Manji rast od Srbije imaju samo Hrvatska i Mađarska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2016, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji rast od Srbije imaju samo Hrvatska i Mađarska

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je danas prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu na 2,5 odsto, kako je i najavljeno prilikom junske posete Misije MMF Beogradu. U grupi evropskih zemalja u razvoju i naprednih ekonomija manji ekonomski rast od Srbije u 2016. imaće samo Hrvatska i Mađarska.

Ta institucija je danas, tokom tradicionalnog jesenjeg zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu World economic outlook.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema tom dokumentu, korigovana je na više procena rasta BDP-a Srbije za narednu 2017. godinu za 0,4 odsto, na 2,8 odsto.

U poslednjem dokumentu ove vrste koji je MMF objavio u aprilu ove godine, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. da raste po stopi od 2,3 odsto.

MMF, kada je reč o stopi nezaposlenosti, prognozira da će ona iznositi 18,6 odsto u ovoj godini, i 18,7 odsto u narednoj.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) evropskih zemalja u razvoju i naprednih ekonomija u tekućoj godini MMF prognozira na 3,3 odsto a u 2017. na 3,1 odsto.

Najveći rast u regionu u 2016. imaće Rumunija, od pet odsto, a slede Turska sa 3,3 odsto, Poljska sa 3,1 odsto i Bugarska sa tri procenta.

Hrvatski BDP će, prema novoj prognozi Fonda, porasti ove godine za 1,9 a mađarski za dva odsto dok će rast Srbije biti 2,5 odsto.

Prognoza za region odnosi se i na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Crnu Goru za koje nisu objavljeni pojedinačni podaci.

Međutim, Srbija "predvodi" po stopi nezaposlenosti koja je u većini zemalja regiona osetno manja, čak i tri puta manja u Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj.

U Srbiji će stopa nezaposlenosti, prema prognozi MMF, u 2016. biti 18,6 odsto a u 2017. godini 18,7 odsto.

Najmanja nezaposlenost u 2016. biće u Majarskoj, šest odsto, a u Poljskoj i Rumuniji neznatno iznad šest procenata.

Dvocifrenu stopu nezaposlenosti, pored Srbije, imaće ove godine i Turska, od 10,2 odsto, i Hrvatska, od 16,4 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija "lider" po stopi nezaposlenosti u regionu

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2016

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je danas prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu na 2,5 odsto, kako je i najavljeno prilikom junske posete Misije MMF Beogradu...Korigovana je na više procena rasta BDP-a Srbije za narednu godinu, na 2,8%...Najveći rast u regionu u 2016. imaće Rumunija,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.