Momče, znaš li ti kako se prezivaš?

Izvor: B92, 09.Maj.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momče, znaš li ti kako se prezivaš?

Pisanje i čitanje imena fudbalera zabava je za ljubitelje fudbala širom sveta, pogotovo tamo gde, kao u Srbiji, vlada fonetski pravopis.

Ko zna da li bismo znali da se Barsin plejmejker zove Šavi, da to nismo čuli od njegovog oca, a tek nam je Hido rekao da se G u prezimenu Turkolu ne čita.

Ali šta učiniti kada ni sami igrači nemaju odgovor na neko pitanje? Ajaksova zvezda Lase Šene, danski reprezentativac, nije siguran na koji način mu se piše prezime!
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Šene je u Holandiju stigao kao 14-godišnjak, najpre u ekipu Herenvena, a sada, 12 godina kasnije više se ne seća jednog interesantnog detalja.

Na njegovom dresu prezime je napisano Schne, sa umlautom, kakav koriste Nemci. Danski ekvivalent za je ø, pa bi u original njegovo ime trebalo da se piše Schøne.

Međutim, za razliku od Norvežana, koji baš kao i Danci i stanovnici Farskih ostrva koriste nordijsku grafemu ø (u švedskom i islandskom se za isti glas koristi mnogo raširenije ), u Danskoj pisanje ličnih imena nikada nije prilagođavano izgovoru, pa i danas brojni Danci nemačkog, francuskog ili švedskog porekla u prezimenima imaju slova koja se ne koriste u danskom.

Da budem iskren, ne sećam se kako mi se pisalo prezime pre nego što sam došao u Holandiju. Znam da su mi tamo izdali dokumente sa umlautom, ali pre toga se ne sećam“, rekao je fudbaler koji je rođen u predgrađu Kopenhagena. Kako god da se piše, i na danskom i na nemačkom njegovo prezime znači „lepi“.

Šene je igrač sezone u Ajaksu, za koji je kao vezni igrač dao 14 golova u sezoni. Za dansku reprezentaciju nastupio je 15 puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.