Menja se pravilnik Formule 1

Izvor: B92, 17.Avg.2022, 08:13

Menja se pravilnik Formule 1

Svetski savet za automobilski sport Međunarodne automobilske federacije (FIA) odobrio je nove propise za motore Formule 1 koji se očekuju 2026. godine.

Svetski savet za automobilski sport Međunarodne automobilske federacije (FIA) odobrio je danas nove propise za motore Formule 1 koji se očekuju 2026. godine, otvarajući tako put dolasku novih proizvođača motora poput Poršea.

Konkretno, od 2026. motori Formule 1 koristiće 100 odsto održiva goriva i imaće povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrošnje električne energije do 50 odsto u odnosu na trenutne nivoe, objasnila je FIA u saopštenju za javnost.

Da bi se "šou nastavio" motori će imati slične performanse kao trenutni modeli "koristeći V6 motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji su velike snage i visokog broja obrtaja", ali sa smanjenim protokom goriva.

"Uvođenje napredne tehnologije pogonskih agregata i održivih sintetičkih goriva deo je našeg cilja da pružimo korist korisnicima u saobraćaju i postignemo naš cilj nulte emisije ugljenika do 2030. godine", navodi se u saopštenju predsednika FIA Mohameda Bin Sulejama.

Troškovi razvoja novih motora takođe će biti ograničeni do 2023. godine.

Prema navodima Federacije, novi propisi "imaju za cilj da omoguće i privuku" nove proizvođače motora.

Među njima, nemački proizvođač Porše bi mogao da potpiše svoj povratak kao proizvođač motora u vrhunsku kategoriju moto sporta u partnerstvu sa Red Bul timom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Formula 1 menja propise: Od 2026. motori na obnovljiva goriva i struju

Izvor: Danas, 17.Avg.2022

Svetski savet za automobilski sport Međunarodne automobilske federacije (FIA) odobrio je nove propise za motore Formule 1 koji stupaju na snagu od 2026. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.