Mirović: Vojvodina sistematski uništavana od 5. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2016, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Vojvodina sistematski uništavana od 5. oktobra

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izjavio danas da je sto dana rada ove administracije bilo malo vremena za pripremu onih projekata koji ranije nisu bili u fokusu, ne samo prethodne Pokrajinske vlade, nego i mnogo ranije. On je, u emisiji Sučeljavanje Radio-televizije Vojvodine, istakao da je njegov tim neke stvari postavio u prvi plan, poput zdravstvene opreme, koja neopravdano zaobilazi Vojvodinu već decenijama, ali i nove zgrade Radio-televizije Vojvodine.

Mirović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakao da se u prethodnom periodu bavio izborom novih, stručnih i odgovornih ljudi.

"Želeo sam da formiram tim koji će imati snage da sprovodi ozbiljne projekte u Vojvodini, da sarađuje i sa Vladom Republike Srbije i sa lokalnim samoupravama. Tim koji će imati snage da sam predstavi, projekte, da ih prati i realizuje. Za veoma kratko vreme je došao i dobar rezultat", naglasio je on.

Mirović kaže da su se bavili i analizom onog što je urađeno u mandatu prethodne Pokrajinske vlade.

"Interesantno je pitanje novih problematičnih ugovora i poslova koje smo zatekli, o kojima ranije nije bilo reči., Bilo je reči o aferi oko Heterlenda i opreme za Kamenicu 2. Ali sada ima mnogo novih ugovora. Pre četiri godine započeta je rekonstrukcija starog bloka Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, a mi smo utvrdili da je oko milion i po evra plaćeno više, nego što je izvedeno radova. Slična situacija je i sa velnes centrom Banje Junaković, gde su se više puta plaćali isti radovi", objašnjava on.

Mirović dodaje da je interesantna situacija i sa Fondom za nove tehnologije, gde je posebna radna grupa Pokrajinske vlade koju je formirao, utvrdila da je više od 32 miliona evra plasirano prema preduzećima u Vojvodini, gde su sredstva dodeljivana bez i jednog konkretnog instrumenta plaćanja ili su ti instrumenti bili slabi.

On kaže da je nova Pokrajinska vlada sada u situaciji da ne može da naplati više od milijardu dinara, jer niti ima novca u tim preduzećima, niti ima robe koja je ugovorima dodeljivana na osnovu konkursa Fonda za nove tehnologije.

"Na desetine je takvih ugovora. Ja sam izneo samo tri zanimljive grupe, ali takva situacija je i u okviru Fonda za kapitalna ulaganja i drugih sekretarijata, gde je bilo mnogo propusta. O mnogim propustima smo obavestili nadležne državne organe, a da li će i kada oni postupati to je pitanje za njih", objašnjava on.

Predsednik Pokrajinske vlade ističe da su neke stvari razumu neshvatljive: "Isplaćivati novac iz budžeta, a nemati ni jedan element obezbeđenja".

"Taj proces je trajao tokom 2012. 2013. i 2014. godine, sve do prve polovine 2015. kada konačno uvode garanciju poslovne banke i hipoteku kao sredstvo obezbeđenja za dodelu sredstava, i to na pritisak Srpske napredne stranke, kao opozicione stranke, tokom rasprave u Skupštini AP Vojvodine. Na to trošiti milijarde dinara, a istovremeno urušavati druge važne sisteme, jeste neshvatljivo", navodi on.

Mirović dodaje da su se takve stvari dešavale i u Upravi za kapitalna ulaganja, u delu sekretarijata za poljoprivredu, prilikom dodele sredstava čija realizacija nije nikada do kraja proveravana kroz nadležne komisije, pa i u delu sekretarijata za visoko obrazovanje.

"Postojao je jedan manir, prema nekoj vrsti uticaja i dnevne političke snage, da su bez prioriteta dodeljivana sredstva na osnovu principa feuda, po kriterijumima koji nikada nisu bili javni i transparentni", ukazuje on.

Mirović kaže da je, u ovom trenutku, Vojvodina u problemima, jer ima stepen zaduženja koji je u vezi sa tri velika projekta i da će pokrajina morati da vrati taj dug, ali da ima ogroman minus koji nastao u sistemu "koji je bio netransparentan i potpuno zloupotrebljen, i koji je doveo do velikih afera".

"To da je blizu 150 miliona dinara potrošeno na rekonstrukciju stare zgrade Klinike za ginekologiju i akušerstvo, a da ti radovi nisu izvedeni, poznato je nadležnim organima još od pre dve godine, a zašto ne reaguju i kada će reagovati ostaje da se vidi. Te činjenice je potvrdila budžetska inspekcija i njeni veštaci. Najveća šteta leži u tome što građani trpe, da oni koji su uplaćivali poreze ne mogu da koriste nešto što je novo i savremeno", smatra on.

Mirović naglašava da je teško pobrojati sve zloupotrebe koje su činile prethodne pokrajinske administracije.

"Mi smo uspeli da se osvrnemo unazad na nekoliko godina, ali taj sistem postoji od 2000. godine. Sigurno je jedno, da je u tih nekoliko pravaca nestalo mnogo novca, da su procedure bile na marginama, da prioriteti nisu poštovani, a da odluke nisu donošene prema kriterijumima, te da je Vojvodina bila sistematski uništavana u tom periodu, i to je nešto što ne može da se preskoči, niti zaboravi" zaključuje on.

Mirović dodaje da je veliko pitanje šta se dešavalo 2004. 2005. 2006. te da ljudi u novoj pokrajinskoj administraciji nisu toliko moćni, ni sposobni, niti im je jedan od prioriteta da se bave toliko dugo unazad svim aktivnostima vlada koje su bile od 2000. do 2004. pa od 2004. do 2008.

"Na ovih desetak primera mogu se videti razmere ove politike i to je nešto više nikada ne može da se ponovi... to je nešto što moj tim ni u najcrnjim snovima ne može da sledi, nešto što sam ja nazvao potpunim i sveobuhvatnim prekidom politike koja je nenamenski trošila sredstva građana Vojvodine", ističe on.

Govoreći o rebalansu budžeta AP Vojvodine i višku od 1,6 milijardi dinara, nasuprot dugu od 11 milijardi koji je zatečen prilikom preuzimanja vlasti u Vojvodine, Mirović kaže da se Vojvodina u kontinuitetu od 2008. godine zaduživala za tri velika projekta.

Prvo, na osnovu stare uredbe o podsticaju građevinarstva, u vreme početka ekonomske krize s kraja 2008. kada su sredstva iz budžeta isplaćivana za građevinske projekte i na taj način pomagana privreda. Zatim, za sanaciju propale Razvoje banke Vojvodine, još jednog "uspešnog" projekta vlade koja bila na sceni iza nas, kao i za Kamenicu 2.

"Po ta tri osnova, naše ukupno zaduženje iznosi između 9,5 i 10 milijardi dinara, a interesantno je da su kamate na to zaduženje prilično visoke - milijardu dinara je kamata. Postavlja se pitanja kako niko pre nas nije ušao u refinansiranje tako visokih kamata. Razumljivo je da su se pod tim uslovima uzimali tokom 2008. 2009. i 2010. godine, ali već od 2012. Postoji opšti pad kamata na tržištu novca i kod banaka se možete zadužiti po 4-4,5 odsto, a u poslednjih godinu dana one padaju na ispod 3 odsto", objašnjava on.

Mirović ističe da je ovo primer neverovatne nebrige prema novcu građana Vojvodine.

"Mi ćemo do kraja 2016. izvršiti refinansiranje tih obaveza, smanjićemo kamatne stope, objavićemo javni poziv i izabrati najbolju ponudu. Povući ćemo nova sredstva da otplatimo stari dug i dobiti period u kojem će Vojvodina biti rasterećana tih obaveza. Time ćemo uštedeti između 150 i 200 miliona dinara, i izvesti operaciju koja će nam omogućiti da u kritičnom periodu, kada dospeva najveći deo duga na naplatu, a to je 2017. i 2018. budemo potpuno rasterećeni za projekte koji su najavljeni", navodi on.

Lično sam Pajtića ubedio da je fruškogorska saobraćajnica neophodna

Govoreći o projektu izgradnje tunela kroz Frušku goru, Mirović je rekao da je lično uspeo da ubedi svog prethodnika, Bojana Pajtića, da treba da počne realizacija tog projekta, nakon čega su Ministarstvo građevinarstva i Uprava za kapitalna ulaganja u četiri deonice pripremili izradu idejnih projekata i koordinirali izradu urbanističke planske dokumentacije na trasi od Žeželjevog mosta do Rume.

"Na današnji dan idejni projekat nalazi se pred komisijom, nedostaje urbanistička dokumentacija na trasi kroz Petrovaradin, koja je i najteža, a od januara iduće godine, usvajanjem budžeta za 2017. krenuće se i sa rešavanjem imovinskih pitanja, to jest otkupa zemlje od građana. U budućnost će o tom projektu voditi Vlada Srbije, jer je to državni projekat za put prvog reda", kaže on.

Kad je reč o Žeželjevom mostu, izrazio je uverenje da će njegova izgradnja biti konačno završena do kraja 2017. godine.

"Za nekoliko nedelja biće završen centralni stub, a već su ugovorene i pristupne saobraćajnice. Sve sad zavisi od izvođača radova, jer nema ni finansijskih probelma i postoje svi uslovi da se to obavi do kraja 2017. godine", ocenio je on.

Mirović je kazao da se zalaže i za formiranje pokrajinskog javnog preduzeća za održaavanje putne mreže u Vovjodini, za šta postoji pravna mogućnsot, ali je, kako je istakao već godinama u tom pogledu otvoreno pitanje izvora finansiranja.

"Bilo bi idelano kad bi Pokrajina mogla da dobije i formu i suštinu, ali ja ne odlučujem o tome. Mi smo zato inicirali da se više od 65 miliona evra za rehabilitaciju puteva konačno počne realizovati i u Vovjodini. I za nekoliko nedelja počeće rekonstrukcija dela puta Novi Sad- Zrenjanin. Više sam se usmerio na ono što realno možemo da uradimo u kraćem roku", rekao je on.

Mirović je kazao da se Pokrajinska vlada usprotivila odluci Republičke vlade o gašenju pruga u Vojvodini, navodeći da on nema problem da izense sovje mišljenje, a naročito, kako je istakao, ako je ono argumentovano.

"Neke od tih saobraćajnica imaju veliki staregijski i ili ekonomski značaj i zato smo reagovali. Mi smo argumentovani obrazložil zašto se tome protivimo i izrazili nameru da sa lokalnim samopravama pokušamo da finansiramo delom održavanje tih pravaca", dodao je.

Izgradnja Kliničkog centra pitanje opstanka Pokrajinske vlade

Prema njegovim rečima, prioritet aktulene Pokrajinske vlade biće izgradnja blokova B i C Kiliničkog centra Vojvodine, za šta je vezao i sudbinu svog kabineta.

"Izgradnja tih objekata jeste pitanje našeg opstanka, jer svi koji su u lancu donošenja odluka treba da znaju da je to važno i da se tako ponašaju, jer deset godina čekamo na tu izgradnju, a imamo obezbeđena sredstva. I nikakva politika ne sme tome biti brana. To mora biti iznad poltiike. Ja ću javno obaveštavati javnost ako nešto bude škripilo u tom poslu", poručio je Mirović.

Dodao je da je pre nekoliko dana podnet zahtev za građevinsku dozvolu za blokove B i C, te da očekuje da ćeona biti izdata do 20. oktobra, a da "za godinu i po treba da se vide kranovi na tom gradilištu". A ako tako ne bude, pdovukao je, onda će neko drugi biti na njegovom mestu.

Kad je reč o izgradnji nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, Mirović je naveo da je taj projekat takođe svrstao među prioritetne jer je bio "dovoljno Novosađanin i Vojvođanin i mislio da je RTV regionalni brend".

"Dve stvari smo već uradili, pripremu dokumentacije i obezbedili sredstva za rušpenje ostataka stare zgrade. Očekujem da do kraja godine imamo ugovor, a zatim vrlo brzo i njegovu realizaciju. A sledeće godine čekaju nas pripreme za izgradnju novog objekta. Ima naznaka za finansijsku pomoć Vlade Srbije i grada Novog Sada. A veruem da ćemo za dve, tri godine biti pred useljenjem", kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Uskoro sednica dve vlade u Novom Sadu

On je naveo da postoj inicijatova za donošenje zakona o finansiranju pokrajine, sa kojim se kasni već osam godina, te da je o tome razgovarao i sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, ali da tajming njegovog donošenja zavisi od situacije sa javnim finansijama na nacionalnom niovu.

"Neophodno je da se donese zakon o finansiranju Vojvodine i da se to pitanje izbaci iz političke i vrati u ekonomsku orbitu. Važno je i zbog toga da bismo u Pokrajini imali predvidiv model finansiranja, jer bi to omogućilo mnogo više investicija. O tome sam razgovarao sa ministrom Vujovićem pre tri, četiri nedelje i složili smo se da ovome treba pristupiti na profesionalan način. Očekuejm da Vlada Srbije, kao predlagač zakona, ovo pitanje postavi u trentku u kom model rekonstrukturiranih javnih fiansija na republičkom nivou bude u pozitivnom trendu. A dok se to ne desi, moramo se boriti za bolje finansiranje Vojvodine kroz praksu kakva postoji unazad nekoliko godina", naveo je on, dodajući da očekujem da u narednom pokrajinskom budžetu bude više sredstava nego ove godine.

Mirović je najavio unapređenje saradnje dva nivoa valsti, jer je, kako je naveo, "Vojvodina važana i ona je deo Srbije koji mora i može još brže napred". On računa na pomoć Republičke vlade i premijera Aleksandra Vučića u tom pogledu , a pre svega u privlačenju velikih investitora u Pokrajinu. Najavio je i da će vrlo brzo doći do zajendičke sednice dve vlade u Novom Sadu, a kako bi se sagledalo kako koje ministarstvo može da pomogne pokrajinskim sekretarijatima na realizaciji velikih projekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

IGOR MIROVIĆ: Vojvodina da dobije i formu i suštinu i da se uredi finansiranje

Izvor: Kurir, 05.Okt.2016

...Mirović je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da postoj inicijativa za donošenje zakona o finansiranju pokrajine, sa kojim se kasni već osam godina, te da je o tome razgovarao i sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, ali je da vreme njegovog donošenja zavisi od situacije sa javnim finansijama...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.