Mečevi zbog kojih je Janko postao maratonac

Izvor: RTS, 21.Avg.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mečevi zbog kojih je Janko postao "maratonac"

"Podvući ću crtu posle Ju-Es opena. Definitivno ne vidim sebe da se sledeće godine, uz dužno poštovanje, vucaram po čelendžerima. Eventualno bi mi podstrek bio ako budem u top 100 ili ako budem u glavnom žrebu Australijan opena, ali ni to nije sigurno. Pre svega, zato što se prvi put u životu malo bojim za svoje zdravlje, za to šta ću ja sa 50 godina..."
Pred srpskim novinarima, sa popriličnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dozom brige, Janko Tipsarević izgovarao je ove reči nakon poraza na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Tek što se vratio na ATP tur posle duge pauze zbog povreda, jedan od najboljih srpskih tenisera pokušao je da nađe prepoznatljivu formu, ali nije uspeo. Ostvario je samo jednu pobedu na poslednjih pet mečeva i ta crta je morala da bude podvučena.
"Bilo je ovo sjajnih 16 godina. Posle mnogo preispitivanja i razmišljanja šta mi je važno u ovoj fazi života i šta me čini srećnim, odlučio sam da se povučem iz profesionalnog tenisa", objavio je Janko na društvenim mrežama.
Momak rođen u Beogradu postao je profesionalac davne 2002. godine, u karijeri je osvojio četiri titule i "salataru" u Dejvis kupu, a najbolji plasman bio mu je osmo mesto (april 2012).
"Osim Ju-Es opena sledeće nedelje i nekoliko ATP turnira, poslednje takmičenje na kojem ću učestvovati je Dejvis kup u Madridu. U narednim godinama glavni fokus će mi biti porodica, teniska akademija i trenerski posao na međunarodnom nivou. Hvala svima na neprekidnoj podršci."

U dva navrata je nastupao na Završnom mastersu, ali će ga mnogi pamtiti po nadimku "maratonac".
Razlog je jednostavan – odigrao je 32 meča u pet setova (ako je potpisnik ovih redova dobro izbrojao), što na grend slemovima, što u Dejvis kupu. Okruglo 20 je rešio u svoju korist.
Gotovo da nije postojao teniser, posebno iz grupe najboljih, koji je u svom delu žreba želeo da vidi Tipsarevića na nekom od najvećih turnira.
Još kao junior se predstavio domaćoj publici nastupima za reprezentaciju, kada 2001. pobedio Poljaka Kristijana Fajfera u trileru, a dve godine kasnije duge mečeve igrao sa Solonom Pepasom iz Grčke, odnosno Valentinom Sanonom iz Obale Slonovače.
Mnogo je bilo maratonskih duela, a evo nekoliko onih koji su definisali karijeru Janka Tipsarevića:

Dva dana, dve pobede protiv braće Rohus
"Orlovi" su od 29. aprila do 1. maja igrali na terenima Gemaksa meč drugog kola Evro-afričke zone protiv Belgijanaca i izgubili 3-2, ali je Janko bio taj koji je najavio razloge zbog kojih će ga kasnije zvati "maratonac".
U dva dana je braću Rohus, Kristofa i Olivijea, pobeđivao nakon iznurujućih duela i to pošto je u oba nadoknađivao po dva seta zaostatka. U prvom je rezultat glasio 2:6, 4:6, 7:5, 6:4, 6:1, dok je u drugom bilo 6:7 (8-10), 3:6, 7:6 (7-3), 6:2, 6:4.
Nažalost, to nije bilo dovoljno za prolaz naše selekcije.
Prvi grend slem "triler"
Samo nekoliko nedelja kasnije osetio je to kako izgleda igrati pet setova na nekom od grend slemova. U prvom kolu Rolan Garosa ukrstio je rekete sa Slovakom Dominikom Hrbatijem, tada 20. teniserom planete.
Janko je dva puta morao da stiže po set zaostatka, na kraju uspeo i napravio iznenađenje rezultatom 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 6:3, 8:6.
Meč je trajao 4 sata i 20 minuta.

Maraton za maratonom...
Iako na travi mečevi traju mnogo kraće i fizički su manje zahtevni, Vimbldon 2007. ostaće mu u sećanju kao turnir na kojem je prve tri pobede ostvario u pet setova.
Dobio je Aleksandra Peju, potom i Florana Seru, da bi kruna sjajnog turnira došla u vidu eliminacije šestog nosioca Fernanda Gonsalesa.
Čileanac, koji je poznat po svom "topu" iz forhenda, položio je oružje nakon više od tri i po časa borbe, rezultatom 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 8:6.
Čuveni okršaj sa Federerom
Ako će se po nečemu pamtiti karijera Janka Tipsarevića, osim po velikoj požrtvovanosti i karakterističnom izgledu na terenu (prvenstveno jer je nosio naočare), jeste "onaj" čuveni meč protiv Rodžera Federera u Melburnu.
Bilo je to treće kolo Australijan opena, jedan od najdramatičnijih duela u ovom veku i ponovo povratak posle minusa u setovima.
Tada Janko nije mogao da dođe do konačnog trijumfa, Švajcarac je slavio 10:8 u odlučujućem setu, ali je skupo prodao kožu.
I ne samo to, šuška se da je preveliki fizički napor uticao na Rodžera da se ne oporavi dovoljno za kasniju fazu turnira i polufinalni susret sa Novakom Đokovićem. Novak je dobio velikog rivala u četiri seta i kasnije došao do prve grend slem titule.

Kako je Rodik umalo ubio Tipsarevića...
Jedini susret koji je dospeo na ovu listu, a da nije odigran u pet setova, jeste drugo kolo Ju-Es opena 2010. godine sa Endijem Rodikom.
Janko je pobedio u četiri seta (3:6, 7:5, 6:3, 7:6 (7-4)), nakon 3 sata i 18 minuta igre, što mu je bio drugi trijumf nad Amerikancem u kratkom vremenskom periodu.
Bilo je mnogo kontroverzi, Rodik je divljao, ljutio se na sudiju, ali je devetoplairani na ATP listi na kraju morao da pruži ruku boljem, barem u tom trenutku.
"Bio je baš fin. Rekao je: 'Svaka čast, odlično si igrao'. A, onda je dodao: 'Pobedio si me na Vimbldonu i ako i sada izgubiš u ranoj fazi turnira, ima da te ubijem!' Baš to mi je rekao na mreži", čuvena je Tipsarevićeva izjava.
Štepanekov srednji prst
"Možete li vi to da zamislite? Pogledajte, pet sati i sedam minuta smo proveli na terenu i na kraju, umesto da mi Štepanek pruži ruku, čovek pružio srednji prst!?", ovim rečima se obtratio novinarima posle pobede nad Čehom u Pragu.
Bilo je 5:7, 6:4, 6:4, 4:6, 9:7, a posle više od pet sati nadljudske borbe, tada drugi reket Srbije, obezbedio je izjednačenje u četvrtfinalu Dejvis kupa 2012.

Štepanek je odbio da se rukuje sa Jankom, a kao da mu to nije bilo dovoljno, nego je srpskom asu tom prilikom pokazao i srednji prst.
Njih dvojica su vremenom izgladila odnos.
Polovičan učinak sa Špancima
U Njujorku 2012, odnosno Parizu godinu dana kasnije, odigrao je dva najduža meča kada su u pitanju nastupi na turnirima. Oba su trajala više od četiri i po sata i jedini duži je gorenavedeni protiv Štepaneka.
Na Ju-Es openu je poražen od Davida Ferera u taj-brejku petog seta, dok je na Rolan Garosu ostvario veliki trijumf nad Fernandom Verdaskom.
To mu je ujedno bila i poslednja triler pobeda do 2017. i okršaja sa Tanasisom Kokinakisom, dok je nedavno na Vimbldonu u prvom kolu eliminisao Jošihita Nišioku sa 3-2. U karijeri ih je imao mnogo i teško će mu neko preuzeti nadimak "maratonac".
Janko Tipsarević je najavio da će mu poslednji nastup biti u Madridu krajem novembra. Tamo neće igrati mečeve u tri dobijena seta, ali nemojte biti iznenađeni ako nas za ispis bude "častio" nekim polumaratonom...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.