Izvor: Politika, 08.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion se smeši Jeleni i Sanji

Posle četvrtog mitinga "Zlatne lige" u trci za "džek-potom" od milion dolara ostale su samo Ruskinja Jelena Isinbajeva i Amerikanka Sanja Ričards, jer je svetska šampionka na 100 sa prponama Mičel Peri poražena. Na novom Stadionu "Lecigrund" pred 26.000 gledalaca na ciriškom mitingu "Svetska klasa" pored Perijeve poraze su doživela je još četiri svetska šampiona iz Osaka, ali njen je, svakako, finansijski najbolniji.

Na 100 m sa preponama trijumfovala je evropska šampionka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Suzan Kalur (Švedska) sa 12,65, druga je bila Jamajčanka Enis-London sa 12,68, a tek treća Mičel Peri sa istim rezultatom.

Finca Tera Pitkamakija u bacanju koplja nadmašio je Norvežanin Andreas Torkildsen sa 89,51 m i revanširao mu se za poraz u Osaki, Amerikanca Breda Vokera u skoku motkom nadmašila su trojica, a pobedio je Rus Igor Pavlov sa 5,75 m, Portugalca Patrika Evoru u troskoku sa 17,20 m za dva santimetra nadskočio je bivši svetski prvak Amerikavac Volter Dejvis, a Britanku Ohurogu savladala je već pomenuta Sanja Ričards, koja nije trčala na 400 m u Osaki, sa najboljim rezultatom sezone u svetu – 49,36.

Njana saputnica ka premiji od milion dolara Jelena Isinbajeva nije bila tako ubedljiva, pomalo i zbog hladnog vremena. Bila je čak na ivici prvog poraza, jer 4,75 m nije uspela da preskoči u prvom pokušaju ,pa je dva preostala skoka prenela na 4,80 m. U prvom je rušila letvicu i samo jedan pokušaj ostao joj je da sačuva oreol nepobedivosti u 2007. potvrdi titulu svetske prvakinje i nastavi lov na milion dolara. Uspela je i zabeležila 13. pobedu na 13. takmičenju u ovoj sezoni.

Titulu svetske pravkinje ubedljivom pobedom u skoku uvis potvrdila je Blanka Vlašić (Hrvatska) preskočivši 2,04 m, a ništa manje ubedljive nisu bile "zlatne" iz Osake Kenijka Dženet Džepkosgei na 800 m sa 1:59,03, Bahreinka Jusuf Džamal na 1.500 m sa 4:06,32, dok je svetski šampion na 1.500 i 5.000 m Amerikanac Bernard Lagat trčao na 3.000 m i lako trijumfovao sa 7:38,77.

U trkama na 100 m svetski šampioni nisu branili titule. Jamajčanka Kembel nije došla u Cirih, a Amerikanke i Jamajčanke iznenadila je pobedom Francuskinja Kristin Aron (11,17). Svetski šampion na 100 i 200 m Amerikanac Tajson Gej zbog umora trčao je samo u pobedničkoj štafeti SAD 4 h 100 m (38,40), pa je na 100 m pobedio Portugalac Frensis Obikvelu sa 10,17 i tako se utešio za diskvalifikaciju u kvalifikacijama u Osaki. Na 200 m vicešampiona sveta Jamajčanina Usajina Bolta iznenadio Amerikanac Ksavijer Karter, koji se posle povrede vratio atletici pobedom sa 19,92.

Na 100 m prepone, u odsustvu svetskog prvaka i rekorder Kineza Lijua, slavio je sa sa 13,15 Kubanac Dajron Robles, koji je u Osaki ostao bez medalje, a za to što "Svetska klasa" nije donela ni jedan svetski rekord kriv je umor učesnika Svetskog prvenstva, koji su imali malo vremena za aklimatizaciju, hladno vreme i nova praksa koju je najavio direktor mitinga Patrik Mager.

U Cirihu svetski rekordi više se neće postizati uz pomoć pesmejkera, već samo u direktnim duelima najvećih svetskih asova. Cirih opet postavlja atletske standarde.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.