Menja se Ol-star format: SAD protiv ostatka sveta?

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 19:27

Menja se "Ol-star" format: SAD protiv ostatka sveta?

Poslednjih dana vode se pregovori između vođstva lige i Sindikata igrača sa idejom da se već od naredne sezone navijačima ponudi nešto interesantnije

Shvatili su i čelnici takmičenja da onako kako je bilo poslednjih godina - negledljivo, neozbiljno, rekreativno i krajnje nezanimljivo - više ne može i da tako samo publika gubi interesovanje za nešto što bi trebalo da predstavlja istinski spektakl.

Sve je kulminiralo ove godine, kada je sama "ol-star" utakmica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bia potpuno negledljiva i gotovo neprijatna za gledanje.

Još pre pet godina NBA je pokušala da razbije monotoniju utakmice "svih zvezda" promenom formata iz standardnog okršaja Istoka i Zapada u igru kapitena - igrača sa najviše glasova u svakoj konferenciji - da među svim preostalim "all-star" igračima biraju svoje ekipe. Od 2020. je uveden i takozvani Elamov završetak, prema kojem poslednja četvrtina ne traje 12 minuta, nego dok jedna ekipa ne postigne određeni broj poena.

Sada, ipak, vođstvo takmičenja misli da ni takav format nije ono što navijači žele - i traže nova rešenja.

Kako prenosi američki novinar, Šems Šarania, NBA i Sindikat igrača ovih dana pregovaraju o načinu na koji će se modifickovati utakmica najvećih zvezda lige već za narednu sezonu.

On javlja da je jedan od mogućih koncepata i povratak na staro - utakmicua Istoka i Zapada.

Neko se vreme u javnosti spekulisalo i o mogućnosti formata SAD protiv ostatka sveta, koji je posebno intrigantan zbog uspona Nikole Jokića, Luke Dončića, Janisa Adetokumba, Džoela Embida i drugih neameričkih zvijezda, no pitanje je da li će bi učešće na "ol-staru" već mogao da se određuje na temelju državljanstva dok broj zaslužnih da igraju u toj utakmici ne bude zaista ujednačen, što zasad ipak još nije slučaj.

Sad, ukoliko bi kriterijumi olabavili, na stranu ostatka sveta ove sezone mogli bi otići i Kajri Irving, koji je rođen u Australiji, i Bem Adebajo, koji je poreklom iz Nigerije.

Međutim i sa tim dodacima "ostatku sveta" bi verovatno nedostajalo još po koje jako ime koje zaslužuje poziv na "ol-star" spektakl.

No, treba sačekati, ali jedno je sigurno - sudar SAD i ostatka sveta bio bi i te kako interesantan za čitav košarkaški svet.

Možemo samo zamisliti koliko bi takav meč izazvao pažnje, jasno ej da bi to bio spektakl u najavi, a takvi "blokbaster" mečevi su ono čemu organizacija kakva je NBA silno teži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.