Izvor: MozzartSport.com, 25.Apr.2021, 08:57

Mladost konkurent Zvezdi za krunu, Rad i Napredak na korak od Evrope: To je Superliga u aprilu

Davljenici procvetali s prolećem

Poslednja trećina superligaške trke donela je sa sobom najviše neizvesnosti kada je u pitanju borba za opstanak, a timovi na rubu zone ispadanja u trci za goli život značajno su popravili formu. Ne želeći da se nađu u društvu šest ekipa koje će se od leta preseliti u niži rang brojni superligaši iz donjeg dela tabele u potpunosti su promenili lice, a kontrast između rezultata iz prvog dela sezone i poslednjih mesec dana na najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << način oslikava njihov preobražaj.

Činjenica da niko ne želi da doživi sudbinu OFK Bačke, Mačve i Zlatibora, tri tima koja su već izgubila i teoretsku šansu da ostanu u eliti i naredne godine, pokrenula je klubove koji su do pre samo mesec ili dva imali malo čime da se pohvale kada je prikazano na superligaškoj pozornici u pitanju.

U prethodnih pet kola posebno inspirisana bila je Mladost, jedini tim uz lidera Crvenu zvezdu koji je ostvario stoprocentan učinak. Lučanci su upravo od susreta sa crveno-belima krenuli niz slavlja kojim su se prilično udaljili od zone ispadanja, a aprilske duele ukrasila je i impresivna gol razlika 10:2. Razgoropađena Mladost, da se gleda samo učinak u prethodnih pet kola bila bi na deobi prvog mesta i ozbiljan konkurent Zvezdi za titulu i mesto u Ligi šampiona.

Zanimljivo, od poraza protiv čete Dejana Stankovića krenula je i serija Napretka koji u prethodnih pet kola, osim od šampiona Srbije, nije izgubio ni bod. Kruševljani su slavili u sva četiri aprilska susreta i tako napravili iskorak iz opasne zone.

Isti učinak poput tima sa stadiona pod Bagdalom ostvario je i Rad koji je od poraza protiv Inđije (0:1) osvojio maksimalnih 12 bodova u četiri kola, i tako se takođe, posle niza meseci u zoni ispadanja konačno našao iznad crte čime je režirao svojevrsni deža vi iz prethodnih sezona. Čarapani i Građevinari, u paralelnoj projekciji gde se računaju samo rezultati iz prethodnih mesec dana, predstavljali bi, uz Partizan i Vojvodinu glavne pretnje Mladosti i Zvezdi da preuzmu lidersku poziciju i istovremeno najozbiljnije kandidate za mesto u Ligi konferencija.

Serijom utakmica bez poraza može se pohvaliti i Inđija koja je u prethodna četiri kola ostvarila po dve pobede i remija i tako očuvala kakve-takve nade u opstanak, međutim osam osvojenih bodova u aprilu nije bilo dovoljno za više od mesta iznad već otpisanog trija.

Sa druge strane, značajna bodovna zaliha utacala je na klubove iz sredine tabele da se u prethodnih nekoliko nedelja pokažu u znatno lošijem svetlu nego što su navikli fudbalsku javnost tokom jeseni, te je Proleter, tim koji je dugo pratio u stopu konkurente za mesto u Evropi, u poslednjih pet kola osvojio samo bod, dok je isti učinak ostvario i Radnički iz Niša kojeg je pad forme koštao bezbedne pozicije. Klub sa Čaira preko noći je postao kandidat za ispadanje te će usled loših rezultata poslednje izazove dočekati kao prvi ispod crte.

Sličnu sudbinu poput Radničkog okusio je Voždovac koji je prokockao bodovnu zalihu u prethodnim kolima, te je jučerašnji susret sa Čukaričim dočekao uz imperativ pobede do koje je konačno došao posle četiri kola u kojima je osvojio ukupno dva boda. Trijumf nad gradskim rivalom (2:1) Zmajeve je održao tik iznad opasne zone, sa 41 bodom koliko ima i već pomenuti Napredak, ali i još jedan od preporođenih timova - Jvaor. Ivanjičani su u prethodnih pet kola doživeli poraz samo od Crvene zvezde, dok su u perostala četiri meča odneli ukupno osam bodova i tako režirali beg iz zone ispadanja.

Činjenica je da borba za opstanak predstavlja značajan motiv svakom timu, međutim teško da je iko mogao da predvidi ovakve aprilske rezultate sa distance od tek nekoliko meseci, pa i nedelja, a sudeći po njima očekuje nas borba za opstanak u kojoj će odlučivati foto-finiš imajući u vidu da su kandidati u borbi za opstanak s prolećem prosto procvetali.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.