Maks pobeđuje i pred gostujućim navijačima – katastrofa za Peresa kod kuće

Izvor: B92, 30.Okt.2023, 00:08

Maks pobeđuje i pred "gostujućim" navijačima – katastrofa za Peresa kod kuće

Vozač Red Bula Maks Ferstapen slavio je na trci za VN Meksika na stazi "braća Rodriges", što je njegova 16. pobeda u ovoj sezoni, što je apsolutni rekord.

Maks je posle pobede u Ostinu stigao do svoje 50. pobede u karijeri, a sada je upisao 51. pobedu posle koje se izjednačio sa Alanom Prostom.

Maksu nije problem da pobeđuje i kada ne startuje sa prvog mesta, tako je u SAD slavio iako je krenuo sa šeste pozicije, a u Meksiku je na startu trke bio na trećem mestu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na drugom mestu na kraju trke se našao Luis Hamilton (13,875), dok je poslednje mesto na podijumu popunio Šarl Lekler (23,124).

Uvertiru pred ovu trku smo imali već u Ostinu kada su navijači Serhija Peresa skandirali njegovo ime dok se Maksu uručivao pehar za pobednika trke na kraju trke u Formuli 1.

Da situacija može biti ozbiljna, Red Bul je odlučio da se Ferstapenu pojača obezbeđenje u Meksiku, ali sve je to trostruki svetski šampiona pobedio i na kraju se opet popeo na najviše postolje.

Očekivali su navijači dobar rezultat Serhija Peresa uprkos lošim kvalifikacijama, ali je usledio šok na startu trke.

Odličan start za trostrukog svetskog šampiona Maksa Ferstapena, koji je već u prvoj krivini bio na prvom mestu jer je uspeo da obiđe oba vozača Ferarija. Najveći utisak sa starta je bio kontakt između Šarla Leklera i Serhija Peresa, koji je prošao sa spoljašnje strane i u prvoj krivini je došlo do kontakta između vozača Ferarija koji su očajno startovali trku.

Peres otišao u boks, pokušali su mehaničari da osposobe bolid za nastavak trke, ali ipak na kraju je Meksikanac morao da završi trku već posle prvog kruga.

Sve do desetog kruga Šarl Lekler je upsevao da se drži na ispod dve sekunde iza Ferstapena, koji je onda pojačao ritam. Luis Hamilton da obiđe Danijela Rikarda u uvodinm trenucima trke, gde je onda krenuo u poteru za vozačima Ferarija.

Odlično je Aleks Albon vozio na trci u Meksiku, pogotov u prvom delu trke, gde je urodilo plodom to što je trku krenuo na tvrdim gumama i u 18. krugu se našao na desetom mestu, a trku je krenuo sa 14. mesta.

Sve je iznenadio Maks Ferstapen kada je u 19. krugu prvi otišao na promenu guma i na trku se vratio na sedmo mesto. Ferari je posle odlučio da ide na strategiju jednog stajanja, što je moglo da donese rezultat.

U 30. krugu je Maks obišao Karlosa Sajnsa za drugo mesto, pre toga je u 28. Luis Hamilton obavio obavezno stajanje.

Šarl Lekler je u 32. krugu rešio da promeni pneumatike i to je uradio za 2,4 sekunde što je dobar posao i ono što je bilo bitno jeste da je uspeo da se vrati na stazu na treće mesto i ispred Luisa Hamiltona, što ga je tada ostavilo u konkureciji za pobedu na ovoj trci.

Ali sve je to palo u vodu za Ferari posle incindetna koji je imao Kevin Magnusen u 31. krugu, što je pogodovalo Maksu Ferstapenu koji je za vreme virtuelnog vozila bezbednosti promenio gume i tako sačuvao prvo mesto. Prava šteta za Ferari, jer da se nije desio ovaj incident sigurno da bismo dobili jednu zanimljivu trku do kraja.

Zbog ovog incidenta trka je bila prekinuta.

Posle skoro pola sata se trka nastavila i to iz stajaćeg starta. Iz starta broj dva Ferstapen je bio prvi, drugi je bio Lekler, dok je treći bio Sajns.

Odličan start je imao Holanđanin koji se lako odbranio od Leklera, najbolji je bio Hamilton koji je odamh rešio Sajnsa, a u sledećem krugu i Leklera. Kako je Hamilton obišao Leklera, i kada je tu informaciju dobio Ferstapen tako je krenuo sa sve boljim krugovima i za nekoliko krugova napravio veliku prednost u odnosu na vozača Mercedesa.

Hamilton je bio na drugačijoj strategiji od Ferstapena, jer je on Britanac bio na srednje tvrdim gumama, dok je Maks bio na tvrdim i tu je trka bila završena, jer je Maks uspeo da na rutinski način završio trku i došao do nove pobede.

Da potvrdi lošu formu Fernando Alonso je imao u 48. krugu kada je morao da se povuče iz trke i tako nastavi lošu formu Aston Martina, kome sve više beži pozicija broj četiri u generalnom prostoru.

Novi incident se desio u 49. krugu kada je bio kontakt između Cunode i Pjastrija, posle kojeg je Japan izleteo sa staze., posle koje je su izgubljene sve šanse da dođe do bodova na ovoj trci.

Landro Noris je u 61. krugu uspeo da obiđe Danijela Rikarda i spusti ga na sedmo mesto, svaka čast za Landa koji je trku počeo na poslednjem mestu. Rikardo je može se reći jedan od junaka ove trke jer je uspeo da dođe do prvih poena, jer je trku završio na sedmom mestu.

Vozač Meklarena je bukvalno leteo na stazi i do kraja trke je uspeo da obiđe i Rasela i trku na kraju završi na petom mestu.

Na kraju poredak do desetog mesta je sledeći: 4. Sajns, 5. Noris, 6. Rasel, 7. Rikardo, 8. PIjastri, 9. Albon, 10. Okon.

Sledeća trka je na programu u Brazilu petog novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.