Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2020, 16:32

Maldini o planovima, kocki sa Ibrahimovićem, kako bira štopera, treneru, vlasnicima...

Legendarni kapiten polako stiče poverenje i kao funkcioner

Paolo Maldini je ikona Milana, simbol sedmostrukog prvaka Evrope i verovatno najbolji defanzivac u istoriji fudbala. Sa njegovim krajem igračke karijere se nekako poklopio i poečtak turbulentnog perioda u Milanu i očiglednog propadanja kluba.

Godinama su navijači Rosonera vapili za povratkom Maldinija na neku bitnu funkciju u klubu, ali je on mudro ćutao, nije želeo da bude potrošen >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i sačekao je momenat kada je soetio da može da pomogne.

Američki vlasnici su ga ubedili da u tandemu sa Bobanom nasledi Leonarda i preuzme sportski sektor posle još jedne potrošene sezone Milana. Morao je da radi bez mnogo para jer je Milan trpeo velike gubitke i nije mogao mnogo da investira u ekipu. I pored mnogo prepreka, Maldini je uspeo da sklopi ekipu koja beleži rezultate iznad svih očekivanja i najavljuje ozdravljenje slavnog kluba. Iako saradnja sa američkim vlasnicima nije laka jer ih fudbal kao sport ne interesuje mnogo već samo profit u klupskim knjigama.

„Planovi se menjaju u hodu. Ja sam lično vezan za sliku Milana koji pobeđuje i ne mogu samo da se fokusiram na balansiranje klupskih računa. Moram da vodim računa o istoriji kluba i šta navijači očekuju od mene. Zato guram klub da radi jedne stavri umesto drugih. Rezultati pokazuju da su oni bili u pravu za neke, a ja za neke stvari. Bitno je da svi imamo zajedničku ideju o napretku i to je od velike pomoći u celom projektu“, kaže Maldini u intrevjuu za DAZN.

Maldini otkriva da su on i njegov tadašnji saradnik Zvonimir Boban bili zagovornici transfera Zlatana Ibrahimovića i Simona Kjera prošlog januara. Iako su američki vlasnici propagirali politiku dovođenja mladih igrača na kojima će kasnije zarađivati novac. Ispostavilo se da je Milan u njima dobio kapitalna pojačanja.

„Ibra je bio ideja još u januaru 2019. kod Leonarda. Pričali smo sa njim i Minom Rajolom, ali je on već bio dao reč Los Anđeles Galaksiju i obećao nam da ćemo opet razgovarati za godinu dana. Održao je reč“.

Mnogi su tada samtrali da je Zlatan „kocka“ i da Milan mnogo rizikuje sa njegovim dolaskom.

„Naravno da je bio kocka. Zlatan je proveo nekoliko godina u MLS ligi, ali uz dužno poštovanje, to je potpuno drugačiji nivo fudbala od Serije A. Kada smo mu predložili ugovor na 18 meseci, on sam je tražio da bude na šest meseci jer nije bio siguran koliko može da nam pruži. Ibra je ekstremno takmičarski nastrojen sportista. Do neverovatnih granica ide taj njegov takmičarski duh. Stalno podiže nivo i dovodi do ludila saigrače od kojih traži isto“.

Najveća tačka razmimoilaženja između Maldinija i vlasnika klub je bio izbor trenera i ostanak Piolija umesto dogovorenog dolaska Rangnika.

„Pioli ima taj kvalitet da igračima snažno prenosi ideje što se ne bi očekivalo od tako mirne osobe. Tokom karijere, nije uvek uspevao da ostvari ono što je obećavao na početku jer je izgledalo da je slab u odnosu sa igračima. A zapravo je suprotna situacija. U nekim trenucima smo čak morali da ga smirujemo. To je karakteristika koju nisam očekivao kod njega. Uradio je važne stvari za Milan do sada“.

Celo leto se pričalo o dovođenju štopera koji na kraju nije došao iako je ta pozicija u deficitu i odbranu trenutno drži veteran Kjer pored neubedljivog kapitena Romanjolija i neiskusnog Gabije.

„I bez pomoći sakutinga koji će vam reći šta je igrač radio u prethodnih pet godina, meni je lako da ’pročitam’ defanzivca. Klub je prvo tražio defanzivca koji će se uklopiti u timsku igru, ali ja sada tražim štopera koji je pre svega dobar u situacijama ’jedan na jedan’. Potom će ga trener naučiti kako da se uklopi. Najteža stvar za defanzivca je da sačuva igrača jer je to stvar potpune koncentrancije“, kaže Maldini čiji prvi izbor za januar je navodno Nikola Milenković iz Fiorentine.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.