Mančester Junajted u finalu FA kupa

Izvor: B92, 02.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mančester Junajted u finalu FA kupa

Fudbaleri Mančester Junajteda plasirali su se u finale engleskog FA kupa pošto su pobedili londonski Arsenal rezultatom 1:0. Jedini gol na prepunom "Vila Parku" u Birmingemu postigao je Pol Skols u 32.minutu. Drugi finalista biće poznat u nedelju, posle duela drugoligaških ekipa Sanderlenda i Milvola, koji se igra na "Old Trafordu" u Mančesteru. Finale se igra 22.maja na "Milenijumu" u Kardifu.

Junajted se šesnaesti put u istoriji plasirao u finale nacionalnog kupa, prvi put od triple >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krune 1999. godine. Arsenal je ovim porazom izgubio mogućnost da osvoji tri trofeja pri put u klupskoj istoriji. Junajted je takođe prekinuo seriju od 18 mečeva bez poraza Arsenala u ovom takmičenju, koje su "Tobdžije" osvojile u prethodne dve sezone.

Junajted je do pobede u fenomenalnom ambijentu stigao bez nekolicine standardnih fudbalera, pre svega u napadu (povređen Van Nistelroj, Saha nema pravo nastupa za klub u FA kupu). U takvim okolnostima Ser Aleks Ferguson opredelio se za defanzivnu varijantu i potpuno dobio taktički duel sa Arsenom Vengerom. Francuz je nadmeno ostavio na klupi Tjerija Anrija, što se ispostavilo kao ključna greška. Kada je poslat na teren, pola sata pre kraja, Anri nije imao apsolutno nikakav uticaj na igru.

Arsenal je na samom startu mogao da nokautira protivnika, pošto je u prva tri minuta imao isto toliko stopostotnih prilika, ali je stativa čuvala mrežu šampiona, a Roj Kerol bio fenomenalan. Arsenal je u drugom delu prvog poluvremena imao još dve sjajne šanse, sa istim epilogom. U međuvremenu, Junajted je izjednačio igru, a zatim i došao do prednosti. Gari Nevil izvanredno je poslužio Gigsa, koji je sa desnog krila odigrao povratnu Skolsu, a ključni igrač "Crvenih đavola" lako pogađa mrežu Lemana.

Tokom drugog poluvremena Junajted je ugušio londonsku ekipu. Ferguson je kompletnu ekipu, osim Solšera, povukao na svoju polovinu, odsekavši jedino pravo oružje Arsenalu - kontranapad. Arsenal u drugih 45 minuta nije stvorio nijednu pravu priliku, a izmene (Rejes i Anri, umesto Piresa i Aladijera) nisu mnogo promenile na terenu. Rejes je bio znatno opasniji, dok ga jedan izuzetno oštar start Pola Skolsa na centru nije potpuno smirio. Venger je brzo izvršio treću izmenu, kada je na teren izašao Nvonkvo Kanu, pa sa terena nije mogao ni povređeni Ljungberg.

Igra Junajteda na ivici faula potpuno se isplatila, a Ferguson je očigledno naučio lekciju od direktnog rivala, od kojeg je na sličan način sva tri puta do sada gubio kada je pravdu delio današnji sudija Grejem Barber. Barber je u dva navrata mogao da pokaže na belu tačku, kada je lopta u ruku pogađala Mikaela Silvestra, ali je takođe bez griže savesti mogao da isključi Robera Piresa, koji je u dva minuta nesportski reagovao na grube startove Garija Nevila (pogodio je desnog beka laktom u glavu) i Roja Kina (neuspeo udarac nogom).

Posle meča Arsen Venger se žalio na nepreciznost napadača.

"Nekada propustimo desetak dobrih prilika, a nekad iz jedne dođemo do pobede. Nismo imali sreće, a jedina dobra stvar je što nisu igrani produžeci", priznajući da je pobedu odneo borbeniji rival, kojeg je nazvao "ogorčenim".

Aleks Ferguson je bio oduševljen uspehom svog tima, koji nije poražen u četiri ovosezonska duela sa liderom Premijer lige, a pobedio je u oba eliminaciona duela (penal-trijumf na startu sezone, u Komjuniti Šildu).

"Imali smo sreće na početku, kada je Roj Kerol spasao meč. Zadovoljan sam igrom u danšnjem meču i mislim da zasluženo idemo u finale".

Ferguson je posebno pohvalio Portugalca Kristijana Ronalda.

"Ronaldo je bio sjajan. Znali smo da će kontre ići preko njega, a on je dans bio sjajan. Doveden je ovde da bude zvezda i danas je to bio. Njegov jedini zadatak bio je da napada, oslobodio sam ga odbrambenih zadataka".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.