Moramo da grizemo parket

Izvor: Politika, 03.Sep.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moramo da grizemo parket

Hrvati ulogu velikog favorita prepuštaju našem timu, s malo nade da mogu da naprave senzaciju

Od našeg specijalnog izveštača

Istanbul, 3. septembra – Ako je verovati novinarima koji prate hrvatku reprezentaciju, u redovima našeg rivala u osmini finala svetskog prvenstva – vlada rasulo. Da li je u pitanju „spinovanje” ili je poraz protiv Brazila koji je kao posledicu doneo Srbiju za protivnika u najvažnijem meču na šampionatu bio toliko razoran, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biće poznato kada se prvi meč eliminacione runde bude završio.

Hrvatska košarkaška javnost podržala je „izbornika” Josipa Vrankovića kada je znatno podmladio tim u odnosu na Evropski šampionat u Poljkoj. U početku priprema, takmičarske želje gotovo da nisu bile izražene, ali kako se bližio početak prvenstva u Turskoj, apetiti su neopravdano rasli, pa je posle tri poraza i frustracija izraženija. Vranković nije uspeo da „pomiri” mlado i staro, a ni jedan od igrača, od kojih najveći rejtnig ima centar Ante Tomić (nosilac igre Reala), izbori za lidersku ulogu. Igra u odbrani je najveći problem, a voljni motiv nevelik čak i za turnire prijateljskog karktera. Sve ovo stvorilo je tamnu sliku hrvatskog tima kojoj samo pobeda protiv Srbije može da kolorit remek dela.

Ipak, malo je onih u hrvatkom timu koji misle da je priča o „feniksu” moguća u sudaru sa prvakom A grupe. Prilično kritičan prema dosadašnjoj igri, selektor Vranković, ipak najavljuje bolje izdanje.

– Odbrana nam je jako slaba i ako ne naprvimo drastičan pomak, protiv Srbije nemamo šta da tražimo. Protivnika poznajemo veoma dobro jer dolazimo iz istog područja. Imaju kvalitetne košarkaše i snažnu tranzicionu igru, ali verujem da će i naš odgovor biti snažniji – istakao je hrvatski selektor.

Vrankovićeve strelice uperena su prema svim igračima, ali posebno najiskunijim iz bekovske linije. Marko Popović preuzima deo krivice.

– Ovo je svetsko prvenstvo i moramo da grizemo parket. Jednom u 16 godina smo došli, a meni je verovatno prvo i poslednje. Mnogo smo slabo igrali do sada. Znam da ne možemo da napravimo trideset treninga i promenimo igru iz korena, ali možemo bar pristup. U suprotnom, nemamo čemu dase nadamo protiv Srbije. Nismobez razloga van borbe za medalje 15 godina.

Našem timu ulogu apsolutnog favorita daje i Leni Ukić.

– Srbi igraju odlično, dobili su Argentinu, prvi su u grupi i bilo bi preveliko iznenađenje da ih mi u ovakvom stanju dobijemo. Međutim, u jednoj utakmici, koliko god to sada glupo zvučalo, sve je moguće. Pokušaćemo da se pregrupišemo i nešto napravimo. Barda izgledamo kao ekipa.

M. Stojaković

objavljeno: 04/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.