Maratonac Tipsarević trči za Kodešom

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Maratonac" Tipsarević trči za Kodešom

Ukoliko naš teniser odigra pet setova i protiv četvrtog protivnika na Vimbldonu Španca Ferera, ponoviće rekord čuvenog čehoslovačkog igrača iz 1974.

Ono što je u atletici 42.195 metara za Janka Tipsarevića je peti set. Put do osmine finala na Međunarodnom prvenstvu Engleske, što mu je najveći domet od kada se ogleda na turnirima za "gren-slem", raščistio je pobeđujući u sva tri meča s 3:2. Posle podviga u trećem kolu protiv šestoplasiranog igrača na svetskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rang-listi Čileanca Fernanda Gonzaleza, a to mu je prva pobeda nad teniserom koji je među deset najboljih (1-10), odvažno može da zakuca na vrata četvrtfinala.

Sutra mu je protivnik Španac Huan Karlos Ferero, svojevremeno prvi "reket" sveta, a sada 18. na listi. Ako se Tipsarević još jednom poigra sa živcima ljubitelja sporta kod nas i istraje u borbi u pet setova, postaće najbolji "maratonac" na Vimbldonu posle 1974.

Legendarni čehoslovački teniser Jan Kodeš je te godine došao da brani tron zaposednut u finalu protiv sovjetskog igrača Aleksandra Matrevelija, inače Gruzijca.

"Maraton" je počeo da trči od drugog kola, preko treće runde i osmine finala, a onda ga je u meču za polufinale sa 3:6, 6:3, 6:3, 6:8, 6:3 (taj-brek još nije bio uveden) od vimbldonskog prestola rastavio Amerikanac Džimi Konors koji je tada osvojio prvu od dve titule u Londonu.

S kakvom veličinom Tipsarević ima šansu da se izjednači i to na najvećem svetskom teniskom turniru govore i Kodešovi trofeji s "Rolan Garosa" 1970. i 1971.

U finalu je pobedio nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca Željka Franulovića odnosno čuvenog Rumuna Ilijea Nastasea.

Na korak od trijumfa je došao na Međunarodnom prvenstvu SAD 1971. i 1973. Drugi put je u finalu poražen protiv Australijanca Džona Njukomba sa 6:4, 1:6, 4:6, 6:2, 6:2.

Znači, da bi se izjednačio s Kodešom, Tipsarević može i da izgubi s 3:2 od Ferera. Tako je bilo u njihovom jedinom prethodnom duelu, u drugom kolu na Međunarodnom prvenstvu Australije prošle godine (6:3, 3:6, 5:7, 6:3, 6:2).

Naš teniser, koji je tada u prvom kolu savladao Italijana Andreasa Sepija s 3:2 u setovima, ima drugačije shvatanje.

– U Melburnu mi se Ferero izmigoljio, ali smatram da na Vimbldonu imam veće šanse od njega pošto mu trava najmanje leži – optimista je osokoljeni Tipsarević kome u prilog ide i to što Španac nije otišao dalje od osmine finala na Vimbldonu ni kada je bio na samom vrhu.

Naš igrač bi u slučaju pobede verovatno izašao na megdan najboljem teniseru današnjice Švajcarcu Rožeu Federeru kome je protivnik u osmini finala Nemac Tomi Has.

Federer je prethodno na putu ka petom uzastopnom trijumfu, što je posle rata pošlo za rukom samo Šveđaninu Bjernu Borgu, s puta uklonio Marata Safina. Rus je posle meča izjavio da ne vidi ko bi mogao da zauzda Švajcarca.

Velikom pobedom u trećem kolu Tipsarević je izašao iz senke Novaka Đokovića, Jelene Janković i Ane Ivanović, ali da bi naš tenis u rukama čvrsto držao poker asova, Tipsarević ne sme da zaspi na lovorikama koje je do sada tu i tamo brao.

Gonzalez je pao, a i Ferero može da padne. Ovaj Vimbldon treba da bude prekretnica u karijeri koja je obeležena usponima i padovima, iako je svojevremeno nagoveštena blistavim prvim mestom među najboljim juniorima sveta i titulom juniorskog šampiona Međunarodnog prvenstva Australije 2001. A onda bismo s pravom mogli da pitamo – ima li ko jači.

Tipsarević se još nije ostvario kao vrhunski teniser. Otuda i nije čudo što se njegovom proboju među 16 na londonskom tuniru za "gren-slem" pridaje veliki značaj.

Englezi kao da se pitaju odakle je izronila još jedna uzdanica srpskog tenisa, koja mračnim očima, tetovažama, među kojima je i moto iz "Idiota" Dostojevskog "Lepota će sačuvati svet", i pirsingom odudara ne samo od zemljaka nego i od ogromne većine učesnika Vimbldona.

Tipsarević ih, očigledno, nije osvojio na prvi pogled, ali prema njegovoj fajterskoj igri, koja ima "vic" svojstven samo Vimbldonu, nisu mogli da ostanu ravnodušni.

– Još dok sam bio dete, moj san je bio da pobedim na centralnom terenu u Vimbldonu koji je, bez pogovora, najveći turnir na svetu. To nisam izmislio posle pobede nad Gonzalezom. To sam rekao s 12 godina, – izjavio je Tipsarević.

Pobeda na centralnom terenu mu je izmakla prošle godine, u prvom kolu, protiv Amerikanca Endija Rodika, u vreme dok je bio ranjiviji više nego ikad.

Bilo je 6:7 (5:7), 6:4, 7:6 (8:6), 6:2 uz čak 28 as-poena američkog tenisera. S obzirom da je lane ispao već na početku, Tipsarević je sakupio 150 poena za svetsku listu (četvrtfinale donosi 250) kojima će se pomaći sa 64 mesta oko pedesetog.

--------------------------------------------------------------------------

Uspon srpskog tenisa zbog radijacije od bombi

Kao i znatiželjnici na "Rolan Garosu" nedavno, i u Vimbldonu se čude otkud nekoliko naših tenisera u svetskom vrhu kada su uslovi za napredovanje u Srbiji loši. Tipsarević je odgovorio:

– U zemlji nemamo tvrdu podlogu. Imamo samo pet zatvorenih terena, sve ostalo je šljaka. Stranci me pitaju kako je onda bio moguć uzlet našeg tenisa i šta se to dogodilo u Srbiji. Kažem im: ne znam, možda je to posledica radijacije od bombi.

--------------------------------------------------------------------------

Danas bez mečeva

Uprkos kiši koja je zapretila da i današnji dan bude radni, izvršni direktor Vimbldona Jan Riči je izjavio da će tradicija da bude ispoštovana jer situacija oko programa mečeva nije alarmantna kao nekih ranijih godina. Prva nedelja, koju nazivaju Srednjom nedeljom, tradicionalno je predviđena za predah uoči odlučujućih utakmica u drugoj polovini takmičenja. Izuzetak je načinjen samo tri puta i to u bliskoj prošlosti – 1993, 1997. i 2004.

G. Anđelić

[objavljeno: 01.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.