Mislima sam već u Južnoj Africi

Izvor: Politika, 26.Maj.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mislima sam već u Južnoj Africi

Miloš Krasić uveren da će dati pun doprinos uspehu Srbije na Mundijalu i da ga promena kluba trenutno ne opterećuje. – Obaziremo se na našu igru a ne na protivnike

Od izveštača „Sportskog žurnala”

Leogang, 26. maja – Brza i snažna krila omogućila su Orlovima da let kroz mudijalske kvalifikacije postane upečatljiv i superioran – gotovo očaravajuć za kompletnu srpsku javnost koja odavno nije bila uz reprezentativce Srbije kao što je danas. Miloš >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Krasić i Milan Jovanović razdvojeni su valjda samo na terenu – prvi je sa desne, drugi sa leve strane, ali kad odlože kopačke nerazdvojni su kao blizanci. I juče u Leogangu bili su jedan uz drugoga čak i pred novinarima.

– Da sam ga ispustio iz vida, prevarili bi ga ovi Turci – našalio se Milan Jovanović na račun mlađeg kolege iz nacionalnog tima.

U razgovoru sa srpskim novinarima Miloš Krasić je međutim otvoren i konkretan prilikom odgovora na svako od pitanja:

Kako vam je ovde?

– Oduševljen sam. Dobili smo fenomenalne uslove, mir, sigurnost. Imaćemo sve uslove za pripreme i ničim drugim ne treba da se opterećujemo, potrebno je samo da radimo kako treba.

Osećate li već mundijalsku atmosferu?

– Sa našim selektorom stvorili smo dobru atmosferu i to se svakim danom sve više oseća i nema razloga za neki strah da će biti nešto što ne treba... Imamo samopouzdanja, kvalitet. Vera je tu. Ostaje nam samo da radimo kako treba i da 100 odsto spremni dočekamo Mundijal.

Da li ste vi spremni?

– Mislim da sam dosta dobro spreman. Izlazim iz prvenstva, odigrali smo osam kola i što se tiče mene, forma je na zavidnom nivou. Fizički sam takođe dobro spreman, dolazim iz utakmica, tako da je sve ok. Mislim da su i drugi igrači odlično pripremljeni, da su i u glavama spremni. Znamo šta nas očekuje i nema razloga da bude problema. Najbitnije je da budemo zdravi.

Nacija je euforična?

– Ima malo euforije, ali je to pozitivno. Ljudi veruju u nas posle odličnih kvalifikacija i sjajnih igara u kvalifikacijama. I logično je što stvarno veruju u ovu reprezentaciju. Svi su optimisti. Naravno i mi igrači verujemo u sebe i to treba da pokažemo na terenu. Nema razloga da ne bude tako. Imamo u selektoru pravog čoveka pored nas koji sve to vrlo dobro održava. Mislim da ćemo na najbolji način predstavljati našu naciju i srpski fudbal.

Pritisak je i u kvalifikacijama bio ogroman, možda još veći nego danas?

– Svi igrači su bili svesni da ova reprezentacija ima kvalitet i da mora da napravi rezultat u kvalifikacijama. Podneli smo taj pritisak koji je uvek tu kad se igraju velike i važne utakmice. Nacija je očekivala dobar rezultat i mi smo to pokazali od prve do poslednje utakmice u kvalifikacijama. Osetili smo to,  osetili smo i podržavanje naroda i medija u svakom trenutku. I kad nam nije išlo kako treba, vi ste bili tu i davali nam podršku. Videli su svi kavlitet i da reprezentacija može da napravi veliki rezultat. Hvala svima i mislim da smo pokazali karakter i da imamo mogućnosti za velika dela i takmičenja.

Počeli ste da analizirate rivale...

– Naša igra je najvažnija. Moramo da težimo da iz treninga u trening poboljšavamo svoju igru, ali je u svakom slučaju potrebno pogledati i protivnika. Ne treba se mnogo time opterećivati, ali je dobro da se vidi šta može da se očekuje i kako rival igra, na koji način napada, kako se brani.

Nemci su u svim pričama o rivalima na prvom mestu, ali treba dobro startovati i pobediti Ganu pre toga...

– To je ono što se zove malo finale. Borbena su ekipa, ne igraju neki napadački fudbal, čekaju šansu iz kontranapada. Nemci imaju zapanjujuću tradiciju na velikim takmičenjima. Tim u kojem se najpreciznije zna šta ko treba da radi. Jak su kolektiv, imaju fantastične pojedince koji znaju uvek šta treba da rade.

Poznajete li Australiju?

– Znam neke igrače. Australiji najmanje znam, ali kad se plasirate na Mundijal i uđete  među 32 najbolje selekcije na svetu, onda ne možete da budete slabi.

Najavljivali ste potpisivanje ugovora sa novim klubom pre Mundijala, opterećuje li vas činjenica da ste još na meti mnogih a SP se približava?

– Glava mi je samo na svetskom prvenstvu. Ostavio sam odluku o promeni kluba za posle Mundijala i sada sam usresređen samo na to da se dobro pripremim i odigram dobro Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi!

Ako odigrate dobro, cena posle Mundijala mogla bi da bude i veća?

– Samim tim što se reprezentacija plasirala, svakom igraču porasla je cena, to ne treba da nam predstavlja opterećenje.

Tako govori Miloš Krasić. Miran i tih, uvek nasmejan. Osim kad ga Turci ne naljute...

-----------------------------------------------------------

Turci poklonili Krasiću dres Fenerbahčea

Nije mu bilo lako da se odupre Turcima. I da ga srpski novinari bukvalno nisu iščupali iz okruženja turske „sedme sile”, Miloš Krasić bi progovorio i turski do kraja druženja sa novinarima „Fanatika”... „Neverovatni su, čak su i dres Fenerbahčea pripremili sa mojim prezimenom. Mislili su da me prevare”, da se slikam sa njim – bio je Krasić u čudu.

Dvadesetak minuta su novinari Fanatika iz Istanbula ispitivali Miloa Krasića: „Oni su ubeđeni da ću da pređem u Fenerbahče! Rekli su mi da će i direktor i predsednik kluba narednih dana doći ovde da se dogovore samnom... Hteli su da me prevare – poklanjaju mi kao dres Fenerbahčea, ali da me slikaju kako ga držim. Ne mogu ni da zamislim kako bi reagovali u CSKA kad bi me videli sa dresom drugog kluba”!

Iako je dobio dres na poklon, Krasić ga nije uzeo. Kad je Krasić otišao, turski novinari vratili su dres u kesu i još jednom kasnije pokazali srpskim izveštačima.

Zoran Stojadinović

[objavljeno: 27.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.