Marakana proslavila 55. rođendan

Izvor: B92, 01.Sep.2018, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Marakana" proslavila 55. rođendan

Na današnji dan 1963. godine, tri godine pošto je otpočela gradnja, otvorena je "Marakana".

Pre tačno 55 godina, 1. septembra 1963, crveno-beli odigrali su prvu utakmicu na svom stadionu i zabeležili su prvu pobedu od 2:1 nad Rijekom.

Strelac prvog gola za seniorski tim Crvene zvezde bio je Dušan Maravić. Nešto ranije, na meču predigre gde su se sastali pioniri dva tima prvi pogodak za Zvezdu postigao je Trifun Mihajlović.

U same zidove "Marakane" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utkana je ljubav navijača prema Crvenoj zvezdi. Oni su kupovali ciglice i na taj način donirali novac za izgradnju stadiona. Tako zidovi stadiona "Rajko Mitić" i danas odišu entuzijazmom, ljubavlju, prkosom.

Novoizgrađeni stadion je zbog svoje veličine ubrzo nazvan "Marakana", po uzoru na onu brazilsku, u Rio de Žaneiru.

Rekordna poseta na stadionu zabeležena je 23. aprila 1975. na meču protiv Ferencvaroša. Zvanično, utakmici je prisustvovalo 110.000 gledalaca.

Od pre četiri godine popularna stadion nosi ime jedne od najvećih legendi kluba, prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.