Maljković: Veliko priznanje

Izvor: B92, 03.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maljković: "Veliko priznanje"



Trofejni trener Božidar Maljković rekao je da mu je drago što se našao na listi od 10 zaslužnih trenera za razvoj evropske klupske košarke, ali je ocenio da je na ukupnom spisku od 50 ljudi učinjeno i nekoliko velikih nepravdi. "Drago mi je što je od 10 trenera nas četiri iz Srbije. Mislim da je moglo da bude još, ali mi je jasno da je ljudima glupo da nas bude sedam. To je priznanje za srpsku košarku, ali mi je jasno da život nije pravedan, tako da je i ova lista nepravedna", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Maljković agenciji Beta.

"Što se mene tiče, ovo je pre svega priznanje za moje igrače. To su sve sjajni ljudi, gde god da sam radio, igrači su bili moji prijatelji, koje volim i sa kojima imam super odnos", kazao je Maljković.

Evroliga je uručila priznanje pedesetorici najzaslužnijih za razvoj evropske klupske košarke, a medju njima je 35 igrača, 10 trenera i četvorica sudija. Srbija ima 10 predstavnika - šestoricu igrača i četvoricu trenera.

"Lista nije pravedna. Prva nepravda je učinjena Zoranu Saviću. Čovek je osvojio tri titule evropskog prvaka, a nema ga na listi", rekao je Maljković o igraču sa kojim je u Jugoplastici krajem osamdesetih osvajao titule prvaka Evrope.

"Najveća nepravda, medjutim, napravljena je čoveku koji je obeležio celu deceniju, pa i šire. Najboljem amaterskom igraču svih vremena, a to je Dragan Kićanović. Kada sam saznao za listu, odmah sam ga zvao i rekao mu 'majstore, ti si deo ove liste za mene', na čemu mi se zahvalio", objasnio je osvajač četiri evropske titule.

Maljković je, međutim, istakao da je ceremonija i dodela priznanja lep gest Evrolige i ispravan potez.

"Naravno da ima političkog taktiziranja, ali lepo je što se Evroliga odužila. Dirnut sam što sam video ljude kojima sam se divio i neke koje jako dugo nisam sreo. Manola Ragu nisam prepoznao, a obradovao sam se da vidim, recimo, Boba Morsa ili Ljubu Kotlebu".

"To je lepo, jer institucija treba da priznaje svoju prošlost ako hoće da gleda u budućnost. Naša država se nije odužila solunskim borcima i stigle su nas loše stvari. Pozdravljam sve ovo, lepo smo se videli i družili" , rekao je Maljković.

U Madridu se sutra od 21 sat igra finale završnog turnira u kome se sastaju CSKA Moskva i Makabi iz Tel Aviva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.