo puta otpisivani dugovi, kao i da im je ponuđen poseban prostor oko semafora da pronađu sponzore, što oni nisu uradili. "Ne mogu oni da idu logikom ′prihodi su naši, a rashodi nisu′. ′Pionir′ je naša kuća isto koliko i njihova. Mislim da bi trebalo da imaju drugačiji odnos", rekao je Božović i negirao da ceo slučaj ima veze sa predizbornom kampanjom.

Predsednik Upravnog odbora SRC "Tašmajdan" Lazar Đurović ponovio je da cene nisu komercijalne i istakao da izbacivanje klubova iz "Pionira" zbog neplaćanja nije ničija privatna odluka. "Dugovanja klubova prema ′Pioniru′ su velika, jer nisu plaćali gotovo dve godine. Troškovi za halu su samo kap u moru u klupskom budžetu. Na godišnjem nivou za termine u ′Pioniru′ treba da izdvoje oko 100.000 evra, a njihovi budžeti su između 2.500.000 i 3.000.000 evra", rekao je Đurović.

Generalni direktor Božović je na kraju dodao da je na molbu gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića omogućen privremen povratak klubovima, tako da će Crvena zvezda danas u 18 sati igrati u "Pioniru" sa Realom, u trećem kolu ULEB kupa, a Partizan sutra u 20.45 sa Cibonom, u četvrtom kolu Evrolige.

G. Kovačević

[objavljeno: 15.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.