Izvor: Mondo, 07.Nov.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogi će navijati za Mbapea da se narugaju Nejmaru

"Football Leaks" objavio je škakljive detalje iz Mbapeovog ugovora sa PSŽ-om, a onima koji ne vole Nejmara najviše će se dopasti deo o "Zlatnoj lopti".

Ukoliko 3. decembra na gala predstavi u Parizu osvoji "Ballon d'Or" i postane prvi tinejdžer proglašen za najboljeg fudbalera planete u izboru magazina "France Football", Kilijan Mbape moraće da bude plaćen bar cent više od trenutno najskuplje zvezde kluba, Nejmara Žuniora.

Da se Pari sen Žermen prilikom 185 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << miliona evra vrednog transfera obavezao da mladom asu Monaka garantuje status najskuplje plaćenog igrača u timu, javnost je saznala ove srede nakon što su putem Football Leaks projekta "procureli" detalji iz ugovora sa klubom iz prestonice.

I Nejmar, čiji je rekordni transfer iz Barselone koštao 222, a godišnja zarada još 30 miliona evra i to za narednih pet godina, i Mbape koji će u istom periodu zaraditi "samo" 50 miliona nalaze se među finalistima u borbi za najprestižniju individualnu nagradu u fudbalu sa još 28 kolega iz svih krajeva planete.

Drugim rečima, ako "Zlatna lopta" pripadne najvećoj zvezdi francuskog fudbala u godini kada je Francuska postala prvak sveta, trenutno najuspešniji francuski klub moraće da učini Mbapea tri puta plaćenijim nego što jeste i tako samo poveća munus koji predsednik Naser Al-Helaifi na razne načine pokušava da "pokrije".

Mada, ljudima bi u toj situaciji zanimljivije bilo to što veruju da je Nejmar pobegao od Lionela Mesija da bi bio najplaćeniji i da bi osvojio "Zlatnu loptu", a ironijom sudbine došao u klub u kom je sve to isto, samo pet godina mlađem.

PSŽ, koji je u vlasništvu katarskih biznismena od 2011. godine, demantovao je većinu stavki iz tekstova objavljenih u vodećim evropskim listovima u kojima se poziva na saznanja "Football Leaksa" - inicijatora brojnih afera koje su potresle ovu igru poslednjih godina, od slučaja Kristijana Ronalda sa optužbama za silovanje, do najavljenih problema najvećih zvezda Primere sa španskim poreskim vlastima, agenciji Mina Rajole premeštene u mali evropski poreski raj, itd.

* pogledajte golove sa utakmice između Napolija i Pari sen Žermena *

U novim "papirima" dostavljenim javnosti, "Football Leaks" navodi i da je Mbape, koji je u vreme prelaska među "svece" ima 18 i po godina, tražio da od prvog dana ima pravo na privatni džet 50 sati godišnje o trošku kluba, što je odbijeno, ali je u "zamenu" ponuđeno da u troškove njegovog boravka u Parizu bude uneto dodatnih 30.000 evra za njegovu ličnu poslugu, koja podrazumeva i batlera, šefa kuhinje, bodigarda i šofera.

Navodi se i da je porodica Mbape zahtevala da ugovor njihovog sina bude zaštićen od eventualne oštre sankcije UEFA zbog kršenja finansijskog fer-pleja i da bi tako nešto automatski značilo da klub ne može da stopira transfer fudbalera.

Odbijeno je, međutim, da Kilijanov otac Vilfred ima pravo da prisustvuje svim treninzima prvog tima Pari sen Žermena.

Jednu stvar ne bi trebalo očekivati, a i teško je izvodljiva: da Mbape ima prednost  zato što je Francuz. "Ballon d'Or" dodeljuje se od 1956. godine i dobila su ga samo četvorica francuskih fudbalera, od čega Mišel Platini tri puta, a Rajmon Kopa, Žan-Pjer Papen i Zinedin Zidan po jednom.

Najmlađi dobitnik je Ronaldo Nazario da Lima sa 20 godina.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.