Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 18:35

Ministarstvo o predlogu Foruma o zaključivanju ocena

Ministarstvo o predlogu Foruma o zaključivanju ocena

Povodom predloga Foruma beogradskih gimnazija Ministarstvu prosvete da razmotri mogućnost ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta, iz resornog Ministarstva ukazuju da kvalitetnim i kontinuiranim formativnim ocenjivanjem tokom godine učenici i roditelji dobijaju informaciju o obrazovnim postignućima i napredovanju, te da bi se izostavljanjem zaključivanja na kraju prvog polugodišta značajno smanjila informativna funkcija ocenjivanja.

Dodaju da su spremni da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovaraju o svemu što bi unapredilo obrazovno-vaspitnu praksu i pozivaju Forum beogradskih gimnazija da dostave izveštaj o istraživanju koje su sproveli.

Naime, Forum je ranije danas saopštio da je uputio poziv Ministarstvu prosvete da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav Ministarstva prema tom predlogu, Ministarstvo u odgovoru podseća da je ocena na kraju prvog polugodišta sumativna ocena i izvodi se na osnovu pojedinačnih brojčanih ocena, aktivnosti učenika i napredovanju toku tog nastavnog perioda.

Dodaju da ta ocena predstavlja učenicima i njihovim roditeljima povratnu informaciju kako na nivou pojedinačnog nastavnog predmeta tako i na nivou opšteg uspeha.

Ističu da bi, kvalitetnim i kontinuiranim formativnim ocenjivanjem tokom nastavne godine, učenici i roditelji dobili blagovremenu i evaluativnu informaciju o obrazovnim postignućima i napredovanju.

"Praćenjem i vrednovanjem kvaliteta formativnog ocenjivanja u prethodnom periodu spoljašnjeg vrednovanja, Ministarstvo je konstatovalo da se ovaj vid ocenjivanja mora značajno unaprediti. Izostavljanjem zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta značajno bi se smanjila informativna funkcija ocenjivanja koja je važna za učenike, roditelje ali i za školu", navodi se u odgovoru.

Dodaju da analiza uspeha i vladanja učenika omogućava školama i nastavnicima donošenje mera koje treba da unaprede stanje u nastavi kao najvažnijem segmentu rada škole.

Iz Ministarstva ukazuju i da je članom 75 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano da se "opšti uspeh učenika srednjeg obrazovanja i vaspitanja utvrđuje se na kraju prvog i drugog polugodišta na osnovu aritmetičke sredine prelaznih zaključnih brojčanih ocena iz obaveznih predmeta, izbornih programa, izuzev verske nastave i građanskog vaspitanja i ocene iz vladanja".

"Ministarstvo je spremno da razgovara o svim aktivnostima koje treba da unaprede obrazovno-vaspitnu praksu i poziva Forum beogradskih gimnazija da dostave izveštaj o istraživanju koje su sproveli kako bi bio deo analiza i razmatranja koja prethode svim eventualnim budućim izmenama legislative", navodi se u odgovoru Ministarstva prosvete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.