Izvor: MozzartSport.com, 25.Apr.2021, 09:58

Makarić rame uz rame sa Ibrom, Sonom, Lautarom...

Koliko vredi srpska Zlatna kopačka

Da se nije povredio Robert Levandovski bi, bez dileme, bio siguran osvajač Zlatne kopačke Evrope i to prvi put u karijeri, ali i ovako ima sasvim solidnu zalihu u odnosu na konkurenciju, pa je možda i prigrabi.

Napadač Bajerna ima 70 bodova na prvom mestu (35 golova puta koeficijent dva), a prate ga Erling Haland, Kristijano Ronaldo, Andre Silva, Kilijan Mbape i Lionel Mesi, svi sa 50 bodova (25x2).
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<
Ovo takmičenje je do 1997. godine izgledalo drugačije. Do tada je svaki gol u svakoj ligi jednako vredeo. Zato su Zlatne kopačke Evrope bili Turčin Tanžu Čolak, Bugari Petar Žekov i Georgi Stankov ili u poslednje tri godine ovakvog sistema brojanja golova Velšanin Dejvid Tejlor, koji je postigao 43 gola za Portmadog, Jermen Arsen Avetisjan, koji je dao 39 golova u sezoni za klub koji je danas poznat pod imenom Pjunik (tada se zvao Homenetmen) i Gruzin Zvijad Endeladze, strelac 40 golova za Zestafoni.

A, onda je odlučeno da to ne može tako, da ne vredi svaki gol jednako. Da pogodak u prvenstvu Italije, Srbije i Malte nema istu specifičnu težinu, te je svako prvenstvo na kontinentu dobilo koeficijent sa kojim se množi broj postignutih golova.

Tako lige Petice imaju koeficijent dva, Belgija, Švajcarska, Holandija, Austrija i Srbija i drugi koeficijent 1,5, a one najslabije lige Evrope samo – jedan.

Sad kad znamo svu tu matematiku, da vidimo koliko vredi Zlatni kopačka Superlige ka kojoj grabi Milan Makarić, golgeter Radnika iz Surdulice.

Sa 20 postignutih golova – a možda doda još neki danas protiv Radničkog – Makarić je na 33. mestu u trci za Zlatnu kopačku Evrope. Visoki napadač Radnika ima 30 bodova, a isto toliko imaju i dele poziciju s njim Zlatan Ibrahimović, strelac 15 golova za Milan, isto koliko i Kevin Holand za Monako, Son za Totenhem, Lautaro Martinez za Inter ili iz „druge klase“ takođe sa po 20 golova Jesper Karlson za AZ Alkmara, Torgir Berven iz Ankaragučua i Đani Bruno iz Varegema.

Kada se sve sabere, uopšte nije loše društvo u kojem stoji Milan Makarić. Recimo, dva gola danas protiv Nišlija bi ga podigla iznad Dušana Vlahovića ili Bruna Fernandeša.

Otkako se igra Superliga Srbije, a računa se od 2006. godine, efikasniju sezonu od Makarića imali su Aleksandar Pešić u Zvezdi sa 25 golova (2017/18), tandem Partizana Uroš Đurđević i Leonardo sa po 24 (2016/17), isto koliko je postigao Nermin Haskić za Radnički pre dve godine (2018/19). Sa više od 20 golova prvi strelac lige bio je Dragan Mrđa za Vojvodinu (22 gola, 2009/10), kao i Aleksandar Katai za Zvezdu sa 21 pogotkom u sezoni 2015/16.

Jedne godine je velika Jugoslavija imala najboljeg strelca Evrope, bio je to Darko Pančev koji je u legendarnoj sezoni 1990/91 postigao 34 gola za Zvezdu.

Zlatnu kopačku Evrope je prošle sezone osvojio Čiro Imobile, a pre toga tri godine zaredom Lionel Mesi, koji je ujedno rekorder takmičenja sa šest osvojenih trofeja.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.